Gluten allergi/Cøliaki

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
    INDHOLDSEMNER:

    Gluten allergi/Cøliaki
    Allergi generelt
    Allergi generelt
    Allergi og arvelig disponering
    Spørg naturterapeuterne
    Kostråd
    Tilskud
    Praktiske oplysninger
    Planter
    Akupunktur
    Zoneterapi

    GLUTEN ALLERGI/CØLIAKI

    Gluten er frøhvide i korntyper. Ved cøliaki forstås en overfølsomhed mod gluten der primært findes i forskellige kornsorter. Cøliaki kan minde om en intolerans, men det er en allergi, idet der ses immunologisk reaktion.

    Ved gluten allergi ses reaktioner i tynd- og tyktarm. Man ser forandringer i tyndtarmens slimhinder. Gluten kan beskadige de hårlignende tarmtrævler der sidder på indersiden og kan dermed hindre optagelsen af næringsstoffer.

    Hos børn kan det vise sig inden for få måneder efter de første måltider med kornsorter, men kan bryde ud i alle aldre. Risikoen for at udvikle denne allergi form er større, jo tidligere man småbørn begynder at spise grød og brød.

    Når sygdommen bryder ud hos voksne, har de ofte haft det i mindre udstrækning siden barndommen.

    Undersøgelse: Biopsi af tyndtarmen. (Vævsundersøgelse) kan afklare som der er allergisk reaktion.

    Symptomer på gluten allergi:

    • Når gluten er væk fra maden, forsvinder symptomerne også.

    • Træthed fra 1/2 til en 1 time efter indtagelse af glutenprodukter.

    • Mavesmerter og oppustet mave.

    • Smerter og diarre.

    • Optagelsesproblemer med mangel på næringsstoffer.

    • Den dårlige optagelse kan medføre vægttab.

    ALLERGI GENERELT

    Allergi er en betegnelse for en bestemt type sygdomme, hvor immunforsvaret reagerer specifikt overfor en faktor, der normalt ikke burde give en reaktion. Den allergiske reaktion er en del af kroppens forsvar, men nogle gange er den ikke specielt hensigtsmæssigt.

    Allergifremkaldende stoffer kaldes allergener, og de kan komme ind i kroppen på forskellige måder. Det kan bl.a. være gennem maven, huden eller luftvejene. Kroppen reagerer med dannelsen af antistoffer mod disse allergener.

    Der er forskellige faktorer der kan spille ind i udviklingen af allergi, man kan være arvelig disponeret, eller man kan være kraftigt udsat for et specifikt stof, som bevirker at immunforsvaret reagerer allergisk.

    Normalt er immunforsvaret i stand til at skelne mellem det der er godt, og det der er dårligt. Hvis immunforsvaret er meget "beskæftiget" kan der lettere opstå fejlreaktioner, hvor ædeceller eller hvide blodlegemer, som varetager produktion af antistoffer (IgE), kan overreagere på stoffer som de ikke burde reagere på.

    Den allergiske reaktion udløses af forskellige stoffer som bl.a. histamin, der bevirker at blodkarrene udvides, og væske kan trænge ud i blodbanen og her give hævelse.

    Lang tids påvirkning af et allergen kan resultere i, at man kommer mere i fare for at udvikle sig til multiallergiker. Man risikerer at blive allergisk over for nogle proteinstoffer, der i kemisk opbygning minder om det, man egentlig var allergisk overfor.

    ALLERGI ET NUTIDIGT PROBLEM

    Man kan betegne allergi som en konsekvens, af den måde vi lever og har indrettet os på.

    • Immunforsvarets system er ofte blevet forstyrret gennem antibiotika behandling.
    • Vi udsættes for mange forskellige miljøgifte og kemikalier.
    • Forurening, parfume, dårlig indeklima, tilsætningsstoffer, nye madvaner og ting vi har på kroppen.
    • Forkert madning af småbørn med indtagelse af produkter som kræver enzymer barnet slet ikke har udviklet.
    • Også den øgede brug af modermælkserstatninger spiller en betydelig rolle. Det er vigtigt at moderen ammer så lang tid barnet er motiveret.
    ALLERGI OG ARVELIG DISPONERING

    Allergi kan være arvelig, og risikoen for at udvikle allergi er større, når ens forældre har allergi.

    Der er ca. 50-70 % risiko for at få allergi, når begge forældre er allergikere.

    Der er ca. 30 % risiko for at få allergi, hvis en af forældrene eller søskende har det.

    Hvis en af forældrene er allergikere, skal barnet ammes så længe som mulig dvs. i de første 6-8 måneder.

    SPØRG NATURTERAPEUTERNE

    Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et forløb som du skal følge i perioder. Det er en individuel kostplan og rådgivning ud fra personlige oplysninger og andet relateret til selve sygdomshistorien.

    Der vil være angivet hvilke vitaminer og mineraler der vil være bedst for dig samt i hvilke doseringer, og i hvor lang tid de bør indtages.

    Vi samler herudover alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

    Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at [Klikke her].

    KOSTRÅD

    I bogen [Din mad er din medicin] (Aschehoug) findes mere information om ernæring relateret til influenza og forkølelse samt viden om mad og sundhed.

    Gode fødevarer
    Laks, sild, sardin og makrel De fede fiske indeholder omega-3 fedtsyre som dæmper allergiske reaktioner.
    Kæmpenatlysolie, Hvedekimsolie, tidselolie og solsikkeolie Indeholder essentielle fedtsyrer der reducerer allergiske reaktioner. Disse olier indeholder også meget E-vitamin som har antiallergiske egenskaber.
    Rismel, majsmel, sojamel, hirse, pilerod, maizena, glutenfri mix Melesorter som ikke indeholder gluten.
    Gulerødder, mørkegrønne grøntsager og tørret abrikos Indeholder Beta-Caroten som styrker slimhinderne i tyndtarmen.
    Frugter herunder citrusfrugter Indeholder generelt meget C-vitamin som kan reducere histaminfrigørelse.
    Salater, linser, bønner, nødder, frø, ærter, nødder, ost, mælk, æg, magert kød, ris, kartofler, majs Generelt gode fødevarer til folk der lider af glutenallergi.

    Hvis du er interesseret i individuel kostplanlægning bør du klikke ind på [Spørg naturterapeuterne].

    Dårlige fødevarer
    Rug, hvede, havre, byg, boghvede Indeholder gluten.
    Brød som pita, burgerbrød, pølsebrød, flutes og andet hvidt brød Indeholder meget hvede som igen indeholder meget af det stof som under nedbrydningen giver reaktion (Gliadin).
    Grapefrugt Påvirker kroppens optagelse af allergimedicin. Det passificerer et enzym i leveren der nedbryder en lang række lægemidler, hvilket bevirker en ophobning af medicin.

    TILSKUD

    Vitaminer og mineraler
    E-vitamin Kan sænke blodets indhold af histamin. E-vitamin har måske anti-allergiske egenskaber.
    C-vitamin Kan sænke blodets indhold af histamin. Folk der regelmæssig spiser C-vitamin har færre allergisymptomer.
    Magnesium Har let antihistamin effekt.
    Fiskeolie og kæmpenatlysolie Fremmer produktion af gode eikosanoider som er nogle stoffer der reducerer allergiske reaktioner.

    PRAKTISKE RÅD OG OPLYSNINGER

    Antibiotika kan være med til at gøre tarmen følsom overfor bestemte fødevarer. Mange har problemer med mælk eller gluten lige efter antibiotikabehandling. Efter antibiotika behandling bør der tilføres mælkesyrebakterier eller produkter som A38 og Cultura.

    Rygning kan fremprovokere allergiske reaktioner.

    PLANTER

    [Læs her] hvordan du bruger planterne.
    Brændeælde Indeholder naturligt antihistamin.
    Lindeblomst-te Er et af de bedste antihistaminer. Evt. tilsat lidt honning.

    AKUPUNKTUR

    Eksempler på nogle punkter der kan bruges til nåleindstik. Meridianpunkter kan findes under akupunktur. [Klik her] for mere information om emnet.

    Terapipunkter:
    M39 (Nedre he-sea punkt for tyndtarm)
    Ren4 (Mu punkt for tyndtarmen)
    B26 gode punkter ved akutte problemer i tyndtarmen.
    Mp10 godt allergipunkt.

    Øreakupunktur: Tyndtarmspunkt. Binyrerne. ACTH punkt.

    ZONETERAPI

    Under [Alternative behandlingsformer] findes der information om [zoneterapi] herunder også skitser over føddernes zoner.

    Gode zoner: Tyndtarm og øvrige fordøjelsessystem.

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved