Fedme, Overvægt, Adipositas

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Fedme
  Spørg naturterapeuterne
  Kostråd
  Tilskud
  Praktiske råd og oplysninger
  Planter
  Homøopati
  Hydroterapi
  Akupunktur
  Zoneterapi
  Medicin

  FEDME

  Fedme er et stort problem i vores samfund. Man vurderer, at over en fjerdedel har vægtproblemer, og intet tyder på at disse tal vil blive mindre i fremtiden, nærmere tværtimod. Årsagen til fedme er, at energiindtaget over lang tid har været større end energiforbruget. Det kan igen skyldes forkert kost, for lidt motion og hormonelle årsager. Fedme ses oftere hos mænd end kvinder.

  Man snakker tit om den arvelige faktor som årsag til fedme. Nogle kan godt have en arvelig disposition, men det er de dårlige levevaner og for lidt fysisk aktivitet der er afgørende for, om den arvelige disponering resulterer i fedme.

  Fedme er uheldig, idet de øger risikoen for udvikling af en hel række sygdomme. Det gælder bl.a. hjerte- og kredsløbssygdomme, alders diabetes, galdesten, slidgigt og visse kræftformer.

  Der er forskellige måder fedtet kan være fordelt på. Fedtaflejring omkring maven er det som er mest farlig. Det ses ofte hos mænd, hvorimod mange kvinder har fedtet placeret andre steder. Fedtceller i bughulen er metabolisk mere aktive end fedtceller placeret andre steder. Fedme omkring maven er bl.a. relateret til et forhøjet insulinindhold i blodet, lavt niveau af HDL-kolesterol forhøjede triglycerid værdier samt et forhøjet blodtryk.

  En anden faktor ved fedtaflejring i bughulen er en forstyrrelse mellem hypothalamus og binyrerne. Det resulterer i østrogen overvægt ved mænd og androgen overvægt ved kvinder.

  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et forløb som du skal følge. Det er en individuel kostvejledning og rådgivning ud fra personlige oplysninger om bl.a. vægt, højde, køn, alder, ryger/ikke ryger, eventuel blodtype og andet relevant relateret til din historie.

  Der vil være angivet hvilke vitaminer og mineraler der vil være bedst for dig samt i hvilke doseringer, og i hvor lang tid de bør indtages.

  Vi samler herudover alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af vægttab.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at [Klikke her].

  KOSTRÅD

  I bogen [Din mad er din medicin] (Aschehoug) findes flere kostemner som kan integreres ved fedme og overvægt. Herudover findes en masse nyttig viden om mad og sundhed.

  Ved individuel kostvejledning samt formidling af andre råd bedes du klikke ind på [Spørg naturterapeuterne].

  Generelle spiseregler for overvægtige

  • En vigtig faktor for at tabe sig er, at ens kost i dagligdagen ændrer sig.
  • Spis 5-7 måltider i løbet af sagen i stedet for 2-3 store.
  • Om aftenen bør der ikke spises noget overhovedet.
  • Stop med at spise, når den første mæthedsfornemmelse indtræder.
  • Kraftige mennesker har ofte problemer med fedtforbrændingen, hvorved fedtstoffers andel i maden bør ligge under en fjerdedelfordelt ligelig på mættede, monoumættede og flerumættede fedtsyrer.
  • Reducer fødevarer med høj glycæmisk værdi. Disse fødevarer vil bevirke en hurtig insulinfrigørelse som vil besværliggøre bevægelse af fedt. Fødevarer skal helst have en lav glycæmisk værdi.
  I bogen [Din mad er din medicin] står angivet under de enkelte fødevarer om de har høj/lav glycæmisk værdi.

  Gode fødevarer
  Havreklid, bælgfrugter, frugter og grøntsager indeholder fibre Fiberrig mad giver hurtigere mæthedsfølelse. Vandopløselige fibre kan føre til en lille reducering af blodglukose og blodlipider.
  De fede fisk som bl.a. laks og makrel Fiskefedtet har et højt indhold af nogle fedtsyrer som har en helt række kredsløbsfordele. Det modvirker blodpropper, åreforkalkning og forhøjet blodtryk.
  Nødder Lidt nødder i maden kan give hurtigere mæthedsfornemmelse. Det skyldes tryptofan som omdannes til serotonin i kroppen. Nødder indeholder meget monoumættet fedt som beskytter kredsløbet.
  Planteolier Det er fedt, og fedt skal ikke overdrives. Essentielle flerumættede fedtsyrer forøger energiproduktionen ved at hjælpe kroppen til større ilt optagelse. De forøger forbrændingen og dermed stofskiftebalancen.

  Denne type fedt er byggesten for gode eikosanoider. De flerumættede fedtsyrer som ikke kan ikke dannes af kroppen selv, men må tilføres kaldes de essentielle fedtsyrer (EFA.) De essentielle fedtsyrer er forløbere for eikosanoider som prostaglandiner og leukotriner som er en form for vævshormoner, PGE1 er eksempel på en eikosanoidtype som har mange fordele. Den hæmmer sammenklumpning, hjælper blodkarrene med at udvides, reducerer leverens kolesterolproduktion. PGE1 styrer udskillelse af lymfokiner der er immunaktiverende. PGE1 er stimulerende for dannelse af hormoner.

  Lavere kalorieindtagelse betyder længere livs længde. Nedsat indtagelse af kalorier vil mindske produktion af insulin, og ved lavere insulinkoncentrationer sker der et fald i fedtcellernes størrelse og masse. Nedsat kalorieindtagelse hjælper kroppen til at danne flere gode eikosanoider som bl.a. PGE!

  Kæmpenatlys og havregryn Indeholder Gamma-linolensyre som er med i dannelsen af gode eikosanoider som udvider blodkar og beskytter mod blodpropper. Det nedsætter blodets kolesterolindhold. Det giver øget vitalitet og påvirker hormonbalancen og den psykiske balance.
  Krydderier Sætter forbrændingen i vejret.
  Æblecidereddike 1 spsk. før/til måltiderne ved fedme.

  Dårlige fødevarer
  Polerede ris, hvid pasta, hvidt brød i det hele taget Højt kulhydratkoncentration i blodet er fedende og giver ustabilt blodsukker som fremmer dannelse af dårlige eikosanoider der bl.a. påvirker kredsløb og hormonbalance.
  Reducer det mættede fedt (Smør, kød, kager mm.) Det er fedende og øger risikoen for hjerte- og kredsløbssygdomme.
  Kager, sodavand, junkfood og slik Indeholder dårlige kulhydrater som feder.
  Det hvide sukker Hæver fedtindholdet i blodet. Fedende.
  Kålgrønsager, rosenkål og blomkål Det er eksempler på fødevarer som kan nedsætte blodets indhold af skjoldbruskkirtelhormoner og dermed give dårligere forbrænding.
  Salt Salt binder væske.
  Light produkter De indeholder ikke sukker men kunstige sødestoffer som stimulerer appetitten.

  TILSKUD

  Vitaminer og tilskud
  C-vitamin Påvirker omsætning af aminosyren carnitin der har betydning for fedtomsætningen. C-vitamin hæver også mængden af det gode kolesterol og har derved hjertebeskyttende egenskaber. C-vitamin er en antioxidant, og antioxidanter beskytter de fedtstoffer der omdannes til gode eikosanoider.
  E-vitamin Øger koncentrationen af det gode kolesterol (HDL) der forebygger forkalkning. Det er blodfortyndende og har antioxidant virkning. Kan sætte mere skub i de hormonproducerende kirtler.
  Selen Forskning viser, at lavt selen indhold gør folk mere sårbar for hjerte- og kredsløbssygdomme. Selen beskytter arterierne ved at forebygge sammenklumpninger af blodpladerne. Selen har antioxidant virkning.
  Tangpulver, Kelp Indeholder sporstoffer som kan hæve stofskiftet.
  B3, B6, magnesium og zink Er vigtige i dannelsen af eikosanoider.

  PRAKTISKE RÅD

  • Motion vil sætte forbrændingen i vejret.
  • Duften af pebermynte, æble og banan dulmer sulten.
  • Pas på med diverse slankekure. Mange der har forsøgt at tabe sig har forsøgt sig med diverse kure. Kure tjener ikke nogen formål. Set fra et kostmæssigt synspunkt drejer det sig om at ændre kost og kostvaner som man følger over meget lang tid. Det er permanente ændringer i ens levevis som bærer frugt. Desværre er en del af de folk som er overvægtige på evig jagt efter mirakelkure som tror det kan bringe dem vægttab inden for kort tid. Mange er involveret i komplicerede udregninger og tabeller og har helt glemt hvad det egentlig drejer sig om.
  Eksempler på dårlige slankekure

  Kure bestående af protein fremkalder en tilstand i kroppen der hedder ketose. Det optræder, når leveren ikke indeholder mere lagret kulhydrat, hvilket ses ca. et døgn efter en kulhydratfattig diæt. Kroppen omdanner protein og fedt til energi, hvilket giver et stort antal af ketonstoffer. Kroppen udskiller disse stoffer via abnorm vandladning, så et vægttab skyldes et væsketab. Et uheldigt aspekt herved er, at fedtcellerne efterfølgende ophober fedt betydeligt mere effektivt end før diæten.

  PLANTER

  [Læs her] hvordan du bruger planterne.
  Fuglegræs Virker slankende.
  Cikorie Giver gode resultater ved fedme.
  Mælkebøtte, pebermynte Leveraktiverende urter.
  Pollen Stimulerer hormonproducerende kirtler.
  Agermåne, birk, gyvel, bukkehorn, kamille og timian, padderokke, birkeblade Gode planter ved fedme.

  HOMØOPATI

  Eksempler på homøopatiske midler der bliver brugt. [Klik her] for mere information om homoøpati.
  Graphites Langsomt stofskifte. Aktiverer.
  Pulsatilla Overvægt kvinder.
  Antiomnium Crudum Let til overvægt. Fedtlever.
  Calcium Carbonicum Kvinder med anlæg for fedme. Nedsætter behovet for mad.
  Ovarium D6 Hormonelle årsager til fedme.

  HYDROTERAPI

  Under [Alternative behandlingsformer] findes der information om hydroterapi.

  1. Siddebade: Stimulerer æggestokkene.
  2. Tørbørstning virker det aktiverende på lymfekredsløbet, så affaldsstoffer bedre når frem til udskillelsesorganer (hud, nyrer og tarm). Læs under hydroterapi ("Alternative behandlingsformer") om de teknikker der ligger til baggrund for tørbørstning.
  3. Et koldt brusebad stimulerer stofskiftet.
  4. Varmt og koldt brusebade. Sådanne bade stimulerer mange legemsfunktioner, navnlig binyrer og andre endokrine kirtler.

   • Lad først bruseren give varmt vand i 4-5 minutter, så kroppen bliver varmet op.
   • Slå så hurtigt over til koldt vand i 10-15 sekunder.
   • Så igen 4-5 minutters varmt vand.
   • Det gentages to gange eller mere, men det skal afsluttes med det kolde bad.
   • Efter badet tørres med håndklæde, og så bruges børste massage.
  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle punkter der kan bruges til nåleindstik. Meridianpunkter kan findes under akupunktur. [Klik her] for mere information om emnet.

  Årsager:

  Mp-xu:
  Mp4, Mp6, B20, B21, Du7, M36 + G21 (hormonpunkt).

  Øreakupunkter ved slankning:
  Behovspunkter 1+2, mavepunkter, skjoldbruskkirtel, milt, tyktarm.

  ZONETERAPI

  Under [Alternative behandlingsformer] findes der information om zoneterapi herunder også skitser over føddernes zoner.

  Behandling:
  Hypofyse, æggestokke og skjoldbruskkirtel. Tyndtarm. Tyktarm. Lever/galde.

  MEDICIN

  1. Appetitnedsættende midler
  2. Produkter: Dobesin, Letigen, Regenon. Efter meget debat er Letigen fjernet fra markedet 2003

   Det bruges som regel kun i kortere perioder til folk, hvor fedme har forværret deres helbredstilstand. Midlerne bør indtages sammen med en diæt. Det er amfetaminlignende præparater der virker appetitnedsættende gennem påvirkning af det appetitregulerende center i hjernen. Det bør ikke gives til narkomaner og gravide.

   Mulige bivirkninger:
   Bør ikke gives til personer hvor der er nedsat funktion i lever eller nyre. Stofferne kan medføre afhængighed, der kan opstå rastløshed, søvnløshed, hjertebanken, tørhed i munden, svimmelhed, rysten, kunstig velvære, hovedpine, kvalme, døsighed og svedudbrud.

  3. Man bruger også midler der hæmmer fedtoptagelsen fra tarmen.
  4. Der er ikke specielle bivirkninger knyttet til disse præparater.

   Produkt: Xenical.

  5. Lavt stofskifte
  6. Produkter: Eltroxin.

   Anvendes til behandling af myksødem og mod visse former af forstørret skjoldbruskkirtel for at nedsætte skjoldbruskkirtlens størrelse.

   Mulige bivirkninger:
   Der kan være reaktioner, som hvis kirtlen producerede for meget hormon, hvilket kaldes tyreotoksikose, og som er farlig ved mennesker med dårligt hjerte. Midlet bør ikke bruges til at tabe sig med.

   Nyttige links:

   Allergi
   Lungekreft
   Candida
   Tarmfloraen
   Astma
   Åreforkalkning
   Migrene
   Ulcerøs kolitt
   Tarmproblemer
   Diabetes
   Immunforsvar
   Karsykdommer
   Karsykdommer
   Gallestein
   Endometriose
   Tykktarmskreft
   Hjerteinsuffisiens
   Prostataproblemer
   Revmatisme
   Stoffskiftesykdommer
   Forøyelse
   Homeopathic
   Worldvide Consultation
   Iris diagnosis
   Consultation
   Konsultation
   Irisanalyse
   Alternativ klinik

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved