Åreforkalkning

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Åreforkalkning
  Spørg naturterapeuterne
  Kostråd
  Tilskud
  Praktiske oplysninger
  Planter
  Homøopati
  Cellesalte
  Akupunktur
  Zoneterapi
  Magnetterapi
  Schröpfkoph-terapi
  Hydroterapi
  Massage
  Medicin

  ÅREFORKALKNING

  Ved åreforkalkning (arteriosklerose) sker der forsnævring og reduceret elasticitet i arterierne. Åreforkalkningen er fortykkelser i årernes vægge pga. aflejring af kolesterol, kalk og andre affaldsstoffer. Det udvikles over mange år ofte med opstart i tyveårsalderen. Symptomerne registreres først sent i livet for de flestes vedkommende. Blodet flyder med alderen ikke længere så let, og væggenes tilstand forværres gradvist. Karrene vil miste deres elasticitet efterhånden som antallet af plaques øges og tiltager i størrelse. De flyder sammen og danner store uregelmæssige forandringer der kan omfatte store dele af kar. I starten ses det ofte på steder med stor belastning som fordelingsstederne og områder i hjertet.

  Arterierne har deres egen blodforsyning (vaso vasorum), men fordi der er et overtryk bliver ernæringen til disse reduceret. Blodet vil turbulere og herved opstår små sår i karvæggen, og det kan være opstarten på koagulationsprocesser der resulterer i åreforkalkning. Kolesterol er en form for plaster som kroppen anvender til at reparere de skader som opstår i karvæggen.

  Udviklingen af åreforkalkningen går hurtigere hos personer med forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk og sukkersyge. Ved kolesterol skelner man mellem HDL og LDL. LDL-kolesterol er den farlige type, og ved åreforkalkning mener man, at det er udsat for en kemisk ændring, som følge af de frie radikalers angreb. De frie radikaler angriber LDL molekylerne og omdanner dem til harsk fedt, mener nogle. HDL-kolesterol er den gavnlige form der transporterer skadelig kolesterol væk.

  Åreforkalkning kan føre til mange problemer, fordi den generelle forsyning til vitale organer bliver nedsat.

  Symptomer på åreforkalkning:

  • Et forhøjet blodtryk kan være en indikation af åreforkalkning.
  • Ved kraftig åreforkalkning kan der opstå blodprop i hjertet.
  • Blodprop kan opstå andre steder i kroppen herunder i hjernen.
  • Hjertemusklen får for lidt ilt og reagerer ved krampe.
  • Symptomer som muskelsmerter ved gang der dog ofte forsvinder når man står stille. Det skyldes den gradvise tillukning som vil føre til iltmangel i benene.
  • Der ses endvidere dårlig opheling af sår.
  • Arterielt betingede sår på benene kan ses på hele benet, hvorimod åreknuder som regel er lokaliseret i den nederste tredjedel.
  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et forløb som du skal følge. Det er individuel kostplan og rådgivning ud fra personlige oplysninger om bl.a. vægt, højde, køn, alder og andet relateret til din historie. Der vil være angivet hvilke vitaminer og mineraler der vil være bedst for dig samt i hvilke doseringer, og i hvor lang tid de bør indtages.

  Vi samler herudover alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at [Klikke her].

  KOSTRÅD

  Spis 5-7 gange om dagen for at holde insulinniveauet konstant. Et ustabilt insulinniveau fremmer dannelsen af stoffer som bl.a. tromboxan som får blodpladder til at klumpe sammen, og får blodkarrene til at trække sig sammen. Undersøgelser viser, at hver fjerde over 50 år har et insulinproblem. Det betyder, at cellerne ikke kan bearbejde blodsukkeret, som tidligere. Det er opstarten til processer vil ødelægge arterierne og føre til dannelsen af plak.

  I bogen [Din mad er din medicin] (Aschehoug) findes flere kostemner som kan integreres ved hjerte- kredsløbsproblemer, herunder også overblik over de fødevarer der er med til at holde blodsukkeret konstant (Lav glycæmisk værdi). Herudover findes en masse nyttig information om mad og sundhed.

  Gode fødevarer
  Rødvin og alkohol 1-2 genstande om dagen reducerer risikoen for kredsløbssygdomme. Det er bl.a. med til at forhindre sammenklumpning af blodet. En øl er også godt, fordi det indeholder B6-vitamin som beskytter mod aminosyren homocystein der kan beskadige blodkar.
  Te Indeholder nogle stoffer (flavonoider) der beskytter blodkar og påvirker størkningsfaktorer i blodet.
  Appelsin, citron og grapefrugt Indeholder vitaminer og flavonoider som virker blodfortyndende og har andre kredsløbsbeskyttende egenskaber. Kan måske være med til at fjerne/opløse plaques i arterierne. Det skyldes saftsækkene der indeholder specielle fibre indeholdende galakturonsyre.

  Indenfor den russiske medicin anbefaler man alle over 40 år at starte dagen med friskpresset citron i lunkent vand.

  De fede fisk som laks, sild, sardin og makrel Essentielle fedtsyrer modvirker blodpropper, åreforkalkning og forhøjet blodtryk. Spis 300-400 fisk om ugen.

  Olivenolie, hørfrøolie, avocado og nødder Indeholder en del monoumættet fedt som påvirker balancen mellem HDL- ("Det gode kolesterol")og LDL-kolesterol. ("Det dårlige kolesterol"). En kost rig på monoumættede fedtsyrer kan sænke triglyceridniveauer og reducere oxidation af fedtstoffer, hvilket er med til at beskytte kredsløbet.

  Solbær, blåbær, hindbær, kirsebær, brombær, svesker og dadler Disse indeholder salicylsyre forbindelser med kredsløbsbeskyttende egenskaber.
  Hvidløg Hvidløg gør blodet mere tyndtflydende og virker stimulerende på kredsløbet (1-2 fed dagligt). I samme mængde kan det sænke niveauet af LDL-kolesterol og triglycerider og bevirke en stigning i HDL-kolesterol ("Det gode kolesterol").
  Løg og grøntsager Løg kan være med til at forhindre blodpropper ved at reducere blodets tendens til sammenklumpning. Grøntsager generelt har mange kredsløbsfordele.
  Frugter generelt Indeholder meget Kalium som er vigtigt. Ved at spise kaliumrige måltid en gang daglig mindskes risikoen for at dø af et slagtilfælde. Kalium hjælper kroppen til at regulere blodtryk ved at udskille mere natrium. Kalium holder blodkarrene smidige og normalt fungerende. Det gør blodkarrene mere immune overfor de skader som følger af et forhøjet blodtryk. Forskellige typer hjerte- og vanddrivende medicin fører til tab af kalium.
  Boghvede, havre, ananas, soja og bælgfrugter Er andre gode fødeemner med kredsløbsbeskyttende egenskaber.

  Dårlige kostemner
  Oksekød og svinekød. Det er byggesten for tromboxan A der er et hormonlignende stof, som får blodpladder til at klumpe sammen, og får blodkarrene til at trække sig sammen.
  Smør og fed mad Mættet fedt øger blodets kolesterolindhold.
  Alkohol I kombination med varme kan alkohol forstærke effekten af blodtrykssænkende medicin ganske betydeligt, således at man skal have justeret medicinindtagelse. Ved indtagelse af vanddrivende medicin og alkohol kan væsketabet blive for kraftigt. Her skal man sørge for at få masser af vand. Alkohol hæver blodets indhold af mættede fedtsyrer.
  Kaffe Kan påvirke både kolesterol og blodtryk.
  Salt Øger væskeophobningen i kroppen og dermed blodtrykket.
  Brød, slik, kager, kiks, desserter, chips, junkfood og frugtkager Indeholder transfedtsyrer gør blodpladder mere klæbrige og øger LDL kolesterol.

  TILSKUD

  Frie radikaler er molekyler der har mistet en elektron. Dette sker konstant under energiproduktion i cellernes mithocondrier, og det betyder ikke noget, hvis det bare sker kontrolleret, og at der antioxidanter til stede. Efterhånden som man ældes, bliver arterierne måske ødelagt af angreb fra de frie radikaler.

  Vitaminer og tilskud
  E-vitamin Kan måske forebygge slagtilfælde. E-vitamin øger koncentrationen af det gode kolesterol (HDL) der forebygger forkalkning. Det er blodfortyndende og har antioxidant virkning.
  C-vitamin Hæver mængden af det gode kolesterol, som modvirker at blodkarrene indsnævres af plak, C-vitamin mangel øger tendensen til sammentrækning i blodkarrene. C-vitamin har kraftig antioxidant virkning som forhindrer dannelsen af oxideret LDL.
  Selen Forskning viser, at lavt Selen indhold måske gør mere sårbar for kredsløbssygdomme. Selen beskytter arterierne ved at forebygge sammenklumpninger af blodpladerne. Selen har antioxidant virkning.
  Fiskeolie Essentielle fedtsyrer modvirker blodpropper, åreforkalkning og forhøjet blodtryk.
  Magnesium Hjælper med at opløse begyndende dannelse af blodpropper. Magnesium hæmmer frigørelsen af tromboxan, et stof der bevirker at blodpladerne bliver klæbrige og lettere klumper sammen.
  Krom Mangel på Krom kan føre til hjerte- og kredsløbssygdomme.
  B-vitaminer Kan beskytte mod aminosyren homocystein som angriber blodkarrenes vægge. Homocystein opstår når kroppen prøver at omdanne aminosyren metionin til cystein. Dertil behøves enzymer og B6, hvis noget mangler dannes mellemproduktet homocystein, og hvis der yderligere mangler Folinsyre og B12 bliver problemet forstærket.
  Q10 Kan måske modvirke åreforkalkning og sænke et forhøjet blodtryk.

  PRAKTISKE OPLYSNINGER

  1. Ved hjerteproblemer kan det være en god ide at sove med sengen hævet 2-4 i hovedenden.
  2. Vær mådeholdende med tobak fordi:
   • Rygning har skylden får 80% af alle hjertetilfælde for de 30-40 årige.
   • Det øger blodtrykket og pulsen samt det farlige LDL-kolesterol.
   • Holder du op, vil du efter et par år have halveret din risiko for blodprop, efter 5-10 år helt er risikoen normal (Cigaretrygere er mere udsat end cigar og piberygere).
  3. Motion er med til at udvikle nye blodkar.
   • Blodkarrene bliver mere elastiske.
   • Hjertets effektivitet forbedres.
   • Blodets evne til ilt-transport bliver forbedret.
   • Regelmæssig motion gør blodpladerne smidige, hvilket betyder at blodpladerne er langt mere modstandsdygtige over for sammenklumpninger i blodkarrene.
   • Hvis man er særlig fed i maveregionen (æblelignende) er risikoen for hjerteanfald dramatisk øget, fordi fedme i maveregionen er et næsten sikkert tegn på øget insulinkoncentration og meget fedt i blodet. Det alternative er den mere pære lignende udseende.
  PLANTER

  [Læs her] hvordan du bruger planterne.
  Hvidtjørn Giver bedre blodgennemstrømning.
  Ginkgo biloba Forbedrer blodgennemstrømning. Ginkgo øger mængden at det blodkarudvidende stof nitrogenoxid samtidigt med at blodets viskositet påvirkes, så det flyder lettere.
  Røllike og lindetræsblomst Stimulerer kredsløbet.
  Ingefær Forhindrer blodets sammenklumpning. Stimulerer kredsløbet.

  HOMØOPATI

  [Klik her] for mere information om homoøpati.
  Plumbum Åreforkalkning. Højt blodtryk.
  Aurum Højt blodtryk. Åreforkalkning.
  Conium Åreforkalkning, Især forkalkning i hjertet. Forebyggende D12.
  Ruta Graveolens Åreforkalkning.
  Arnica Åreforkalkning. Dårligt kredsløb.
  Kalium Carbonicum Dårligt kredsløb.

  CELLESALTE

  [Klik her] for mere information om cellesalte.
  Natrium phos. og Silicea Forebyggende.
  Natrium phos., Calcium flour. og Silicea Helbredende, aflastende.
  Kalium phos Arterieforkalkning med risiko for slagtilfælde.

  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle punkter der kan bruges til nåleindstik. Meridianpunkter kan findes under akupunktur. [Klik her] for mere information om emnet.

  Akupunktur virker afslappende og får muskler omkring blodkar til at slappe af. Akupunktur har også vist sig at kunne forbedre en nedsat pumpefunktion hos folk med forhøjet blodtryk, således at hjertet skal bruge mindre ilt for at udføre det samme arbejde. Alt i alt kan man sige, at akupunktur kan hæmme udviklingen af åreforkalkning.

  Årsag til åreforkalkning: Qi og xue-blokering.

  Terapi:
  Kredsløbsmeridianen (Flere punkter kan bruges)
  Ks 6 og 3E5 (Generel yin-yang balance)
  MP 6 (Xu tilstand)
  Lu 9 (Influental blodkar)
  M36 (Generel styrkning)
  G34 bruges særlig ved forstyrrelser i kredsløb i benene.

  Kolde fødder: Suppler med MP2, N1, N3.

  Kolde hænder: Suppler med Lu10, H8, KS8.

  Akupressur:
  I stedet for nåle kan man selv opnå akupunktureffekt ved at anvende dagligt akupressur.

  Gode punkter til tryk: Ren17, Lu9, Ks6, M36 og H7.

  Læs mere om akupressur under [Alternative behandlingsformer].

  ZONETERAPI

  Under [Alternative behandlingsformer] findes der information om zoneterapi herunder også skitser over føddernes zoner.

  Velegnede zoner: Lymfesystemet, Kredsløb/Hjerte.

  MAGNETTERAPI

  En del alternative behandlere bruger magnetterapi i deres behandling.

  Magnetterapis virkning kendetegnes ved forøget forsyning af blod til karrene og forbedret vævsiltoptagelse. Den forøgede blodforsyning skyldes ikke forøgelse af blodtryk og hjerteslag men ved en udvidelse af det arterielle blodkarnet og en reduktion af blodkarnettets strømningsmodstand.

  Patienter der har ringe blodcirkulation kan have nytte af magnetbehandling. Ofte vil der være en reaktion efter 3-4 behandlinger.

  Læs mere om Magnetbehandling under [Alternative behandlingsformer].

  SCHRÖPFKOPH-TERAPI

  Bruges inden for den tyske heilpraktik. Ved den blodige Schröpfkoph-terapi perforer man huden med små stik, hvorved man kan suge blod ud ved påsætning af sugekopper. Man kan suge blod ud i mængder hvad svarer til mellem 5 og 200 ml.

  I et væv, hvor man kan bruge denne form for Schröpfkoph-terapi, vil der være opstået en oversyrings tilstand. Viskositet af blodet har ændret sig, og tilførselen af frisk ilt er blevet besværliggjort. Syre kan ikke borttransporteres, og lokale ødemtilstande vil opstå. Der vil ske en opsvulmning. Vi har igen områder som bliver sat ud af kroppens fysiologi, og man kan tale om "störfelder".

  Oftest har området størrelsen af en femkrone, og dette område vil være smertefuld ved tryk. I denne tilstand ses mere vare og rødme end i den anden tilstand.

  Ved den blodige Schröpfkoph-terapi perforer man huden med små stik på 5-8 mm, hvorved man kan suge blod ud ved påsætning af sugekop.

  Området findes mellem segment L2 og L3 ved vinkel af Os sacrum. Behandling kan foretages ca. en gang om måneden, men kun hvis der er behandlingsværdige områder i de beskrevne områder. Det vil forbedre det arterielle og venøse kredsløb i benene.

  HYDROTERAPI

  1. Tørbørstning virker aktiverende på kredsløbet.
  2. Læs under hydroterapi under [Alternative behandlingsformer] om de teknikker der ligger til baggrund for tørbørstning.

  3. Kroppen indgnides kraftigt med havsalt eller epsom salt. Det er velegnet til personer med dårligt blodomløb. Huden skal være let fugtig, derefter tages en håndfuld salt, og huden maseres kraftigt, indtil den bliver en anelse lyserød. Hele kroppen arbejdes igennem på denne måde. Det kan fremkalde lette svedreaktioner, og det bør ikke anvendes af folk med udslæt eller sart hud.
  4. Et koldt brusebad forbedrer kredsløbet.
  5. Kneipps fodbad mod dårlig blodomløb. Hertil bruges to baljer. 40-45 grader varmt vand i den ene, 10-15 grader i den anden. Der skal minimum være 20-30 cm dybt. Hold fødderne i det varme vand i 4-5 minutter, så i det kolde i 30 sekunder. Det gentages to gange mere.
  6. Vekselfodbad er velegnet til stimulation af blodkredsløbet og til opløsning og forebyggelse af stagnationer. Foden holdes 3 min. i et varmt fodbad. Herefter skiftes til et koldt fodbad i et halvt minut. Man forsætter med at skifte 10-15 min. Man slutter med fødderne i det kolde vand. Temperaturen i det varme starter o. de 38 grader og det må i løbet af perioden gerne gøres mere varm, evt. op til 42 grader. Man kan bruge slange, hvor det skiftes mellem varm og kold, men man skal kende temperaturen.
  MASSAGE

  Massage virker afslappende. Meget stress bevirker at organismen i lang tid frigiver for meget adrenalin og kortisol. Dette medfører at musklerne i blodkarrene spændes og hullet i blodkarrene formindskes. Hjertet må arbejde hårdere for at sikre en tilstrækkelig blodforsyning.

  Det autonome nervesystem kaldes også det ubevidste nervesystem. Det er delt op i det sympatiske nervesystem og det parasympatiske nervesystem.

  Mange mennesker i vort samfund er domineret af det sympatiske nervesystem, fordi de lever en stresset hverdag med mange impulser som forstyrrer den indre ro og balance. Der vil være en øget blodpropsrisiko.

  De sympatiske virkninger er knyttet til stor kropslig aktivitet og reaktioner på forskellige former for stress. Det hæver blodtrykket, udspiller blodkar i hjerne, hjerte, luftrørs forgreninger og muskler for at disse kan arbejde hurtigt og mere effektivt.

  Det sympatisk system virker også sammentrækkende på andre blodkar, og blodkar i de organer som er uden betydning i stress situationer. Når blodkarrene er trukket sammen falder temperaturen i området, det bliver vanskeligere at komme af med affaldsstoffer og der kan opstå smertereaktioner.

  MEDICIN

  Eksempler på medicin som kan bruges ved åreforkalkning:

  Karudvidende midler:

  1. Produkter: Trental
  2. Stoffet Pentoxifylin påvirker blodets sammensætning og blodpladernes sammenklumpning. Bruges til folk med ringe blodforsyning i ekstremiteterne, herunder vindueskiggersyge (claudicatio intermittens.)

   Mulige bivirkninger:
   Kvalme, opkastning, hovedpine, svimmelhed, diarre, feber, blussen i huden, blodtryksfald, døsighed eller ophidselse. Sjældnere ses hududslæt, kramper.

   Det kan forstærke blodtryks nedsættende medicin og påvirke antikoagulations behandling.

  3. Produkter: Ilomedin
  4. Stoffet Iloprost minder meget om prostaglandin som hæmmer blodpladernes sammenklumpning og udvider blodkarrene. Anvendes som injektion til perifere kredsløbsproblemer i arme og ben.

   Mulige bivirkninger:
   Hovedpine, ansigtsrødme, kvalme, opkastning, kolikagtige mavesmerter, diarre og blodtryksfald. Hos mennesker med kraftig åreforkalkning ses i sjældne tilfælde hjertekramper, astma anfald og vand i lungerne.

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved