Angina pectoris, Hjertekramper

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Angina pectoris
  Spørg naturterapeuterne
  Kostråd
  Tilskud
  Praktiske råd og oplysninger
  Planter
  Homøopati
  Cellesalte
  Akupunktur
  Zoneterapi
  Massage
  Neuralterapi
  Aromaterapi
  Kiropraktik
  Schröpfkoph-terapi
  Hydroterapi
  Ædelsten
  Medicin og behandling

  ANGINA PECTORIS

  Angina pectoris er betegnelsen for en smertetilstand som opstår, når hjertet ikke får den fornødne mængde ilt. Mange kan leve med angina pectoris i mange år, uden at denne tiltager eller forandres.

  Man skal være opmærksom på, at hvert anfald giver et lille ar i hjertemuskulaturen som forringer hjertets ydeevne.. Derfor kan gentagne anfald føre til hjerteslag. Faktisk udvikler ca. 1/3 af alle angina pectoris patienter myocardiainfarkt (bBlodprop i hjertet).

  Årsager til angina pectoris:

  • Årsagen kan være, at arterierne i hjertemusklen er blokerede af åreforkalkning, eller at der sker en sammentrækning forårsaget af fysiske eller psykiske påvirkninger.
  • Det kan opstå hvor der er medfødte forsnævringer i arterierne.
  • Et stort hjerte har et øget ilt behov som kan være svært at dække.
  • En Blodprop i hjertet kan være skyld i den nedsatte ilttilførsel. En blodprop giver en sammentrækkende smerte med større styrke som varer længere end normale hjertekramper.
  • En vandrende blodprop andet steds fra kan slå sig ned i hjertet.
  Blodmangel, hjerterytmeforstyrrelser og stofskifteforstyrrelser kan forværre angina pectoris.

  Symptomer:

  • Smerter som sidder bag brystbenet og som oftest stråler ud i venstre arm.
  • Smerter i bryst, skulder og kæbe.
  • Smerterne virker strammende og trykkende. Smerterne er ikke skarpe og skærende.
  • Smerter varer fra få sekunder til maksimum få minutter.
  • Smerter kan ledsages af sved, åndedrætsbesvær og angst.
  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et forløb som du skal følge. Det er individuel kostplan og rådgivning ud fra personlige oplysninger om bl.a. vægt, højde, køn, alder og andet relateret til din historie.

  Der vil være angivet hvilke vitaminer og mineraler der vil være bedst for dig samt i hvilke doseringer, og i hvor lang tid de bør indtages.

  Vi samler herudover alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at [Klikke her].

  KOSTRÅD

  I bogen [Din mad er din medicin] (Aschehoug) findes flere kostemner som kan integreres ved hjerte- kredsløbsproblemer. Herudover findes en masse nyttig information om mad og sundhed.

  Gode kostemner
  Rødvin og alkohol 1-2 genstande om dagen reducerer risikoen for hjertesygdomme.
  Te Indeholder nogle stoffer (flavonoider) der beskytter blodkar og påvirker størkningsfaktorer i blodet.
  Appelsin, citron og grapefrugt Indeholder vitaminer og flavonoider som virker blodfortyndende og har andre hjertebeskyttende egenskaber.
  De fede fisk som laks, sild, sardin og makrel Essentielle fedtsyrer modvirker blodpropper, åreforkalkning og forhøjet blodtryk. Omega-3 fedtsyrer forbedrer hjertets funktion. Spis 300-400 fisk om ugen. Undersøgelser viser, at bare 30 gram fed fisk om dagen kan halvere risikoen for hjerteanfald.
  Olivenolie, hørfrøolie, avocado og nødder Indeholder en del monoumættet fedt som påvirker balancen mellem HDL- ("Det gode kolesterol") og LDL-kolesterol ("Det dårlige kolesterol"). En kost rig på monoumættede fedtsyrer kan sænke triglyceridniveauer og reducere oxidation af fedtstoffer, hvilket er med til at beskytte hjertet.
  Solbær, blåbær, hindbær, kirsebær, brombær, svesker og dadler Disse indeholder salicylsyre forbindelser med hjertebeskyttende egenskaber
  Hvidløg Hvidløg gør blodet mere tyndtflydende og virker stimulerende på kredsløbet (1-2 fed dagligt). I samme mængde kan det sænke niveauet af LDL-kolesterol og triglycerider og bevirke en stigning i HDL-kolesterol ("Det gode kolesterol").
  Løg og grøntsager Løg kan være med til at forhindre blodpropper ved at reducere blodets tendens til sammenklumpning. Grøntsager generelt har mange kredsløbsfordele.
  Frugter generelt Indeholder meget Kalium som er vigtigt. Ved at spise kaliumrige måltid en gang daglig mindskes risikoen for at dø af et slagtilfælde. Kalium hjælper kroppen til at regulere blodtryk ved at udskille mere natrium. Kalium holder blodkarrene smidige og normalt fungerende. Det gør blodkarrene mere immune overfor de skader som følger af et forhøjet blodtryk. Forskellige typer hjerte- og vanddrivende medicin fører til tab af kalium.
  Boghvede, havre, soja og bælgfrugter Er andre gode fødeemner med hjerte- og kredsløbsbeskyttende egenskaber.

  Dårlige kostemner
  Oksekød og svinekød Det er byggesten for tromboxan A der er et hormonlignende stof, som får blodpladder til at klumpe sammen, og får blodkarrene til at trække sig sammen.
  Smør og fed mad Mættet fedt øger blodets kolesterolindhold
  Alkohol I kombination med varme kan alkohol forstærke effekten af blodtrykssænkende medicin ganske betydeligt, således at man skal have justeret medicinindtagelse. Ved indtagelse af vanddrivende medicin og alkohol kan væsketabet blive for kraftigt. Her skal man sørge for at få masser af vand. Alkohol hæver blodets indhold af mættede fedtsyrer.
  Kaffe Kan påvirke både kolesterol og blodtryk.
  Salt Øger væskeophobningen i kroppen og dermed blodtrykket, hvilket stiller større krav til hjertets arbejde.

  TILSKUD

  Frie radikaler er molekyler der har mistet en elektron. Dette sker konstant under energiproduktion i cellernes mithocondrier. Det betyder ikke noget, hvis det bare sker kontrolleret, og at der antioxidanter til stede. Efterhånden som man ældes, bliver hjertet måske ødelagt af angreb fra de frie radikaler. De angriber hjertets mithocondrier, hvorved dets membraner bliver stive, og efterfølgende ophobes flere fedtstoffer i hjertet. Hjertet bliver dårligere til at transportere kalk som ophobes i cellemembraner.

  Hvis de frie radikalers angreb får lov til at ske over en lang årrække, hvor en stor del af hjertets mithocondrier bliver ødelagt, fører det til diastolisk dysfunktion, blod der flyder tilbage til hjertekamrene, forstørret hjerte, dårligt blodomløb og måske hjertesvigt.

  E-vitamin kan måske forebygge slagtilfælde. Undersøgelser viser, at de der havde taget tilskud i mindst to år havde færre hjertetilfælde og eller Bypassoperationer end mænd der kun baserede deres indtagelse på den daglige kost. E-vitamin øger koncentrationen af det gode kolesterol (HDL) der forebygger forkalkning. Det er blodfortyndende og har antioxidant virkning.

  C-vitamin hæver mængden af det gode kolesterol, som modvirker at blodkarrene indsnævres af plak, C-vitamin mangel øger tendensen til sammentrækning i blodkarrene. C-vitamin har kraftig antioxidant virkning som forhindrer dannelsen af oxideret LDL. Amerikansk undersøgelse viser, at dem der tager regelmæssigt tilskud af C-vitaminer havde lavere dødelighed pga. hjerteanfald.

  Beta-Caroten kan måske hjælpe ved hjerteproblemer. Ved indtagelse af Beta-Caroten hos personer der udviste symptomer på hjertesygdomme i form af angina pectoris, viste det sig at over en periode på seks, med indtagelse af Beta Caroten, havde kun halvt så mange hjerteanfald, hjerneblødning, bypassoperationer og dødsfald som den gruppe der samtidig havde indtaget placeboprodukter. Beskyttelsen begyndte at virke efter to år. Beta-Caroten har antioxidant virkning.

  Forskning viser, at lavt Selen indhold måske gør mere sårbar for hjerte- og kredsløbssygdomme. De som havde et lavt selen niveau var 2-3 gange så tilbøjelige for at dø af hjertesygdomme, end de som havde et højt indhold. Selen beskytter arterierne ved at forebygge sammenklumpninger af blodpladerne. Selen har antioxidant virkning.

  Fiskeolie. Essentielle fedtsyrer modvirker blodpropper, åreforkalkning og forhøjet blodtryk.

  Magnesium behandlinger af mennesker med en blodprop i hjertet kan sænke dødeligheden viser en undersøgelse. Magnesium mindsker arret efter en blodprop og udvider hjertets pulsårer. Magnesium styrker hjertefunktionen.

  Mangel på Krom kan føre til hjerte- og karsygdomme. Aminosyre L-carnitin kan være med til at genoprette aktivitet i hjertets mithocondrier. I Danmark Kan man ikke købe aminosyrer isoleret.

  Q10 kan måske modvirke åreforkalkning og sænke et forhøjet blodtryk. Q10 kan måske forbedre energiproduktion af hjertets mithocondrier, hvilket forbedrer hjertets energiudnyttelse. Der er forsket meget vedrørende Q10, og mange undersøgelser synes at indikere, at hjertepatienter havde for lavt indhold af Q10 i blodet, samt at tilskud i løbet af uger bevirkede en bedring af tilstanden.

  B-vitaminer kan beskytte mod aminosyren homocystein som angriber blodkarrenes vægge. Homocystein opstår når kroppen prøver at omdanne aminosyren metionin til cystein. Dertil behøves enzymer og B6, hvis noget mangler dannes mellemproduktet homocystein, og hvis der yderligere mangler Folinsyre og B12 bliver problemet forstærket.

  Pas på med jerntilskud!

  Nogle undersøgelser viser, at mænd med stort jernindhold har større sandsynlighed for at få et hjerteanfald, end de mænd med lave jernværdier. Hvor der i forvejen var høje kolesterolværdier var faren størst. Særlig det jern som er erhvervet gennem kød (hæm-jern). Nogle forskere hævder, at risikoen for hjertesygdomme stiger proportionalt med den ophobede jernmængde. Blodafgivelse 2-3 gange om året kan være med til at sænke jernværdierne.

  PRAKTISKE RÅD OG OPLYSNINGER

  1. Ved et anfald tager man det fuldstændig rolig.
  2. Ved hjerteproblemer kan det være en god ide at sove med sengen hævet 2-4 i hovedenden.
  3. Brug afslapningsprogrammer. Under alternative behandlingsformer findes et program under autogen træning som vil være hensigtsmæssigt at anvende.
  4. Mennesker med risiko for hjerte- og karsygdomme udviser ofte ”TypeA-adfærd” som er kendetegnet ved følgende adfærd:

   • Svarer straks, kort og præcis.
   • Anspændt.
   • Ansigts udtryk er årvågent, intenst og uvenligt.
   • Latter hård.
   • Afbryder ofte.
   • Stiller nedladende og udfordrende spørgsmål.
   • Karriere fikseret.
   • Ærgerrig.
   • Utålmodig.
   • Kan lide konkurrence.
   • Gør flere ting ad gangen.
   • Skarpe generaliseringer.

  5. Undgå konfliktsituationer.
  6. Vær mådeholdende med tobak fordi:

   • Rygning har skylden får 80% af alle hjertetilfælde for de 30-40 årige.
   • Det øger blodtrykket og pulsen samt det farlige LDL-kolesterol.
   • Holder du op, vil du efter et par år have halveret din risiko for blodprop, efter 5-10 år helt er risikoen normal.

  7. Motion er med til at udvikle nye blodkar.
   • Blodkarrene bliver mere elastiske.
   • Hjertets effektivitet forbedres.
   • Blodets evne til ilt-transport bliver forbedret.
   • Regelmæssig motion gør blodpladerne smidige, hvilket betyder at blodpladerne er langt mere modstandsdygtige over for sammenklumpninger i blodkarrene.

  8. Hjertets funktion hænger meget sammen med ens følelser, og man ved, at hjertesygdom forværres af afmagt og håbløshed. Man ved også gennem undersøgelser, at følelsen af vrede vil nedsætte hjertets pumpeevne hos folk der lider af angina pectoris.
  9. "Gammelt husråd"
  10. Gæret æblemost opvarmes op så det koger. Klude dyppes i mosten, vrides og lægges så varme som muligt på armene sådan at de er dækket. Det kan bringe et krampeanfald til ophør, ved at blodet trækkes væk.

  PLANTER

  [Læs her] hvordan du bruger planterne.
  Hvidtjørn Til styrkelse af kredsløbet og forbedring af hjertefunktion. Planten indeholder flavonoider som er i stand til åbne små blodkar, så blodgennemstrømningen bliver forbedret. Lægen bør orienteres ved hvidtjørnsindtag. Er et af de mest anvendte naturprodukter ved angina pectoris.
  Kvan Har indflydelse på kalkopbygning i hjertet.
  Kongeskærm Indeholder et stof khelin som måske forøger gennemstrømningen af hjertets kranspulsårer.
  Pil Indeholder naturligt aspirin som måske kan forhindre dannelsen af blodpropper.
  Ginko-biloba tinktur Forbedrer blodgennemstrømning.
  Abana (ayurveda, indisk naturmedicin) Er en af de mest brugte planter ved angina pectoris.
  Poser med varme hørfrø Lagt over hjertet kan påvirke nervus sympaticus som smerter ofte udgår fra.
  Andre planter som kan bruges: Kudzu, røllike, mistelten, svaleurt og ammi.

  HOMØOPATI

  [Klik her] for mere information om homøopati.
  Aconitum Frygt. Hvor smerten stråler ud i venstre arm, urolig hjerte.
  Arsenicum album Hjertemuskeldegeneration. Nervøst hjerte. Hjertebanken.
  Aurum Når der også er psykisk ubalance. Bruges af homøopater til at stabilisere hjertefunktion.
  Cactus Sammensnøret bryst. Hjertesygdomme. Hjertebanken. Hurtig puls.
  Belladonna Nogle homøopater mener, at belladonna via nyrerne har en krampeløsende effekt
  Lachesis Hjertekramper.
  Magnesium phos Kramper, anfaldsvis smerter som stråler ud i venstre arm
  Tabacum Bruges af nogle homøopater ved angina pectoris.
  Apis Mellifica Ved stikkende smerter.
  Digitalis Ved venstresidige hjerteproblemer. Evt. sammen med Gelsemium og crataegus
  Crataegus Ved højresidige hjerteproblemer.

  CELLESALTE

  [Klik her] for mere information om cellesalte.
  Mag. Phos. Ved smerter som opstår.
  Natrium mur. Kan bruges sammen med mag. phos.
  Kalium phos. Bruges af nogle terapeuter ved forskellige slags hjertelidelser.

  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle punkter der kan bruges til nåleindstik. Meridianpunkter kan findes under akupunktur. [Klik her] for mere information om emnet.

  Akupunktur virker afslappende og får muskler omkring blodkar til at slappe af således at hjertet ikke behøver udøve så kraftigt et tryk. Akupunktur øger blodforsyningen til hjertemusklen samt hjertets pumpeevne, så det skal bruge mindre ilt for udføre det samme arbejde.

  Akupressur:
  I stedet for nåle kan man selv opnå akupunktureffekt ved at anvende dagligt akupressur.
  Gode punkter til tryk: Ren17, Lu9, Ks6, M36 og H7.
  Læs mere om akupressur under [Alternative behandlingsformer].

  Årsager til angina pectoris:

  1. H/KS-xue stagnation. (Qi blokering)
  2. Symptomer: Smerter/Trykken i brystet. Åndenød ved belastning.

   Terapi:
   Ks6, H7 (sedative punkter)
   B14, B15 (Shu punkter for kredsløb, hjerte)
   Du 20 (yang regulering)
   Ks 4 (dynamiserer xue-stagnation, xi)
   Ren 17 (Mu- punkt for kredsløbet, hele respirationsområdet)
   Lu 9 (Influentalpunkt for blodkar)
   M36 (Toniserende og regulerende på yang)
   Andre punkter: Ks5, Ks3, M18, M43, H8 (H8 er godt punkt hvis symptomer er værst i periode kl.11-13 eller mellem 23-1), H6

  3. Lu-xu
  4. Symptomer: Åndenød, kvælende fornemmelse i brystet, symptomer er værre ved anstrengelse.

   Terapi:
   Ren 17 (Kredsløbs meridianens mu-punkt, respiration)
   N27 (Lokalt punkt)
   B13 (Lungens shu-punkt)
   Andre af ovenstående punkter kan også bruges.

  ZONETERAPI

  Skitser over føddernes zoner kan findes under [Alternative behandlingsformer].

  Velegnede punkter: Hjertet, lunger og solar plexus.

  MASSAGE

  1. Udover behandling med nåle kan der gives en let massage af hjertemeridianen ved anfald af angina pectoris.
  2. Massage virker afslappende.
  Det autonome nervesystem kaldes også det ubevidste nervesystem. Det er delt op i det sympatiske nervesystem og det parasympatiske nervesystem.

  Mange mennesker i vort samfund er domineret af det sympatiske nervesystem, fordi de lever en stresset hverdag med mange impulser som forstyrrer den indre ro og balance. Der vil være en øget blodpropsrisiko.

  De sympatiske virkninger er knyttet til stor kropslig aktivitet og reaktioner på forskellige former for stress. Det hæver blodtrykket, udspiller blodkar i hjerne, hjerte, luftrørs forgreninger og muskler for at disse kan arbejde hurtigt og mere effektivt. Det sympatisk system virker også sammentrækkende på andre blodkar, og blodkar i de organer som er uden betydning i stress situationer. Når blodkarrene er trukket sammen falder temperaturen i området, det bliver vanskeligere at komme af med affaldsstoffer og der kan opstå smertereaktioner.

  NEURALTERAPI

  Anvendes af tyske heilpraktikere. Ved angina pectoris lægges 2-4 quaddler tæt ved brystbenet fra 1-3 intercostalrum. Man injicerer i de mest smertefulde områder.

  Læs om neuralterapi under [Alternative behandlingsformer].

  AROMATERAPI

  [Klik her] for mere information om aromaterapi.
  Anisolie Hjertekarspændinger. 4-6 dråber, 3 gange dagligt, børn halv dosis.
  Baldrianolie Nervøs hjertelidelse. 1-3 dråber 3 gange daglig.
  Bitterorangeolie Hjertebanken og hjertekramper. (Afsvækker de sympatiske centres følsomhed). 2-3 dråber 3 gange dagligt sammen med honning eller på sukkerknald.
  Kamferolie Hjertespændinger.1-2 dråber på en sukkerknald eller sammen med lidt honning.

  KIROPRAKTIK

  Er rygproblemer (thorakalt facetsyndrom) årsag til mistanke om hjerteproblemer?

  Der kan være smerter som udløses fra de små ledfacetter bagerst i ryggen. Symptomer på disse "hold i ryggen" kan forveksles med alvorlige problemer med indre organer.

  Undersøgelser har vist, at facetsyndromer er den tredje hyppigste årsag til indlæggelse på hjerteafdelinger.

  Hvis der er tale om et facetsyndrom, vil man via kiropraktik kunne ophæve smerterne relativt hurtigt. Foruden reflekssmerter finder man udtalt ømhed i ryggen, i det område hvor smerten sidder. Hvis man i et meget afgrænset område, som i et bælte, finder overfølsomhed i huden er der ikke meget tvivl om diagnosen.

  SCHRÖPFKOPH-TERAPI

  Anvendes inden for den tyske heilpraktik. Ved den blodige Schröpfkoph-terapi perforer man huden med små stik, hvorved man kan suge blod ud ved påsætning af sugekopper. Man kan suge blod ud i mængder hvad svarer til mellem 5 og 200 ml.

  I et væv, hvor man kan bruge denne form for Schröpfkoph-terapi, vil der være opstået en oversyrings tilstand. Viskositet af blodet har ændret sig, og tilførselen af frisk ilt er blevet besværliggjort. Syre kan ikke orttransporteres, og lokale ødemtilstande vil opstå. Der vil ske en opsvulmning. Vi har igen områder som bliver sat ud af kroppens fysiologi, og man kan tale om "störfelder". Oftest har området størrelsen af en femkrone, og dette område vil være smertefuld ved tryk. I denne tilstand ses mere vare og rødme end i den anden tilstand.

  1. Sugekopper placeres i ømme behandlingsværdige områder i trapezius. Man påfører først huden en række stik med en dybde på 5-8 mm parallel med endokrinmeridianen. Man suger blod ud, tømmer sugekoppen, og sætter den på igen.
  2. Fra området af C4 til området omkring TH5 i venstre side af ryggen kan påsættes sugekopper. Man påfører først huden en række stik med en dybde på 5-8 mm i forløb med blæremeridianen. Kan bruges ved angina pectoris lignende reaktioner som skyldes irritationstilstande omkring ryghvirvelsøjlen (især området omkring venstre skulderblad nær hvirvelsøjlen).
  Man kan suge blod ud i mængder hvad svarer til mellem 5 og 200 ml, hvis der er behandlingsværdige punkter.

  "Ved hjertesyge patienter skal man passe på med behandling i venstre side".

  Under [Alternative behandlingsformer] findes der information om denne behandlingsform.

  HYDROTERAPI

  1. Et 15 sekunders varmepåvirkning i hånd eller fodbade kan være smertestillende. Vandet bør være så varmt som det kan holdes ud. Det kan gentages indtil smerten bliver mindre.
  2. Kneipps armbad kan også bruges. Brug to baljer. I den ene skal vandet være ca. 40 grader, og i den anden skal vandet være 10-15 grader. Hold armene til op over albuerne i det varme vand i 5 minutter og så i det kolde i 15 sekunder. Gentag det tre gange. Et armbad er udmærket mod hjertelidelser.
  ÆDELSTEN

  "Mennesket er at betragte som en energimæssig enhed. Der findes ikke nogen organisk sygdom uden følelsesmæssige forstyrrelser, ligesom der heller ikke eksisterer nogen følelsesmæssige forstyrrelser uden fysiologiske konsekvenser."

  "Sygdom opstår når energistrømmen ikke er åben hvilket kan fremkalde blokeringer. Mønstre i underbevidstheden kan besværliggøre optagelsen af energi. Terapi tager sigte mod at genetablere hele individets funktion, og det tager sigte mod at aktivere eller bane vej for et højere selv i personen, hvor selvhelbredende kræfter aktiveres."

  "Chakraerne er energicentre der ligger forskellige steder på kroppen som skal trække energi fra den omgivende atmosfære ind i kroppen for at oplade denne."

  Hjertechakraet ligger omkring hjerteområde midt på brystbenet. Hjertechakraets farve er grøn (eventuel lidt rødligt og gult), og det står for energiforsyning til bl.a. hjerte og kredsløb.

  Centret aktiverer hjertefølelserne. Energistrømmen flyder frit når man kan give kærlighed og handle udfra uselviske beslutninger. Oplevelser af vrede og angst er knyttet til hjertechakraet. Således kan tilbageholdte aggressioner og vrede være til skade for energistrømmen i hjertet.

  Hjertet er et organ der reagerer øjeblikkelig på fysiske og sjælelige forandringer, alle følelser uanset karakter som hjertet gennemstrømmes af vil det registreres, man kan sige at positive følelser er med til at bevare hjertet intakt.

  Hvis de negative mønstre fylder meget og chakraets energi er blokeret kan det give hjerteproblemer.

  Ædelsten der bruges. Stenene kan placeres på hjertechakraet.
  Amazonit Gør det klart hvad det er dårligt for en og mulighed for at ændre det. Den grønne farve går på hjertechakraet.
  Jade Relateret til hjertechakraet. Virker udrensende på blokeringer i hjertet. Giver tryghed.
  Rosakvarts Relateret til hjertechakraet. Skaber tryghed og lærer os tilgivelse.
  Rubin Virker vitaliserende. Relateret til hjerte- og rodchakra. Styrker hjertet og kredsløbet.
  Smaragd Relateret til hjertecenter.
  Rutilkvarts Relateret til hara-, solar plexus og hjertechakra afhængig af farven. Virker åbnende og afbalancerende. Gør det nemmere at skelne væsentlig fra uvæsentlig.
  Ildopal Relateret til hjertechakra og leverområde. Går ind i vrede og aggressioner. Den åbenbarer de følelser vi ikke har udtrykt og giver os mod til at stå ved dem.

  Under [Alternative behandlingsformer] kan der læses mere om ædelsten og chakraer.

  MEDICIN OG BEHANDLING

  Ballonbehandling:
  En tynd sonde føres ind i hjertets blodkar. Ud for en forsnævring pustes en ballon på sonden op for at reducere indsnævringen. Ved samtidigt at indsætte af net af ståltråd kan man holde forsnævringen åben i længere tid, men risikoen for infarkt er hermed større. Operationen tjener mest det formål at fjerne smerter.

  Bypassoperation:
  Man indsætter nye blodårer i hjertet uden om de pulsårer som er forkalkede. Operationen kan være livsforlængende for nogle grupper men tjener generelt smertelindrende. Der er en risiko forbundet med denne operationsrisiko.

  Eksempler på medicin som bruges til behandling og forebyggelse af angina pectoris:
  A- nitritpræparater
  B- kalciumantagonister
  C-digitalispræparater
  D- betablokkere

  1. Nitritpræparater
   • Nitritpræparater med kortvarig virkning
   • Produkter: Glycerylnitrat, Nitroglycerin, Nitrolingual (spray), Nitromex.

   • Nitritpræparater med langvarig virkning
   • Produkter: Buccard, Imdur, Ismo, Isodur, Iso Mack, Nitrong.

   • Kombnation hurtig og langvarig virkning
   • Produkter: Cardopax, Depotplaster Discotrine, Transiderm Nitro.

   Nitritpræparater virker ved at udvide hjertets kranspulsåre, så at hjertet forsynes med mere blod og ilt, samt ved at udvide øvrige blodkar således at trykket kan falde og det venøse tilbageløb til hjertet hæmmes. Herved reduceres hjertets arbejde, fordi det nu skal pumpe blod ud i kredsløbet med mindre tryk.

   Egentlig er det en luftart man indånder, når den opløses under tungen. Præparater virker efter et par minutter og kan holde op til et kvarter.

   Det taber sin virkning hvis det opbevares varmt samt luftutæt. Der sker en fordampning. Der findes dog produkter med mere langvarig virkning. Anvendes ofte sammen med beta-blokkere.

   Mulige bivirkninger:
   Udvidelsen af andre blodkar kan give varmefølelse i hovedet, rødmen i ansigtet, hovedpine, let blodtryksfald, eventuel svimmelhed og besvimelses tendens. Ved længere tids brug kan der komme blåfarvning af huden.

  2. Kalciumantagonister
  3. Der er en række produkter med forskellige indholdsstoffer der handles som: Genagin, Hexasoptin, Isoptin, Veraloc, Verapamil som alle indeholder stoffet verapamil.

   Adalat, Hexadilat, Nifedipin 10 STADA, Nycopin som alle indeholder stoffet nifedipin.

   Angiact, Angicontin, Cardil, Cardizem, Dilcor uno, Myonil, Tilker som alle indeholder Diltiazem.

   Hydac og Plendil indeholder Felodipin.
   Baypress (Nitrendipin),
   Angicor (Nicorandil),
   Norvasc (Amlodipin),
   Persantin (Dipyridamol),
   Posicor (Mibefradil).

   Ved angina pectoris anvendes også kalciumantagonister som hæmmer kalciumionens indstrømning i cellerne, hvilket bevirker at hjertet bliver beskyttet mod overanstrengelse, hvorved muligheden for et anfald falder.

   Mulige bivirkninger:
   Der kan ved store doser forekomme forstoppelse, svimmelhed samt hudproblemer.

  4. Digitalis præparater
  5. Produkter: Digoxin.

   Der findes en række produkter som i virkning minder om hinanden, men adskiller sig ved optagelse, udskillelse, fordeling i organisme. Bruges især når hjertets funktion er svækket, eller hjertet slår for hurtigt eller uregelmæssigt. Virkningen er rettet mod hjertemusklen. Muskelsammentrækningerne bliver kraftigere og pumpevirksomheden nedsættes. Samtidig nedsættes antallet af hjerteslag. Hjertekamrene bliver mere fyldt mellem de enkelte pulsslag og der pumpes mere blod ud i kroppen mellem de enkelte hjerteslag. Påvirker kroppen til øget urinudskillelse.

   Mulige bivirkninger:
   Er næsten altid ensbetydende med overdosering. Det er meget svært at ramme den helt rigtige dosis. Der kan være ændringer i hjertets kardiogram, appetitløshed, hovedpine, kvalme og øjenflimmer. Ved forstærkning ses opkastning, diarre, uregelmæssige hjerteslag. Hvis der er kaliummangel øges følsomheden for digitalispræparater over overdosering finder lettere sted.

  6. Betablokkere (Bruges især til forebyggelse af angina pectoris)
  7. Betablokkere.

   • Kardioselektive Beta-1
   • Produkter:
    Abutol, Atenet, Atenolol, Atenor, Betoptic, Brevibloc, Diasectral, Emconcor, Kerlon, Mepolol, Mepronet, Monocor, Myopax, Seloken, Selo Zok, Tenormin.

   • Beta 1- og Beta 2 receptorblokkere
   • Produkter:
    Aptin, Artexal, Dimitone, Dutacor, Hexapindol, Inderal, Pindolol NM, Propal, Propranet, Propranolol, Sotacor, Sotalol, Timacar, Trandate, Trasicor, Trasicor Retard, Visken.

   Beta-receptorer er bestanddele af cellerne som modtager og udsender signaler, og findes rundt omkring i organismen. Man skelner mellem forskellige typer af receptorer. I hjertet findes der primært receptorer af typen Beta-1 mens der i blodkar, maven, luftrør især findes Beta-2 receptorer.

   Nogle stoffer virker mere på den ene receptorer end den anden, men de fleste betablokkere virker på begge typer receptorer. De udøver deres hæmmende virkning ved at sætte sig på receptor stederne, i stedet for stoffer der virker stimulerende. Man kan sige at stimulerende stoffers virkning svækkes.

   Det er ofte et af de første midler som anvendes. Virkning skyldes nedsat hjertepumpe virksomhed via nedsat hjerterytme. Bruges bl.a. som blodtryksnedsættende og ved hjertekramper.

   Mulige bivirkninger:
   Bør ikke bruges af folk med hjerteinsufficiens, for lavt blodtryk eller langsom hjerterytme. Der kan optræde problemer i mave-tarmområdet i form af diarre, svimmelhed, træthed, muskelsvaghed, svedeture, depressionstendens, kolde hænder og fødder, forstyrret drømmefunktion, problemer med blæretømning hos mænd, nedsat hjerterytme, hjertesvigt, lavt blodtryk, astma anfald, blodsukkerfald hos diabetikere og i mere sjældne tilfælde hududslæt. Giver vægtøgning, nedsætter basalstofskiftet hvilket kan give øget tendens til sukkersyge.

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved