Urinvejsinfektioner

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Blærebetændelse
  Nyrebækken betændelse
  Nyrebetændelse
  Spørg naturterapeuterne
  Kostråd
  Tilskud
  Praktiske oplysninger
  Planter
  Homøopati
  Cellesalte
  Hydroterapi
  Akupunktur
  Zoneterapi
  Schröpfkoph-terapi
  Aromaterapi
  Magnetterapi
  Medicin

  BLÆREBETÆNDELSE

  Ved en blærebetændelse (cystitis) forstås ofte under et en infektion i nyre, urinleder eller blære. Infektionen skyldes ofte, at bakterier fra tarmen har fundet vej til urinrørets udmunding, hvor urinen ikke har kunnet skylle bakterierne væk. Det er ofte bakterien E-coli der forårsager blærebetændelse. Det ses oftere hos kvinder, idet deres urinrør er væsentlig kortere end mandens, og at urinrøret ligger tættere på endetarmen, hvilket gør det nemmere for bakterier at trænge frem.

  Mellem 10-15 % af alle kvinder oplever hvert år et angreb, og omkring 1/5 af dem oplever tilbagevendende tilfælde af blærebetændelse. En forkølelse kan være det som udløser en blæreinfektion, idet immunforsvarets effektivitet er nedsat.

  Blandt de forskellige årsager til blærebetændelse hos kvinder kan være et ivrigt seksualliv med mange forskellige partnere, hvor irritation af skede giver bakterier gode vækstmuligheder. Oftest er der mangel på et enzym i de vaginale sekretioner, hvilket giver et miljø som gør det lettere for bakterier at overleve.

  Når mænd udvikler blærebetændelse er årsagen ofte forstørret prostata eller andre sygdomme i urinveje som besværliggør blæretømning. Når børn før 5 års alderen får blærebetændelse, skal der gribes hurtigt ind, da det kan føre til skader i nyrerne.

  Symptomer:

  • Ved en blærebetændelse er urinen er grumset.
  • Urinen lugter grimt og kan være blodig.
  • Hyppig vandladning med brændende fornemmelse.
  • Små børn bliver vrøvlede og græder let.
  • Feber (især børn), diarre, opkastninger, lændesmerter og manglende tørst er andre symptomer.
  • Ved nyreproblemer ses ofte en hudfarve som ser grå, nærmest lidt smudsigt ud. Der er ofte væskeansamlinger omkring øjnene. Hvis øjenlågødemerne har et rødligt skær er det ofte tegn på blærebetændelse.
  En blærebetændelse kan udvikle sig videre til en nyrebækkenbetændelse. Når der er feber og smerte i den nedre ryg eller i siderne, har betændelsen nok spredt sig til nyrebækken og tilhørende nyrevæv.

  NYREBÆKKENBETÆNDELSE

  Ved nyrebækken betændelse forstås en tilstand, hvor der er betændelse i nyrebækken og nyrerne.

  Der er to muligheder for udvikling af en infektion her. Som tidligere nævnt kan en blærebetændelse vandre længere op fra de nedre dele af urinvejene. Når bakterier kommer til nyrerne via blodet kan det også udvikle sig betændelsesagtigt.

  Symptomer:

  • Blod i urinen.
  • Smerter ved vandladning.
  • Hyppig vandladning.
  • Pus og betændelse i urinen.
  NYREBETÆNDELSE

  En nyrebetændelse kaldes også nephritis. Nyrebetændelse kan bevirke, at de filterenheder som renser nyrerne ødelægges. Sygdommen kommer hurtig og voldsom, og det er vigtigt med hurtig indgriben for at undgå en kronisk udvikling og nedsat nyrefunktion.

  Årsagen til betændelse i nyrerne er ofte en infektionstilstand et andet sted i organismen, men hvor reaktionen kommer i nyrerne. Det kan ses op til en måned efter anden betændelse i kroppen.

  Infektionen skyldes mange gange bakterien hæmolytisk streptokok. Man skal være opmærksom på hæmolytiske streptokker som kan være skyld i udvikling af autoimmune reaktioner. Antistoffer kan være med til at gøre nyrerne utætte, hvorved koagulationsprocesser kan starte op, fordi der ude på kapillærerne sidder kollagen. Dette kan medføre nedsat urinmængde, med ødemer og mulig nyreinsufficiens.

  Symptomer:

  • Blod og proteinstoffer får lov at passere gennem filterenhederne ud i urinen.
  • Hyppig og smertefuld vandladning.
  • Lændesmerter.
  • Pus og betændelse i urinen.
  Ved en kronisk betændelses tilstand:

  • Funktionsnedsættelse i nyrerne.
  • Væskeophobninger.
  • Træthed.
  • Appetitløshed.
  • Hovedpine.
  • Periodevis feber.
  • Ændringer i urinens konsistens.
  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et forløb som du skal følge. Det er individuel kostplan og rådgivning ud fra personlige oplysninger om bl.a. vægt, højde, køn, alder og andet relateret til din historie.

  Der vil være angivet hvilke vitaminer og mineraler der vil være bedst for dig samt i hvilke doseringer, og i hvor lang tid de bør indtages.

  Vi samler herudover alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at [Klikke her].

  KOSTRÅD

  Ved urinvejsinfektioner skal der være balance i syrebase forholdene, idet en kost i retning af for meget base vil give lettere vilkår for mikroorganismer i blæren.

  I bogen [Din mad er din medicin] (Aschehoug) findes flere kostemner som kan integreres ved Urinvejsinfektioner. Herudover findes en masse nyttig information om mad og sundhed bl.a. et afsnit om syrebasebalance.

  I bogen [Din mad er din medicin] (Aschehoug) findes flere kostemner som kan integreres astma. Herudover findes en masse nyttig information om mad og sundhed.

  Gode fødevarer
  Tranebær, blåbær eller andre bær Er klassiske midler der bruges mod urinvejsinfektioner. De forhindrer begge bakterier i at sætte sig fast på væggene i blære og urinrør. Man siger at, et glas tranebærsaft daglig kan holde bakterierne væk fra urinvejene. Sammen med C-vitamin er tranebær i mange tilfælde tilstrækkelig til at få en mildere blærebetændelse væk med.
  Frugter af forskellig karakter Er god kilde til C-vitamin som gør urinen mere surt. Frugter indeholder også flavonoider der hæmmer betændelser.
  Gulerødder, mango og tørret abrikos Indeholder meget Beta-Caroten som er et forstadium til A-vitamin der bl.a. har den effekt at det styrker slimhinder.
  Lyse druer Ved blærebetændelse bør man dagligt spise en større mængde lyse druer.
  Persille, løg, portulak og hvidløg Gode grøntsager til brug i madlavningen med antibakteriel virkning.

  Lav te af persille eller persillefrø:
  Ved persille bør man varme en håndfuld persille op i 2 kopper vand. Når det koger lader man det stå ca. 10 min, hvorefter persillen sies fra og afkoget drikkes.

  Yoghurt Kan bruges ved blærebetændelser som det eneste mælkeprodukt.
  Eddike opløsning Eddike, vand og sukker er en god sammensætning til at skabe et surt bakterie uvenligt miljø.

  I bogen [Din mad er din medicin] findes en mere detaljeret brug af de enkelte fødevarer. Hvis du ønsker individuel vejledning henvises til [Spørg naturterapeuterne].

  Fødemiddelallergi kan måske være årsag til blærebetændelser der er tilbagevænnende. En række forskellige fødevarer kan udløse allergi.

  Dårlige fødevarer
  Sodavand, sukker, sukkerrige produkter og frugtjuice Trækker urinvejsinfektioner i langdrag.
  Mejeriprodukter, rå grøntsager, umodne frugter, kager, hvidt mel, æg, kaffe og slik Fødeemner der bør undgås ved betændelsestilstande i kroppen.
  Alkohol og spiritus Alkohol nedsætter bl.a. effekten af en række af antibiotika. Kan irritere slimhinder i urinveje.
  Krydderier Undgå cayennepeber, sort-hvid peber, peberrod, sennepskorn.

  TILSKUD

  Vitaminer og tilskud
  C-vitamin Vitaminet gør urinen mere sur end normalt, hvilket gør det svære for bakterier at overleve. Et højt askorbinsyre niveau kan neutralisere colibakterier. For at opnå effekt skal dosering i en periode være betydelig større end anbefalet daglig dosis.
  A-vitamin og Beta-Caroten Styrker slimhinderne i urinveje. Kan bruges forebyggende.
  Zink Bruges når betændelsen er til stede. Det er vigtigt for immunforsvar og slimhinder.

  PRAKTISKE OPLYSNINGER

  Drik masser af væske for at fortynde urinen (2-3 liter dagligt).

  Lav kålomslag og placer det over den nederste del af ryggen. Kålbladene varmes op, så de kan formes, og der lægges et håndklæde over, så det bliver stabilt.

  Undgå brugen af stærke sæber og andet.

  Folk der har blærebetændelse bør huske:

  • Tør dig forfra og bagud under tørring.
  • Gå hurtigt på toilet, når du skal tisse. Tøm blæren helt, når du tisser.
  • Tis efter svømmetur og karbad.
  • Hvis en kvinde er fugtig under samleje vil slimhinderne ikke irriteres så let. Husk at tisse efter samlejet, så urinrøret skylles godt igennem. Før aldrig noget der har været i kontakt med endetarm ind i skeden.
  • Hold genitalområdet rent men ikke ved brug af stærke sæber som kan forstyrre mikroflora i underlivsområde. Skift undertøj hver dag og husk, at bomuld er det bedste stof.
  PLANTER

  [Læs her] hvordan du bruger planterne.
  Melbærris Indeholder plantekemiske forbindelser som er effektive ved urinvejsinfektioner. Melbærris er mest effektivt, hvis urinen er basisk. Vegetarisk mad vil derfor forstærke effekten.
  Birk Indeholder gode flavonoider. Tinktur eller te. 2-3 gram tørrede blade (1 tsk.) pr kop til te. Eller bedre: lav egen tinktur af barken 2 tsk. af barken i en kop alkohol, bare over 40 %, og lad det trække nogle dage.
  Kvikgræs Urinvejsinfektioner generelt.
  Mælkebøtte (Løvetand), Ipe roxo og brændeælde Begge har vanddrivende virkning der gennemskyller urinvejene. Ipe roxo er også bakteriedræbende.
  Echinacea Immunstyrkende
  Padderokke Bruges til udrensning. Padderokke er god sammen med enebær.
  Grapefrugtkerneekstrakt Er godt ved blærebetændelse.
  Gyldenris te Udrenser og styrker nyre/blære området
  Ask Nyrebækken betændelse.

  HOMØOPATI

  Eksempler på homøopatiske midler der bliver brugt. [Klik her] for mere information om homoøpati.
  Cantharis Fjerner brændende fornemmelse ved vandladningen. Udrydder bakterier. Et middel som bruges i starten ved blærebetændelse.
  Acidum nitricum Urinen er ildelugtende. Middel der bruges mod blærebetændelse.
  Aconitum Bruges af homøopater ved nyrebetændelse og blærebetændelse.
  Dulcamara Sygdomme efter kulde og fugt.
  Mercurius Solobilis Bruges af homøopater ved nyrebetændelse og blærebetændelse. Smerter der er værst, når der ikke urineres.
  Nux vomica Forfrossen. Brændende smerter ved vandladning. Blærebetændelse
  Hepar sulfuris Bruges bl.a. ved nyrebetændelse
  Phosphorus Nyrebetændelse. Urinen er beskeden og æggehvideholdig
  Lachesis Akutte infektioner, nyrebetændelse.
  Belladonna Akutte situationer. Et godt middel ved infektioners start.

  CELLESALTE

  [Klik her] for mere information om cellesalte.
  Ferrum phos. I begyndelsen eller så længe urinen er mørkbrunlig, derefter Natrium phos.
  Calcium sulf. Ved kroniske blærelidelser
  Kalium sulf. Er hovedmidlet der bruges ved nyrebækken betændelse.

  HYDROTERAPI

  Varme urteomslag der er så varme som det overhovedet udholdes. Ved akutte anfald bruges kun varme i behandlinger.

  Langvarige siddebade lige under 40 grader kan også bruges ved blærebetændelser.

  Under [Alternative behandlingsformer] findes der information om hydroterapi.

  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle punkter der kan bruges til nåleindstik. Meridianpunkter kan findes under akupunktur. [Klik her] for mere information om emnet.

  Årsager:
  Betegnes som en fugtig/varme i nyre-blære kredsen. Blære relaterede problemer kan tage lang tid.

  Gode terapipunkter ved blærebetændelse:
  B22, B23, B24 (B23 er nyrens shu-punkt), B28 (Blærens shu punkt)
  Mp6 (Distalpunkt for bækken. Godt punkt mod fugt.)
  B66 (Kølende punkt)
  B63 (Godt ved smerter)
  N3 (Distalpunkt med dyb virkning på nyrekredsen)
  Du14, M36 og Co11 immunstyrkende.
  N8, B32 (Gode punkter ved fugtig varme i blærekredsen)

  Lokale punkter:
  Ren3 (Mu punkt for blæren)
  G24 (Mu punkt for nyremeridianen)
  Ren2 og Ren4 (Støtter nyreenergi)
  Du4 (Støtter nyre-qi, på niveau med B23)

  Hvis infektionen trækker længere op i nyrebækken:
  De lokale punkter suppleres med G26, N2 og N5.

  Øreakupunktur: Blære, nyre.

  ZONETERAPI

  Under [Alternative behandlingsformer] findes der information om zoneterapi herunder også skitser over føddernes zoner.

  Gode punkter: Nyrer, blære, urinveje, milt, immunforsvar og rygsøjle

  SCHRÖPFKOPH-TERAPI

  Anvendes inden for den tyske heilpraktik. Ved den blodige Schröpfkoph-terapi perforer man huden med små stik, hvorved man kan suge blod ud ved påsætning af sugekopper. Man kan suge blod ud i mængder hvad svarer til mellem 5 og 200 ml.

  I et væv, hvor man kan bruge denne form for Schröpfkoph-terapi, vil der være opstået en oversyrings tilstand. Viskositen af blodet har ændret sig, og tilførselen af frisk ilt er blevet besværliggjort. Syre kan ikke borttransporteres, og lokale ødemtilstande vil opstå. Der vil ske en opsvulmning.

  Vi har igen områder som bliver sat ud af kroppens fysiologi, og man kan tale om "störfelder". Oftest har området størrelsen af en femkrone, og dette område vil være smertefuld ved tryk. I denne tilstand ses mere vare og rødme end i den anden tilstand.

  Ved infektioner i nyre:
  Området hvor der skal placeres sugekopper ligger ved nederste ribben (Segment TH9). Området ligger ved den indre blæremeridian (Nyrezonen). Kan muligvis reducere antibiotika terapi.

  Man suger blod ud, tømmer sugekopperne, og sætter dem på igen. Behandling kan foretages ca. en gang om måneden, men kun hvis der er behandlingsværdige områder i de beskrevne områder.

  AROMATERAPI

  [Klik her] for mere information om aromaterapi.
  Tea-tree oil 2 dråber dagligt i et glas varmt vand
  Bergamotolie 5 dråber 3 gange dagligt
  Cajeputolie 2-5 dråber 3 gange dagligt evt. på en sukkerknalde eller sammen med lidt honning.
  Cedertræsolie 3-4 dråber 3 gange dagligt på sukkerknald eller sammen med honning.
  Lavendelolie 3-5 dråber 3 gange dagligt på sukkerknald eller sammen med lidt honning.
  Sandeltræolie 1-2 dråber 3 gange dagligt på sukkerknald eller sammen med lidt honning.
  Vintergrøn 3 dråber 3 gange dagligt på sukkerknald eller sammen med lidt honning.

  MAGNETTERAPI

  En del alternative behandlere bruger magnetterapi i deres behandling. Magnetterapis virkning kendetegnes ved forøget forsyning af blod til karrene og forbedret vævsiltoptagelse. Folk med kroniske betændelser i urinveje kan prøve magnetterapi.

  Ofte vil der være en reaktion efter 4-6 behandlinger med en mulig opblussen efter de første par behandlinger.

  Læs mere om Magnetbehandling under [Alternative behandlingsformer].

  MEDICIN

  Det kvindelige hormon østrogen har betydning for modstandskraften mod blærebetændelse, idet slimhinderne bliver tyndere og tørre ved mangel på hormonet.

  Nogle undersøgelser tyder på, at behandling med antibiotika på længere sigt kan fremme sygdommen ved at svække slimhinderne i urinvejssystemet.

  Typiske bivirkninger ved antibiotika:
  Der kan optræde overfølsomhedsreaktioner, temperaturstigninger, og navnlig hududslæt. Ved tabletter kan der optræde trykkende fornemmelse i mellemgulvet, kløe i endetarmen, løs afføring og andre mavegener.

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved