Tarmfloraens betydning

Forsiden
Sygdomme og symptomer
Alternativ behandlingsformer
Vitaminer og mineraler
Mad og sundhed
Graviditet og fødsel
Hvem er BioNordic
Spørg naturterapeuterne
Alternativ Netshop
Telfeonguiden
Kontakt BioNordic
  Hvordan genskaber vi en god tarmflora, og hvorfor er det vigtigt:

  Der forekommer bakterier i hele tarmens udstrækning. Antallet af bakterier er stigende jo tættere vi kommer på endetarmen. Sammen med disse bakterier lever man i en symbiose, som skal være med til at sikre sundhed. Den mad vi spiser er afgørende for hvilke typer tarmbakterier der findes i tynd- og tyktarm. I alt har vi ca. 1 kilo tarmflora (bakterier) bestående af op til 500 forskellige typer bakterier.

  I fostertilstanden er fordøjelseskanalen normalt fri for mikroorganismer. Gennem amning sker der en opbygning primært af bifidobakterier.

  De gavnlige Bakterietyper lever af kulhydrater.

  • Beskytter mod skadelige bakterier og svampe.
  • Producerer organiske syrer som mælkesyre, som opretholder normal pH, og forbedrer optagelsen af essentielle vitaminer og mineraler.
  • Frigør de phytinbundne grundstoffer så de lettere optages.
  • Stimulerer peristaltikken.
  • Danner K og B vitamin.
  • Er afgiftende, kolesterolsænkende, antibiotisk
  Eksempler på gavnlige bakterier:

  Bifidobakterier:
  Tilhører de gavnlige mælkesyrebakterier. Er vigtig for tarmens modstandskraft. Tarmfloraen spiller en rolle i immunforsvaret. Den skal deltage i forsvaret ved at bekæmpe indtrængende mikroorganismer og på den måde beskytte mod infektioner. Indtrængende bakterier bliver generende/farlige hvis de finder et miljø, hvor de kan udvikle sig. Hvis man lever sund har man en normal tarmflora volder det normal ikke problemer, medmindre man kommer et sted hvor de bakterier der er i maden er væsentlig anderledes end det vi normal spiser. Bifidobakterien forhindrer candidasvampen i at trænge gennem tarmvæggen og blive til en farligere form. Den hæmmer forrådnelsesbakterier fra dårlig kost. Bakterietypen menes at være gavnlig for peristaltikken.

  Lactobacillus Acidophilus:
  Bliver aktive i tyndtarm hvor de producerer en række næringsstoffer. Herunder næringsstoffer, B-vitaminer, enzymer og antibiotiske forbindelser. Dvs. de fremmer "fordøjelsen" og har hæmmende virkning på forrådnelsesbakterier, idet de producerer organiske syrer der har antagonistisk virkning til uønskede bakterier.

  Streptokokkus fæcium:
  Har meget hurtigere fordoblingstid end andre bakterier, har større stabilitet overfor lavere pH samt penicillin. Har en hæmmende virkning på andre skadelige bakterieformer.

  L. Rhamnhosus har stor stabilitet og meget formeringsdygtig. Producerer den vigtige L(+) som er modsætning til D(-). Forskellen på dem kan kun ses i laboratoriet hvor polariseret lys vil vise at L(+) vil dreje til højre og D(-) til venstre. Den venstredrejede mælkesyre er bedre end den højredrejdede.

  Streptokokkus termofilus og L. bulgaris kaldes yoghurt kulturer. Findes i store mængder i en række mælkeprodukter.

  De skadelige bakterier:

  Bacteroides fragilis, Colibakterier, enterobakterier, Clostridier.

  Er ikke sygdomsfremkaldende i sig selv. Men de fremkalder stofskifteprodukter som kan være til gene. Kan blive for dominerende hvis maden primært består af meget protein med få fibre. Meget fedt og sukker. Kaffe.

  Mentale faktorer og tarmfloraen:

  Stress er videnskabeligt bevist som faktor der kan ændre tarmfloraens sammensætning. Der sker en ændring fra mælkesyrebakterier til en mere coli- domineret flora.

  Antibiotika og tarmfloraen:

  Tarmfloraen lider særlig skade ved brug af antibiotika. Ud over at angribe sygdomsfremkaldende bakterier angriber den også de bakterier der danner bakterier. Ved antibiotika behandling er det meget vigtig at få en virkelig god svampeuvenlig kost. Herefter skal der sørges for mælkesyrebakterier og B-vitaminer.

  Opbygning af god tarmflora:

  I bogen [Din mad er din medicin] (Aschehoug) findes kostråd der sikrer en god tarmflora.

  Produkter/Planter der virker specifikt på tarmfloraen.

  Molkosan: Vallekoncentrat, der indeholder mælkesyrebakterier.

  Skallin: Virker tarmregulerende. Løser forstoppelse, og stopper diarre.

  Papaya: Letter fordøjelsen, hjælper ved nedbrydningen af protein.

  Maxiflor/Acidofilus: Piller i stedet for syrnede mælkeprodukter.

  Acidifilus: I pulverform.

  Ventrux Acido: Bakterietyper.

  Cynaramin: Indeholder Marietidsel, mælkebøtte og ræddike. Kan også anvendes ved luft i maven. (Påvirker leveren)

  Røllike: Stimulerer galde og lever, mavekatarsproblemer. Te/piller.

  Pebermynte: Stimulerer galden og kirtlerne i tarmen. Dråber.

  Løvetand: Stimulerer leveren.

  Gurkemeje: Er en leverstimulerende urt.

  Naturdrogeriets mavestimulerende te.

  A.O.Hansens: 103-te med bukkehorn og hørfrø.

  Kamille: Hæmmer betændelse og løsner op for kramper.

  Pro-symbioflor: Sunde bakterier til en træg tarm. (Sct. Pauls apotek århus)

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved