Alzheimers sygdom, demens og svigtende hjernefunktion

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Svigtende hjernefunktion. Alzheimers
  Hvorfor alternativ behandling?
  Spørg naturterapeuterne
  Kostråd
  Tilskud
  Praktiske oplysninger
  Planter
  Akupunktur
  Medicin

  ALZHEIMER’S SYGDOM. SVIGTENDE HJERNEFUNKTION

  De fleste af vores intellektuelle funktioner bevares langt op i årerne, selvom mange af de ting vi foretager os ofte går lidt langsommere end førhen.

  Ved demens forsår vi en tilstand af alvorlig mental og følelsesmæssig forfald, hvor hjernefunktionen er svækket i en sådan grad, at åndsfunktionerne er svækket betydelig. Vi skelner mellem flere former for demens, hvoraf Alzheimers sygdom er den mest kendte. Alzheimers sygdom er forbundet med atrofi af dele i hjernen. Man ser at hjerne og hukommelse begynder at fungere væsentlig dårligere end tidligere. Man kender ikke årsagen til denne sygdom, hvor hjerneceller langsomt går til grunde, som hovedsageligt rammer ældre mennesker og er en langsom fremadskridende sygdom. Folk der lider af Alzheimers dør oftest inden der er gået 10 år, efter at sygdommen er konstateret.

  Blandt de mulige årsager til udvikling af Alzheimers sygdom, er teorien om de frie radikaler. Forbrændingen af ilt bevirker en produktion af afbrændings produkter som man kalder de frie radikaler. Disse processer finder sted overalt i organismen, men især hjernen er et sårbart område, idet der er store fedtmængder tilstede, især findes der meget polyumættet fedt som ilter let og forårsager stor produktion af frie radikaler. Frie radikaler angriber cellerne og kan ødelægge strukturer som resulterer i sygdom og degeneration, medmindre de bliver pacificerede. Frie radikaler er egentlig molekyler der mangler en elektron, hvilket de prøver at snuppe et andet sted fra.

  Man har fundet ud af, at mennesker med Alzheimers sygdom ofte har lave niveauer af neurontransmitterstoffet acetylcholin. Det er ikke klart om de lave niveauer er skyld i sygdommen, eller om de er forårsaget af den.

  Nogle mener, at aluminium påvirkning kan være med til at udvikle Alzheimers sygdom. Det påvirker måske centralnervesystemet med risiko for udvikling af Alzheimers sygdom. Aluminiums betydning er ikke klarlagt.

  HVORFOR ALTERNATIV BEHANDLING?

  Med hensyn til Alzheimers sygdom skal man ikke regne med at finde mirakler indenfor nogen af de alternative behandlingsformer. Ved at følge de råd som er her på siden kan man måske kunne være med til at reducere hastigheden i udviklingsmønstret.

  Når folk søger alternativ behandling skyldes det en livs vilje og ønske om selv at handle og tage medansvar for situationen. At kunne se en mening med sin sygdom kan være væsentlig for et godt forløb, bruger man alt for meget tid på at spørge: Hvorfor lige mig kan man godt blive indhyllet i passivitet og opgivenhed.

  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et forløb som du kan følge. Det er en individuel kostplan og rådgivning ud fra personlige oplysninger om bl.a. vægt, højde, køn, alder, eventuel blodtype og andet relateret til selve sygdomshistorien.

  Der vil være angivet hvilke vitaminer og mineraler der vil være bedst for dig samt i hvilke doseringer, og i hvor lang tid de bør indtages.

  Vi samler herudover alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at klikke ind på Spørg Naturterapeuterne.

  KOSTRÅD

  I bogen Din mad er din medicin (Aschehoug) findes en masse information om mad og sundhed.

  Når hjernens funktion først er begyndt at svigte er det svært at opnå gode resultater. De følgende råd bør integreres i en meget tidlig fase, helst forebyggende. Ny forskning viser, at de folk som har levet et usundt liv lettere udvikler Alzheimers sygdom

  Maden må indeholde en masse antioxidanter som kan pacificere frie radikaler: C, E, Beta-Caroten og Selen.

  GODE FØDEVARER

  Gulerødder, mørkegrøntsager, tørret abrikos
  Indeholder Beta-Caroten som er en vigtig antioxidant.

  Nødder, mandler, fuldkornsprodukter
  Indeholder E-vitamin som er en vigtig antioxidant der også beskytter kredsløbet. Nødder er god kilde til det monoumættede fedt.

  Frugter
  Er god kilde til C-vitamin som er en vigtig antioxidant. C-vitamin styrker immunforsvaret og kan også beskytte mod aldersbetingede øjensygdomme.

  Fisk som makrel, sild og laks
  Er god kilde til selen som er en vigtig antioxidant. Disse fisk er god kilde til omega-3 fedtsyre der beskytter kredsløbet.

  Ølgær
  Indeholder mange gode B-vitaminer som bl.a. folinsyre der kan påvirke de mentale processer. Ølgær indeholder cholin.

  Sojabønner, lecitin, æggeblomme, lever, nødder, bælgvækster
  Cholin er essentiel for dannelse af acetylcholin der er et vigtig neurontransmitterstof med betydning for hjernens impulsoverførsel. Man mener, at den aldersbetingede hærdning af membraner fra synapser, som medvirker ved overførsel af nerveimpulser, kan sænkes ved tilførsel af cholin og lecitin.

  Hvidløg
  Undersøgelser viser, at hvidløg kan være med til at genoprette hjernens effektivitet. Hos dyr har man konstateret, at hvidløg kan forhindre ødelæggelsen af hjerneceller og stimulerer til dannelsen af nye hjerneforbindelser.

  Monoumættet fedt
  Olivenolie og avocado Kan hjælpe til med beskytte kredsløbet og reducere de mentale forandringer som følger med alderdommen. Nye undersøgelser (2003/juni) dokumenterer helt klart fedtsyrernes vigtige egenskaber.

  DÅRLIGE FØDEVARER

  I mange år har man diskuteret om aluminium i maden kan være medudviklende til Alzheimers sygdom. Der er ikke nogen afklaring. Man reducerer aluminium i maden ved at skifte gryder med aluminium ud. Drikkevandet indeholder nogle steder mere aluminium end andre steder. Sølvfolie og øl- og sodavandsdåser er også kilder til aluminium.

  Mættet fedt fra smør, ost, mælk og kød
  For meget mættet fedt skader kredsløbet. Kød indeholder arachidonsyre der er byggesten for dårlige prostaglandiner som skader kredsløbet.

  Sukker og sukkerrige fødevarer
  Skader kredsløbet.

  Kaffe
  Har en række dårlige egenskaber.

  TILSKUD

  Antioxidanter kan standse og reparere de skader som forvoldes af de frie radikaler, og dermed være med til at beskytte hjernen mod frie radikalers angreb. Beta-Caroten, E-vitamin, C-vitamin og Selen bør indtages grundet den gode antioxidant effekt.

  E-vitamin:
  Ved at give E-vitamin i høje doser viser forsøg, at man kan forhale den progressive forværring af sygdommen både med hensyn til mentale og motoriske problemer. Man anvendte doser på 2000 internationale enheder. (Bør kun ske i samråd med læger)

  Lecitin og Cholin:
  Vigtigt for dannelse af neurontransmitterstoffer. Lecitin kaldes for fosforlipider, og det består bl.a. af umættede fedtsyrer, cholin og fosfor.

  Folinsyre:
  Mangel kan påvirke tankeprocesserne.

  Q10:
  Tilskud kan måske modvirke degenerative hjernesygdomme. Q10 har antioxidant virkning.

  Krom:
  Kan beskytte kredsløbet ved at sænke mængden af det skadelige LDL kolesterol og øge mængden af det gode HDL kolesterol.

  B6-vitamin:
  Beskytter mod aminosyren homocystein der kan ødelægge kredsløbet.

  PRAKTISKE OPLYSNINGER

  Faktorer som rygning og forurening stimulerer produktion af frie radikaler.

  Drik rigelig med væske. Receptorer i hjernen fungerer langsommere og mere upræcist, hvis der er let væskemangel.

  En genstand dagligt kan beskytte kredsløbet. Man kan drikke rødvin på grund af mange antioxidanter, eller man kan drikke en øl, fordi den indeholder B6-vitamin der skytter mod aminosyren homocystein.

  Motion forbedrer hjertets effektivitet og blodets evne til at transportere ilt. Motion gør blodpladderne mere modstandsdygtige overfor sammenklumpninger.

  Mobiltelefon samtaler kan påvirke blodhjerne barrieren så blod lettere trænger ud i omkringliggende celler og fremmer demens former som Alzheimers sygdom.

  Udvikling af demens kan forsinkes, ved at man interesserer sig for, hvad der sker omkring en. Man skal bruge hjernen hele tiden.

  PLANTER

  Læs i planteindekset hvordan du bruger planterne.

  Mælkebøtte og bukkehornblade
  Indeholder meget lecitin og cholin.

  Hestemynte
  Indeholder gode substanser der har betydning for passage gennem blod/hjernebarrieren. Indeholder forbindelser der nedsætter nedbrydelsen af acetylcholin.

  Gingko biloba
  Giver bedre gennemblødning af hjernen. Godt for hukommelsen. Forsøg har vist, at Ginkgo kan bremse tidlig udvikling af Alzheimers.

  Rosmarin
  Indeholder antioxidanter som er i stand til at trænge frie radikaler væk. Indeholder kemiske stoffer der forhindrer nedbrydning af acetylcholin og som kan passere blodhjernebarrieren. Bruges som inhalation af olie eller i bad med rosmarin blade. Kan også drikkes som te.

  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle akupunkturpunkter der kan bruges. Meridianpunkternes beliggenhed kan ses under akupunktur.

  Eksempler på gode punkter: N25, H7, Du20

  MEDICIN

  Oplysning: En del lægemidler kan påvirke hukommelsesprocesserne. Det gælder især midler mod søvnløshed, angst, depression, epilepsi og hjerteproblemer (digitalis). Ældre er mere udsatte fordi følsomheden mod lægemidler mod øges med alderen, samtidig med at ældre har et større forbrug af disse midler.

  I behandlingen af Alzheimers prøver man på at give midler der forsinker udviklingen af sygdommen ved at bevare et højt acetylcholinniveau i hjernen. Det er intentionen at kunne omdanne cholin til acetylcholin.

  1. Aricept
  2. Indeholder Donepezil som bruges i behandlingen af Alzheimers demens. Brugt af speciallæger.

   Acetylcholinesterasehæmmere. Det er stoffer som hæmmer enzym der er med i nedbrydningen af signalstoffer i hjernen.

   Bivirkninger:
   De mest almindelige er kvalme, diarre, opkastning, træthed, søvnløshed, samt i starten lette muskelkramper. Sjældnere ses hovedpine, svimmelhed og fordøjelsesgener. Mere sjældent ses hjertepåvirkninger. I høj dosering ses kvalme, opkastning, øget spytdannelse, svedtendens, langsom hjertepuls, blodtryksfald, hæmmet vejrtrækning, besvimelse og kramper.

  3. Indholdsstof: Rivastigmin
  4. Exelon

   Kapsler
   Hæmmer hjerneenzymet acetylcholinesterase. Anvendes til behandling af Alzheimers.

   Bivirkninger
   Kvalme, opkastning, svimmelhed, hovedpine, diarre, mavegener, appetitløshed. Mindre hyppigt ses træthed, kraftløshed og søvnighed. Bivirkninger er mest udtalte i starten.

  5. Indholdsstof: Propenofyllin
  6. ViviQ
   Tabletter, tages på afstand af måltiderne. Virker på hukommelses- og erindringsstab gennem komplicerede mekanismer. Stabiliserer og beskytter hjerneceller og bremser fremadskridende hjernecelleødelæggelse ved Alzheimers demens. Forbedrer hjernens blodkredsløb og modvirker blodpropdannelse ved vaskulære demenstilstande.

   Bivirkninger
   Ses ikke så hyppigt men ellers Kvalme, svimmelhed, hovedpine, kraftløshed, svedtendens, snurren og prikken i kropsoverfladen, mavesmerter, halsbrand, appetitløshed, ansigtsrødmen, synsforstyrrelser.

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved