Fibersprængning

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Fibersprængning
  Spørg naturterapeuterne
  Kostråd
  Tilskud
  Praktiske råd og oplysninger
  Planter
  Homøopati
  Cellesalte
  Akupunktur
  Magnetterapi
  Zoneterapi
  Laserterapi
  Medicin

  FIBERSPRÆNGNING

  Muskelskader forekommer hyppigt inden for forskellige sportsgrene. Ved skader i muskulaturen opstår større eller mindre blødninger afhængig af skadens omfang. Muskelskader som følge af overbelastning er ofte at finde i overfladen af muskulaturen eller i tilhæftnings stederne. Ved alvorlige muskelskader er vævsødelæggelsen betydelig større og liggere dybere.

  Blandt årsagerne til fiberskader er overbelastning, "ydre vold", dårlig træningstilstand og for kort muskulatur.

  Symptomer:

  • Skarp smerte fra musklen i det øjeblik skaden sker. Der mærkes ofte et smæld eller jag i skadesøjeblikket.
  • Ved overrivning kan musklen ikke trække sig sammen.
  • Ved fibersprængning er der efterfølgende ømhed og hævelse.
  • Der kan efter nogle dage komme en blåfarvning af huden.
  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et forløb som du skal følge i 8 uger ud fra bl.a. kost, tilskud (doseringsangivelse), akupressur (akupunkturvirkning via tryk), zoneterapi og andet som du selv ville kunne praktisere via de skitser mv. som følger med din rådgivning.

  Det er personlig rådgivning ud fra sygdomshistoriens forløb. Vi samler de ting som vi mener kan have betydning for dig til opnåelse af større velvære, ud fra de forskellige muligheder der måtte være.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at klikke ind på Spørg Naturterapeuterne.

  KOSTRÅD

  I bogen Din mad er din medicin (Aschehoug) findes flere gode fødeemner som kan integreres vedrørende sportsskader samt ernæring til sportsfolk. Endvidere findes en masse oplysning om så godt som alt hvad har med fødevarer og fordøjelse at gøre.

  Kulhydrater bør udgøre mellem 55-70 % af en idrætsudøvers kalorie indtagelse.

  Det er vigtigt at få kulhydrater under træning eller kamp. Lige efter kraftig fysisk aktivitet skal der tilføres kulhydrater i form af frugt, rosiner eller andet, og senest 2 timer efter skal der tilføres et måltid mad indeholdende mange kulhydrater. (Kartofler, pasta, ris eller andet).

  Ved at få fyldt glykogen-depoter op i lever og muskler reduceres restitutionstiden. Kroppen er hurtigere klar igen efter fysisk træning, og man nedsætter risikoen for at pådrage sig overbelastningsskader i eksempelvis lysken.

  GODE FØDEVARER

  Blåbær, solbær, kirsebær, brombær, blå druer og andre mørke bær og frugter
  Indeholder anthocyaniner som er en plante-kemisk stof (flavonoider) der styrker bindevævet. Det hvide lag i citrusfrugter indeholder flavonoider som kan reducere inflammation og stabilisere collagene strukturer.

  Fisk, lever, æg og mælk
  Indeholder A-vitamin er vigtig for opbygning af bindevævet. Indeholder meget protein som er vigtigt for opbygning af muskelvæv.

  Citrusfrugter, kiwi, guava, jordbær
  C-vitamin er vigtigt for opbygning af bindevævet. (Collagen dannelsen). Det hvide lag i citrusfrugter indeholder flavonoider som kan reducere inflammation og stabilisere collagene strukturer.

  Fiberrige grønsager herunder porre, agurk, salat, spinat, broccoli, løg, peberrod, blomkål, bælgfrugter, tomat, hele korngruppen
  Styrken og elasticiteten af bindevævet er betinget af stor silicium indhold. Indeholder gode kulhydrater. Indeholder også gode flavonoider som styrker kapillærer og reducerer vævsødelæggelse.

  Ananas
  Ananas holder bindevævet smidigt ved at indbygge aminosyrer. Ananas indeholder enzymet bromelain som har antiinflammatorisk virkning. Mest effektivt er det, hvis man tager det som tilskud, men det kan ikke købes i Danmark.

  Hvidløg og gurkemeje
  Kan reducere inflammation.

  Løg
  Løg indeholder et stof, quercetin, som kan reducere inflammationsprocesser og reducere vævsødelæggelse. (I bogen Din mad er din medicin kan du se hvordan man udnytter quercetin bedst muligt)

  TILSKUD

  Når skaden opstår: Ved skader i muskulaturen vil der være en stor produktion af frie radikaler grundet inflammationsprocesser. Man kæder også frie radikaler sammen med frigørelse af arachidonsyre fra cellemembranerne og konvertering til dårlige eikosanoider som giver øget smerteoplevelse. Antioxidanter som C-vitamin, E-vitamin, Beta-Caroten, flavonoider og Selen opfanger frie radikaler og reducerer vævsødelæggelse.

  Man skal være opmærksom på at få tilstrækkelig med antioxidanter i den daglige kost, idet mangel kan medføre degeneration i bindevævet, så det mister elasticitet og styrke og dermed øger risikoen for skader i bevægeapparatet.

  Efter skaden. Vitaminer, mineraler og andet til at opnå styrke i bindevævet med:

  Multivitamin og mineral tilskud kombineret med:
  C-vitamin, Lysin (aminosyre som findes meget i soja), A-vitamin, magnesium, calcium og silicium tilskud. (Kiselsyre) i en periode på 2-3 måneder. Herefter kun tilskud af multivitamin og mineraltilskud med særlig vægt på antioxidanter.

  PRAKTISKE RÅD OG OPLYSNINGER

  Når skaden opstår behandles med kulde (is), Jo kraftigere skaden er, desto længere behandles der med kulde. Alle simple kemiske processer forløber langsommere, når temperaturen falder. Kuldebehandling reducerer smerte og medfører sammentrækning af blodkarrene. Når blødningen stoppes giver det kortere ophelingstid, idet stofskiftet i det beskadige væv reduceres, hvorved risiko forværring af skaden begrænses. Når muskelfibre overrives vil de trække sig sammen og mellemrummet bliver fyldt med blod. Når blodet størkner bliver dette område til arvæv. Det giver en ændret elasticitet i musklen, og musklen kan lettere udsættes for skade igen. Derfor skal blødningen stoppes så tidlig som mulig.

  Efter et par dage behandles med varme. Varme kan reducere smerter ved inflammatoriske tilstande. Varme giver forbedret gennemblødning og hermed hurtigere opheling. Alle simple kemiske processer forløber hurtigere, når temperaturen stiger. Varme gør kollagene fibre mere smidige og modtagelige for genoptræning. Hvis varmen benyttes i den akutte fase vil ødemdannelsen blive øget.

  Langsom og progressiv genoptræning er vigtigt. Planlæg eventuel et forløb i sammenråd en fysioterapeut.

  Massage af muskler og omkringliggende muskler kan efter nogle dage være med til at skabe bedre cirkulation og opheling.

  PLANTER

  Under Alternative behandlingsformer kan man læse mere om de enkelte planter.

  Når skaden opstår:

  • Når skaden opstår spises 1 Ingefær kapsel i timen. Det stopper nedbrydnings proces af vævet. Det kan kombineres med gurkemeje.
  • Ved skader kan der efter et par dage anvendes kulsukkerrod/arnica i salve til påsmøring.
  • Pisk æggehvider fra 4-5 æg til en stiv masse som lægges på stedet ved fiberskader.
  Senere eller forebyggende:

  • Padderokke og brændeælde indeholder kisel som styrker bindevævet.
  • Ginkgo biloba kan bruges til genopbygning efter skader. Ginkgo hjælper med at opbygge nye blodkar.
  • Ginseng, russisk rod, gele royal styrker bindevævet.
  HOMØOPATI

  Man kan læse mere om homøopati under de Alternative behandlingsformer.

  Arnica: Overbelastning, forstrækning og muskelskader. Det er det primære remedium ved opståede skader i bevægeapparat.

  Stannum (Homøopatisk tin): Hvor bindevævet er svagt.

  Der findes forskellige homøopatiske salver som kan bruges ved inflammationstilstande.

  CELLESALTE

  Information omkring cellesalte findes under Alternative behandlingsformer.

  Ferrum phos.: Når skaden opstår.

  Calcium fluor.: Styrker bindevævet.

  AKUPUNKTUR

  Læs mere om akupunktur under Alternative behandlingsformer. Her findes også meridianpunkterne beskrevet.

  Ved nåleindstik

  Generelt:
  G34 (Influental punkt for muskler og sener)
  B62 (Løsner muskler og sener)
  M36 (Godt punkt ved sportsskader. Mod hævelse)
  Mp4, Mp6 (Styrker milt meridianen som er vigtigt for bindevævet. Evt. moxa.)
  Ren6, MP10, LE8, G44. (Gode punkter ved muskelødelæggelse)
  Placer nåle omkring fibersprængningen.
  Akupunktur på samme sted på den anden side af kroppen.

  Specifikt:
  Hvilke meridianer går gennem det område hvor fibersprængningen sidder.

  Øreakupunktur:
  Binyrer. ACTH punkt. Inflammationspunkt. Hvor sidder fibersprængningen?.

  ZONETERAPI

  Skitser over føddernes zoner kan findes under Alternative behandlingsformer.

  Ved Fiberskader:

  • Masser blæreområde.
  • Find det ømme område i blæreområde og arbejd det igennem.
  • Masser område på foden som er relateret til fibersprængningen. Find hvor det gør allermest ondt og hold et sedativt tryk.
  • Start med blæren igen. Gå til det føromtalte område og hold sedativ tryk igen. Man kan gøre det nogle gange til det ikke gøre ondt på fodzonerne mere.
  • Man kan slutte af med punkter til binyrerne.
  MAGNETTERAPI

  En del alternative behandlere bruger magnetterapi i deres behandling. Det giver forbedret opheling og reduceret skadesperiode.

  Magnetterapis virkning kendetegnes ved forøget forsyning af blod til karrene og forbedret væveiltoptagelse. Den forøgede blodforsyning skyldes ikke forøgelse af blodtryk og hjerteslag men ved en udvidelse af det arterielle blodkarnettet og en reduktion af blodkarnettets strømningsmodstand.

  Læs mere om Magnetbehandling under Alternative behandlingsformer.

  LASERTERAPI

  Laserbehandling af det område, hvor fibersprængningen sidder kan være med til at forbedre ophelingsprocessen ved at stoppe inflammationsprocessen. En vigtig virkning af laserbehandling er, at arvævsdannelsen påvirkes, således at der ikke opstår vedvarende muskelsmerter. Laserbehandling bør iværksættes så hurtigt som muligt efter skadens opståen. Det vil sige, når der ikke længere er de store hvilesmerter, rødme, hævelse og varme i området. (Subakutte fase)

  Behandleren skal lokalisere de rigtige punkter før der behandles.

  Dosering pr punkt:
  4 joule (= ca. 4 gange a´ 35 sek. Med en 30 mW laser)
  (Overfladiske muskellæsioner kan behandles med lavere dosering)
  Vælg 6 punkter på det område der er ømt.
  Dosering i alt bør ligge omkring 25 joule pr. gang.

  Ved akutte problemer behandles 3 gange om ugen. Ved kroniske fiberskader (skaden har været der 6-8 uger eller mere) behandles 1-2 gange om ugen.

  Tommelfingerregel: Hvis patienten reagerer for kraftigt kan man halvere dosering. Hvis der ingen reaktion er kan doseringen øges til det dobbelte.

  (Læs om laserterapi under Alternative behandlingsformer)

  MEDICIN

  Eksempler på medicin der kan bruges ved fiberskader:

  1. Glucokortikoider (Inflammation)
  2. Salicylsyrepræparater (Smertereduktion)

  1. Glucokortikoider kan anvendes til hæmning af betændelsesreaktioner.
  2. I binyrebarken, som udgør 90 % af binyrerne, produceres en lang række hormoner som kaldes steroidhormoner, af disse er nogle livsvigtige. Glukokortikoiderne omfatter kortisol, kortikosteron og hydrokortison. Virkningerne er talrige og bruges til hæmning af betændelsesreaktioner. Det giver færre symptomer men i virkeligheden svækkes kroppens naturlige forsvar mod betændelse. Det virker hæmmede på hypofyselappens ACTH produktion, hvorved binyrernes egen produktion nedsættes. Bruges bl.a. i behandling af kraftige fiberskader.

   Optages let fra mave-tarmkanalen og nogle områder som endetarm og køns- lyskeområde. Optages også nogenlunde fra ansigt og krop, mens det ikke er særlig effektiv optagelse på ekstremiteterne.

   Bivirkninger: (Ved idrætsskader anvendes det som regel kun i kort tid). Det skal gives med forsigtighed til personer som udover idrætsskade har tuberkulose, betændelses tilstande hvor det ikke er kontrolleret, endvidere ved sukkersyge, brud, mavesår, kraftig blodtryksforhøjelse, alvorlig hjerte eller nyresvigt, psykiske problemer, herpes simplex, Cushings syndrom, graviditet.

   Nedsat binyrebarkfunktion ses ved længere tids indtagelse. Endvidere ses bivirkninger som vægtøgning, hævelse og rødme i ansigtet, tiltagende behåring hos kvinder, evt. skægvækst, muskelatrofi med tynde ekstremiteter, øget fedtaflejring i nakke, ansigt og krop, begyndende knogleafkalkning, udvikling af mavesår og sukkersyge, hudblødninger grundet øget karskørhed, for højt blodtryk som følge af øget væskeophobning i vævene, kaliumstab, søvnløshed, rastløshed, psykiske symptomer, forsinket sårheling, spredning af betændelses tilstande, udebleven menstruation, væksthæmning, fosterskade hos gravide er konstateret. Virker på sukkerstofskiftet. Der kan komme sukker i urinen.

  3. Smertestillende medicin med salicylsyre:
  4. Bruges ved alle former for smerter.

   Bivirkninger kan ses i form af mavegener, kvalme, diarre, maveblødninger. Kan ved længere tids anvendelse give mavesår. Overfølsomhedsreaktioner ses sommetider.

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved