Hjertet, insufficiens

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Hjerteinsufficiens
  Spørg naturterapeuterne
  Kostråd
  Tilskud
  Praktiske råd og oplysninger
  Planter
  Homøopati
  Akupunktur
  Zoneterapi
  Magnetterapi
  Kiropraktik
  Hydroterapi
  Massage
  Healing, ædelsten og meditation
  Medicin og behandling

  HJERTEINSUFFICIENS

  Med alderen bliver hjertet svagere og mister noget af sin pumpekraft, hvilket kan resultere i hjertesvækkelse og hjertestop. Man vurderer, at mithocondriernes (energileverandørernes) stofskifteproduktion bliver reduceret med op til 40 % i gamle hjerter. Det betyder at hjertet må arbejde endnu hårdere og får brug for større iltmængder. Hjertets kapacitet risikerer at være utilstrækkelig i forhold til kroppens behov for ilt.

  Hjerteinsufficiens er betegnelse for en tilstand der bevirker, at hjertets venstre side ikke kan pumpe tilstrækkelig med blod igennem det store kredsløb, eller at der i hjertets højre side er problemer med at pumpe blodet ud i lungerne for at ilte dette.

  A. HJERTEINSUFFICIENS I VENSTRE SIDE AF HJERTET:

  Når venstre side af hjertet ikke fungerer tilstrækkelig, staser blodet op i det lille kredsløb, hvorved trykket her vil stige. Trykket vil stige i alveolerne, hvor iltudvekslingen finder sted. Væske og plasmaproteiner vil træde ud i lungerne og skabe et osmotisk tryk som kan bevirke lungeødem. Der udvikler sig skum i lungerne og der er overvejende risiko for at dø af iltmangel.

  Årsag:

  • Akut myocardieinfarkt med efterfølgende vævsødelæggelse.
  • Åreforkalkning i hjertet.
  • Højresidig insufficiens.
  • Andet som forhøjet blodtryk, hjertefejl, forhøjet stofskifte eller blodmangel.
  • Frie radikaler?

  Symptomer:

  • På et tidligt tidspunkt vil kroppen kompensere ved at hæve puls og tryk, men den kan ikke blive ved med at kompensere. Når kroppen ikke kan kompensere længere registreres problemet.
  • Nedsat iltning, iscæmi. Kroppen kan ikke sende iltet hurtigt nok frem.
  • Der vil være åndenød som i starten kun registreres ved bevægelse. Ved forværring vil det også kunne registreres i hvile.
  • Nedsat iltning ses som blåfarvning på læber og negle i starten, senere på næsetip og øreflipper.

  B. HJERTEINSUFFICIENS I HØJRE SIDE AF HJERTET:

  Blodet staser op i det store kredsløb. Man kan sige, at blodet står, venter og presser på for at komme ind i hjertets højre side.

  Årsag:

  • Lungesygdomme.
  • Venstresidig hjerteproblemer.
  • Åreforkalkning.
  • Hjertefejl.
  • Frie radikaler?

  Symptomer:

  • Perifere ødemer. Vandet træder ud fra kapillærerne, og det giver væskeophobninger i hænder/fødder, idet væskeophobninger ved problemer i hjertets højre side er tyngdebestemt. Det giver trykmærker, når man trykker på huden.
  • Væskeansamlinger ses også i bughule og lever. I leveren kan det på sigt påvirke plasmaproteindannelsen med risiko for universelle ødemer.
  • Der opstår staser i venesystemet, hvilket ofte ses på halsvenen.
  • På benene ses udslet og bensår som har svært ved at hele.
  • Hjertet må arbejde hårdere for at mindske modstanden i lungerne, det kan betyde blodtryksstigning.

  Ved årsager er der sat spørgsmålstegn ved de frie radikaler? Frie radikaler er molekyler der har mistet en elektron. Dette sker konstant under energiproduktion i cellernes mithocondrier. Det betyder ikke noget, hvis det bare sker kontrolleret, og at der antioxidanter til stede.

  Efterhånden som man ældes, bliver hjertet måske ødelagt af angreb fra de frie radikaler. De angriber hjertets mithocondrier, hvorved dets membraner bliver stive, og efterfølgende ophobes flere fedtstoffer i hjertet. Cellemembraner bliver dårligere til at transportere kalk som ophobes.

  Hvis de frie radikalers angreb får lov til at ske i en lang årrække, hvor en stor del af hjertets mithocondrier bliver ødelagt, fører det til diastolisk dysfunktion, blod der flyder tilbage til hjertekamrene, forstørret hjerte, dårligt blodomløb og måske hjertesvigt.

  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et forløb som du skal følge i en periode. Det er individuel kostplan og rådgivning ud fra personlige oplysninger om bl.a. vægt, højde, køn, alder, eventuel blodtype og andet relateret til din historie. Der vil være angivet hvilke vitaminer og mineraler der vil være bedst for dig samt i hvilke doseringer, og i hvor lang tid de bør indtages.

  Vi samler herudover alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at [Klikke her].

  KOSTRÅD

  I bogen [Din mad er din medicin] (Aschehoug) findes flere kostemner som kan integreres ved hjerte- kredsløbsproblemer. Herudover findes en masse nyttig information om mad og sundhed.

  Gode fødevarer
  Rødvin og alkohol 1-2 genstande om dagen reducerer risikoen for hjertesygdomme.
  Te Indeholder nogle stoffer (flavonoider) der beskytter blodkar og påvirker størkningsfaktorer i blodet.
  Appelsin, citron og grapefrugt Indeholder vitaminer og flavonoider som virker blodfortyndende og har andre hjertebeskyttende egenskaber.
  De fede fisk som laks, sild, sardin og makrel Essentielle fedtsyrer modvirker blodpropper, åreforkalkning og forhøjet blodtryk. Omega-3 fedtsyrer forbedrer hjertets funktion. Spis 300-400 fisk om ugen. Undersøgelser viser, at bare 30 gram fed fisk om dagen kan halvere risikoen for hjerteanfald.
  Olivenolie, hørfrøolie, avocado og nødder Indeholder en del monoumættet fedt som påvirker balancen mellem HDL- ("Det gode kolesterol")og LDL-kolesterol. ("Det dårlige kolesterol"). En kost rig på monoumættede fedtsyrer kan sænke triglyceridniveauer og reducere oxidation af fedtstoffer, hvilket er med til at beskytte hjertet.
  Solbær, blåbær, hindbær, kirsebær, brombær, svesker og dadler Disse indeholder salicylsyre forbindelser med hjertebeskyttende egenskaber.
  Hvidløg Hvidløg gør blodet mere tyndtflydende og virker stimulerende på kredsløbet. (1-2 fed dagligt). I samme mængde kan det sænke niveauet af LDL-kolesterol og triglycerider og bevirke en stigning i HDL-kolesterol. ("Det gode kolesterol")
  Løg og grøntsager generelt Løg kan være med til at forhindre blodpropper ved at reducere blodets tendens til sammenklumpning. Grøntsager generelt er godt for kredsløbet.
  Boghvede, havre, soja og bælgfrugter Er andre gode fødeemner med hjerte- og kredsløbsbeskyttende egenskaber.

  Dårlige kostemner
  Oksekød og svinekød Det er byggesten for tromboxan A der er et hormonlignende stof, som får blodpladder til at klumpe sammen, og får blodkarrene til at trække sig sammen.
  Smør og fed mad Mættet fedt øger blodets kolesterolindhold.
  Alkohol I kombination med varme kan alkohol forstærke effekten af blodtrykssænkende medicin ganske betydeligt, således at man skal have justeret medicinindtagelse. Ved indtagelse af vanddrivende medicin og alkohol kan væsketabet blive for kraftigt. Her skal man sørge for at få masser af vand. Alkohol hæver blodets indhold af mættede fedtsyrer
  Kaffe Kan påvirke både kolesterol og blodtryk.
  Salt Øger væskeophobningen i kroppen og dermed blodtrykket, hvilket stiller større krav til hjertets arbejde.

  TILSKUD

  Frie radikaler er molekyler der har mistet en elektron. Dette sker konstant under energiproduktion i cellernes mithocondrier. Det betyder ikke noget, hvis det bare sker kontrolleret, og at der antioxidanter til stede. Efterhånden som man ældes, bliver hjertet måske ødelagt af angreb fra de frie radikaler. De angriber hjertets mithocondrier, hvorved dets membraner bliver stive, og efterfølgende ophobes flere fedtstoffer i hjertet. Hjertet bliver dårligere til at transportere kalk som ophobes i cellemembraner.

  Hvis de frie radikalers angreb får lov til at ske over en lang årrække, hvor en stor del af hjertets mithocondrier bliver ødelagt, fører det til diastolisk dysfunktion, blod der flyder tilbage til hjertekamrene, forstørret hjerte, dårligt blodomløb og måske hjertesvigt.

  E-vitamin kan måske forebygger slagtilfælde. Undersøgelser viser, at de der havde taget tilskud i mindst to år havde færre hjertetilfælde og eller Bypassoperationer end mænd der kun baserede deres indtagelse på den daglige kost. E-vitamin øger koncentrationen af det gode kolesterol (HDL) der forebygger forkalkning. Det er blodfortyndende og har antioxidant virkning.

  C-vitamin hæver mængden af det gode kolesterol, som modvirker at blodkarrene indsnævres af plak, C-vitamin mangel øger tendensen til sammentrækning i blodkarrene. C-vitamin har kraftig antioxidant virkning som forhindrer dannelsen af oxideret LDL. Amerikansk undersøgelse viser, at dem der tager regelmæssigt tilskud af C-vitaminer havde lavere dødelighed pga. hjerteanfald.

  Beta-Caroten kan måske hjælpe ved hjerteproblemer. Ved indtagelse af Beta-Caroten hos personer der udviste symptomer på hjertesygdomme i form af angina pectoris, viste det sig at over en periode på seks, med indtagelse af Beta Caroten, havde kun halvt så mange hjerteanfald, hjerneblødning, bypassoperationer og dødsfald som den gruppe der samtidig havde indtaget placeboprodukter. Beskyttelsen begyndte at virke efter to år. Beta-Caroten har antioxidant virkning.

  Forskning viser, at lavt Selen indhold måske gør mere sårbar for hjerte- og kredsløbssygdomme. De som havde et lavt selen niveau var 2-3 gange så tilbøjelige for at dø af hjertesygdomme, end de som havde et højt indhold. Selen beskytter arterierne ved at forebygge sammenklumpninger af blodpladerne. Selen har antioxidant virkning.

  Fiskeolie. Essentielle fedtsyrer modvirker blodpropper, åreforkalkning og forhøjet blodtryk.

  Magnesium behandlinger af mennesker med en blodprop i hjertet kan sænke dødeligheden viser en undersøgelse. Magnesium mindsker arret efter en blodprop og udvider hjertets pulsårer. Magnesium styrker hjertefunktionen.

  Mangel på Krom kan føre til hjerte- og karsygdomme.

  Aminosyre L-carnitin kan være med til at genoprette aktivitet i hjertets mithocondrier. I Danmark Kan man ikke købe aminosyrer isoleret.

  Q10 kan måske modvirke åreforkalkning og sænke et forhøjet blodtryk. Q10 kan måske forbedre energiproduktion af hjertets mithocondrier, hvilket forbedrer hjertets energiudnyttelse. Der er forsket meget vedrørende Q10, og mange undersøgelser synes at indikere, at hjertepatienter havde for lavt indhold af Q10 i blodet, samt at tilskud i løbet af uger bevirkede en bedring af tilstanden.

  B-vitaminer kan beskytte mod aminosyren homocystein som angriber blodkarrenes vægge. Homocystein opstår når kroppen prøver at omdanne aminosyren metionin til cystein. Dertil behøves enzymer og B6, hvis noget mangler dannes mellemproduktet homocystein, og hvis der yderligere mangler Folinsyre og B12 bliver problemet forstærket.

  Pas på med jerntilskud!

  Nogle undersøgelser viser, at mænd med stort jernindhold har større sandsynlighed for at få et hjerteanfald, end de mænd med lave jernværdier. Hvor der i forvejen var høje kolesterolværdier var faren størst. Særlig det jern som er erhvervet gennem kød (hæm-jern). Nogle forskere hævder, at risikoen for hjertesygdomme stiger proportionalt med den ophobede jernmængde. Blodafgivelse 2-3 gange om året kan være med til at sænke jernværdierne.

  PRAKTISKE RÅD OG OPLYSNINGER

  1. Ved hjerteproblemer kan det være en god ide at sove med sengen hævet 2-4 i hovedenden.
  2. Brug afslapningsprogrammer. Under alternative behandlingsformer findes et program under autogen træning som vil være hensigtsmæssigt at anvende
  3. Mennesker med risiko for hjerte- og karsygdomme udviser ofte "TypeA-adfærd" som er kendetegnet ved følgende adfærd:

   • Svarer straks, kort og præcis.
   • Anspændt.
   • Ansigts udtryk er årvågent, intenst og uvenligt.
   • Latter hård.
   • Afbryder ofte.
   • Stiller nedladende og udfordrende spørgsmål.
   • Karriere fikseret.
   • Ærgerrig.
   • Utålmodig.
   • Kan lide konkurrence.
   • Gør flere ting ad gangen.
   • Skarpe generaliseringer.

  4. Undgå konfliktsituationer.
  5. Vær mådeholdende med tobak fordi:
   • Rygning har skylden får 80% af alle hjertetilfælde for de 30-40 årige.
   • Det øger blodtrykket og pulsen samt det farlige LDL-kolesterol.
   • Holder du op, vil du efter et par år have halveret din risiko for blodprop, efter 5-10 år helt er risikoen normal.

  6. Motion er med til at udvikle nye blodkar.
   • Blodkarrene bliver mere elastiske.
   • Hjertets effektivitet forbedres.
   • Blodets evne til ilt-transport bliver forbedret.
   • Regelmæssig motion gør blodpladerne smidige, hvilket betyder at blodpladerne er langt mere modstandsdygtige over for sammenklumpninger i blodkarrene.

  7. Hjertet hænger meget sammen med ens følelser, og man ved, at hjertesygdom forværres af afmagt og håbløshed. Undersøgelser viser også, at af de folk som havde gennemgået enten ballon udvidelse eller bypassoperation var der størst overlevelse blandt dem som var i stand til at give udtryk for deres vrede frem for dem som ikke kunne give udtryk for vrede.
  PLANTER

  [Læs her] hvordan du bruger planterne.
  Hvidtjørn Virker beroligende på hjertet og kan måske hæmme forkalkningsprocesser. Forbedrer blodgennemstrømningen ved at udvide blodkarrene. I forsøg har man observeret forbedringer hos hjertesyge patienter når de indtog hvidtjørnsekstrakt.
  Pil Indeholder salicin som har antikoagulerende egenskaber.
  Ginkgo biloba Forbedrer blodkredsløb. Ginkgo øger mængden at det blodkarudvidende stof nitrogenoxid samtidigt med at blodets viskositet påvirkes, så det flyder lettere.
  Kvan Indeholder stoffer der virker mod kalkophobninger.
  Liljekonval Ved svagt hjerte.
  Svaleurt Hjertestimulerende egenskaber.
  Majs, røllike, ingefær, natlys og gurkemeje Planter der bruges af nogle terapeuter ved hjerteproblemer.

  HOMØOPATI

  [Klik her] for mere information om homøopati.
  Apis Mellifica Ved stikkende smerter.
  Digitalis Ved venstresidige hjerteproblemer. Evt. sammen med Gelsemium og crataegus.
  Aurum Bruges af homøopater til at stabilisere hjertefunktion.
  Cactus Spænding af psykosomatisk art (Bruges sammen med Aurum)
  Crataegus Ved højresidige hjerteproblemer.
  Gelsemium Primært myocardiet.
  Lachesis Hjertekramper.
  Coffea Hjertebanken.

  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle punkter der kan bruges til nåleindstik. Meridianpunkter kan findes under akupunktur. [Klik her] for mere information om emnet.

  Akupunktur virker afslappende og får muskler omkring blodkar til at slappe af således at hjertet ikke behøver udøve så kraftigt et tryk. Akupunktur øger blodforsyningen til hjertemusklen samt hjertets pumpeevne, så det skal bruge mindre ilt for udføre det samme arbejde.

  I stedet for nåle kan man selv opnå akupunktureffekt ved at anvende dagligt akupressur.

  Gode punkter til tryk: Ren17, Lu9, Ks6 og H7.

  Læs mere om akupressur under [Alternative behandlingsformer].

  Generel terapipunkter ved hjerteproblemer:
  Ks3, Ks5, Ks6 (Gode kredsløbspunkter)
  Ks4 (akut punkt ved hjerteproblemer)
  B14, B15 (Shu-punkter for kredsløb og hjerte)
  Ren17 (Qi og vejrtrækning)
  H7 (Støtter hjerte-qi)

  Man bruger 4-5 generelle punkter + 4-5 specifikke punkter. Dagligt eller hver anden dags behandling er det ideelle.

  Insufficiens af hjertets højre side: N-xu
  Generel terapi +

  Ved tyngdebestemte ødemer:
  Ren12, MP9, Ren9, Ren5 (Væskeadministrationen)
  Mp6, B20 (Støtter milten)
  G34 (Opløser fugtstagnationer)

  Ved nyreproblemer:
  B23, Du4 (Lokalt)
  N3, MP6 (Distalt)Insufficiens af hjertets venstre side: Lu-xu
  Generel terapi +
  B23 (nyrens shu-punkt)
  B13 (Lungens shu-punkt)
  Kredsmeridian og Ren17 (Åndenød)
  Ren 22, Lu6 (Akutte problemer)
  M40 (Slimophobninger, evt ved lungeødem)
  Lu 6 (Blodhoste, B17 Xue-influental)
  Ren4, Ren6, N3 (Støtter nyren)

  Tachyardi:
  Ks6, Ks4, H7, Le3, Du20

  Bradycardi:
  H5, Du25, H9.

  Hjertearytmi:
  Ks6 (Sederende, regulerer qi i brystet, distalpunkt for brystet)
  H5 (Vindsygdomme i hjertet, beroliger shen), luo punkt)
  B14, B15 (Kredsløbsmeridianens og Hjertemeridianens shu-punkter)
  KS4 (Kredsløbsmeridianens akutpunkt, dynamiserer stagnation)

  ZONETERAPI

  Under [Alternative behandlingsformer] findes der information om zoneterapi herunder også skitser over føddernes zoner.

  Velegnede zoner:
  • Hjerte og kredsløb
  • Øvre lymfe
  • Vasomotorisk center
  • Medulla o.
  • Nyrer
  • Binyrer
  • Solar plexus

  MAGNETTERAPI

  En del alternative behandlere bruger magnetterapi i deres behandling.

  Magnetterapis virkning kendetegnes ved forøget forsyning af blod til karrene og forbedret vævsiltoptagelse. Den forøgede blodforsyning skyldes ikke forøgelse af blodtryk og hjerteslag men ved en udvidelse af det arterielle blodkarnet og en reduktion af blodkarnettets strømningsmodstand.

  Patienter der har ringe blodcirkulation grundet dårlig hjertefunktion kan have nytte af magnetbehandling. Ofte vil der være en reaktion efter 3-4 behandlinger.

  Læs mere om Magnetbehandling under [Alternative behandlingsformer].

  KIROPRAKTIK

  Er rygproblemer (thorakalt facetsyndrom) årsag til mistanke om hjerteproblemer?

  Der kan være smerter som udløses fra de små ledfacetter bagerst i ryggen. Symptomer på disse "hold i ryggen" kan forveksles med alvorlige problemer med indre organer.

  Undersøgelser har vist, at facetsyndromer er den tredje hyppigste årsag til indlæggelse på hjerteafdelinger.

  Hvis der er tale om et facetsyndrom, vil man kunne ophæve smerterne relativt hurtigt. Foruden reflekssmerter finder man udtalt ømhed i ryggen, i det område hvor smerten sidder. Hivs man i et meget afgrænset område, som i et bælte finder overfølsomhed i huden er der ikke meget tvivl om diagnosen.

  HYDROTERAPI

  1. Kneipps armbad:
  2. Brug to baljer. I den ene skal vandet være ca. 40 grader, og i den anden skal vandet være 10-15 grader. Hold armene til op over albuerne i det varme vand i 5 minutter og så i det kolde i 15 sekunder. Gentag det tre gange. Et armbad er udmærket mod hjertelidelser

  3. Saltgnidning ved dårligt blodomløb.
  4. Kroppen indgnides kraftigt med havsalt eller epsom salt. Huden skal være let fugtig, derefter tages en håndfuld salt, og huden maseres kraftigt, indtil den bliver en anelse lyserød. Hele kroppen arbejdes igennem på denne måde. Det kan fremkalde lette svedreaktioner, og det bør ikke anvendes af folk med udslæt eller sart hud.

  5. Koldt brusebad stimulerer kredsløbet.
  Under [Alternative behandlingsformer] findes der information om hydroterapi.

  MASSAGE

  Massage virker afslappende. Meget stress bevirker at organismen i lang tid frigiver for meget adrenalin og kortisol. Dette medfører at musklerne i blodkarrene spændes og hullet i blodkarrene formindskes. Hjertet må arbejde hårdere for at sikre en tilstrækkelig blodforsyning.

  Det autonome nervesystem kaldes også det ubevidste nervesystem. Det er delt op i det sympatiske nervesystem og det parasympatiske nervesystem.

  Mange mennesker i vort samfund er domineret af det sympatiske nervesystem, fordi de lever en stresset hverdag med mange impulser som forstyrrer den indre ro og balance. Sympatisk nerveaktivitet vil belaste hjertet og der vil være en øget blodpropsrisiko.

  De sympatiske virkninger er knyttet til stor kropslig aktivitet og reaktioner på forskellige former for stress. Det hæver blodtrykket, udspiller blodkar i hjerne, hjerte, luftrørs forgreninger og muskler for at disse kan arbejde hurtigt og mere effektivt. Det sympatisk system virker også sammentrækkende på andre blodkar, og blodkar i de organer som er uden betydning i stress situationer. Når blodkarrene er trukket sammen falder temperaturen i området, det bliver vanskeligere at komme af med affaldsstoffer og der kan opstå smertereaktioner.

  HEALING, ÆDELSTEN OG MEDITATION

  "Mennesket er at betragte som en energimæssig enhed. Der findes ikke nogen organisk sygdom uden følelsesmæssige forstyrrelser, ligesom der heller ikke eksisterer nogen følelsesmæssige forstyrrelser uden fysiologiske konsekvenser."

  "Sygdom opstår når energistrømmen ikke er åben hvilket kan fremkalde blokeringer. Mønstre i underbevidstheden kan besværliggøre optagelsen af energi. Terapi tager sigte mod at genetablere hele individets funktion, og det tager sigte mod at aktivere eller bane vej for et højere selv i personen, hvor selvhelbredende kræfter aktiveres."

  "Chakraerne er energicentre der ligger forskellige steder på kroppen som skal trække energi fra den omgivende atmosfære ind i kroppen for at oplade denne."

  Hjertechakraet ligger omkring hjerteområde midt på brystbenet. Hjertechakraets farve er grøn (eventuel lidt rødligt og gult), og det står for energiforsyning til bl.a. hjerte og kredsløb.

  Centret aktiverer hjertefølelserne. Energistrømmen flyder frit når man kan give kærlighed og handle udfra uselviske beslutninger. Oplevelser af vrede og angst er knyttet til hjertechakraet. Således kan tilbageholdte aggressioner og vrede være til skade for energistrømmen i hjertet.

  Hvis de negative mønstre fylder meget og chakraets energi er blokeret kan det give hjerteproblemer.

  Ædelsten der kan bruges ved hjerteproblemer. Stenene kan placeres på hjertechakraet
  Amazonit Gør det klart hvad det er dårligt for en og mulighed for at ændre det. Den grønne farve går på hjertechakraet.
  Jade Relateret til hjertechakraet. Virker udrensende på blokeringer i hjertet. Giver tryghed.
  Rosakvarts Relateret til hjertechakraet. Skaber tryghed og lærer os tilgivelse.
  Rubin Virker vitaliserende. Relateret til hjerte- og rodchakra. Styrker hjertet og kredsløbet.
  Smaragd Relateret til hjertecenter.
  Rutilkvarts Relateret til hara-, solar plexus og hjertechakra afhængig af farven. Virker åbnende og afbalancerende. Gør det nemmere at skelne væsentlig fra uvæsentlig.
  Ildopal Relateret til hjertechakra og leverområde. Går ind i vrede og aggressioner. Den åbenbarer de følelser vi ikke har udtrykt og giver os mod til at stå ved dem.

  Under [Alternative behandlingsformer] kan der læses mere om ædelsten og chakraer.

  MEDICIN

  Ballonbehandling

  En tynd sonde føres ind i hjertets blodkar. Ud for en forsnævring pustes en ballon på sonden op for at reducere indsnævringen. Ved samtidigt at indsætte af net af ståltråd kan man holde forsnævringen åben i længere tid, men risikoen for infarkt er hermed større. Operationen tjener mest det formål at fjerne smerter.

  Bypassoperation

  Man indsætter nye blodårer i hjertet uden om de pulsårer som er forkalkede. Operationen kan være livsforlængende for nogle grupper men tjener generelt smertelindrende. Der er en risiko forbundet med denne operationsrisiko.

  Medicin som bruges:

  Handelsnavne og indholdsstoffer.

  1. Produkter: Abbodop, Giludop, dopmin indeholder dopamin.
  2. Dobuject og Dobutrex indeholder dobatamin.
  3. Hyprenan indeholder prenalterol.
  4. Dopacard indeholder dopexamin.
  5. Adrenalin.
  6. Det er stoffer som fremmer hjertefunktionen, så hjertet slår hurtigere og kraftigere. Det bruges ved hjertesvækkelse, ved nedsat impulsoverførsel gennem hjertet med for langsom hjerterytme og tendens til besvimelse. Virker desuden udvidende på bronkie grenene. Hovemidlet er Isoprenalin som bevirker øget hjerterytme samt bedre sammentrækning af hjertemuskulaturen. Andre stoffer har samme virkning. Adrenalin, dopamin og dopexamin virker dog samtidig blodtryksforhøjende.

   Digitalispræparater virker stimulerende på hjertet, og produkter indeholdende prenalterol og dobutamin stimulerer hjertets beta-1 receptorer, så pumpefunktionen øges.

   Mulige bivirkninger:
   Overdosering er farlig, fordi grænsen mellem dosis med ønsket virkning og dosis der skal til for at give forgiftning er lille. Ved overdosering ses ofte hurtig hjerterytme. Forgiftning kan ende med hjertestop.

  7. Digitalis Produkter: Digoxin

   Bruges især når hjertets funktion er svækket, eller hjertet slår for hurtigt eller uregelmæssigt. Virkningen er rettet mod hjertemusklen. Muskelsammentrækningerne bliver kraftigere og pumpevirksomheden nedsættes. Samtidig nedsættes antallet af hjerteslag. Hjertekamrene bliver mere fyldt mellem de enkelte pulsslag, og der pumpes mere blod ud i kroppen mellem hjerteslagene. Påvirker kroppen til øget urinudskillelse.

   Mulige bivirkninger:
   Er næsten altid ensbetydende med overdosering. Det er meget svært at ramme den helt rigtige dosis. Der kan være ændringer i hjertets kardiogram, appetitløshed, hovedpine, kvalme og øjenflimmer. Ved forstærkning ses opkastning, diarre, uregelmæssige hjerteslag. Hvis der er kaliummangel øges følsomheden for digitalispræparater over overdosering finder lettere sted.

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved