Knæskader

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Meniskskader
  Korsbåndsskader
  Ledbåndsskader
  Bruskskader
  Når knæskaden opstår
  Spørg naturterapeuterne
  Ernæring og tilskud
  Planter
  Homøopati
  Cellesalte
  Akupunktur
  Zoneterapi
  Laserterapi
  El-terapi
  Neuralterapi
  Magnetbehandling
  Kiropraktik
  Medicinsk undersøgelse og behandling af knæet
  Genoptræning

  MENISKSKADER

  Ved knæskader kan flere af knæets strukturer blive ødelagt samtidigt.

  Meniskskader ses ofte og forekommer indenfor mange sportsgrene. De ses ofte i forbindelse med ledbåndsskader. Menisker er 2 brusskiver der er halvmåneformede som sidder fast oven på skinnebenet. Menisker fungerer som stødpuder i knæet. De er med til at gøre knæet stabilt.

  Hvordan opstår meniskskader?

  Meniskskader opstår oftest efter en vridning af knæet, mens knæet er bøjet. Menisken risikerer at komme i klemme ved denne vridning og kan gå i stykker. Det mærkes som en låsning af knæet. Efterfølgende vil der være hævelse af knæet samt smerte ved belastning. I langt den overvejende del af tilfælde med meniskskader ses det på knæets inderside (indvendige menisk).

  KORSBÅNDSSKADER

  I knæet findes der to korsbånd. Man taler om et forreste og et bageste korsbånd. Korsbånd er ligesom menisker med til at sikre stabilitet i knæet. Ødelæggelser kan opstå samtidig i begge korsbånd eller enten forreste eller bageste korsbånd.

  Ved overrivning af det bageste korsbånd ser man at skinnebenet vil kunne glide bagud i forhold i lårbenet. Overrivning af bageste korsbånd ses meget sjældnere end overrivning af forreste korsbånd.

  Overrivning af forreste korsbånd opstår meget oftere. Det ses ved vridning af knæet, hvor underbenet står fast i forhold til lårbenet. Ved denne type korsbåndsskader kan skinnebenet kan skride fremad i forhold til lårbenet, og knæet vil være meget ustabilt. Når skaden opstår mærkes ofte et smæld i knæet. Knæet vil hæve og der vil være smerter i et stykke tid efter. Smerterne kan aftage, men stabiliteten vil ikke være den samme.

  LEDBÅNDSSKADER

  På yderside og inderside af knæet findes der ledbånd som igen består af mindre ledbånd der går på kryds og tværs. Ledbånd er vigtige for knæets stabilitet. Ved mindre skader i ledbåndet kan knæet for så vidt fungere godt. Det er ikke sjældent at ledbåndsskader overses og ikke giver anledning til lægebesøg. Ved kraftig beskadigelse eller overrivning af ledbånd er dette naturligvis ikke muligt.

  Skader i ledbåndene opstår ofte i forbindelse med ydre belastning ind på knæet fra yderside eller inderside. Når belastningen kommer på ydersiden vil de indvendige ledbånd være mest udsat. Og omvendt hvis belastningen kommer på indersiden. Kraftige vrid i knæet kan også fremkalde ledbåndsskader.

  Ledbåndsskader vil fremkalde hævelse af knæet.

  BRUSKSKADER

  Ved vridninger, spark mm. kan der også opstå skader på brusken i knæet. Skader på ledbrusken kan ramme både knæskallens, skinnebenets og lårbenets ledflader. Brusk kan disse steder slås løs eller beskadiges. Ved beskadigelse af brusken vil der være smerter ved belastning af knæet, og knæet vil være hævet. Hvis brusk slås løs kan det bevæge sig rundt i knæet. Det kaldes en mus i knæet. Ofte ses klikfornemmelser. Bruskstykket kan komme i klemme og udløse smerter og aflåsning af knæet.

  NÅR KNÆSKADEN OPSTÅR

  1. Hold benet i ro. Kulde på skadesstedet.
  2. Læg forbinding omkring knæet.
  3. Hæv benet ved at placere noget under det.
  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et forløb som du skal følge i 8 uger. Det er rådgivning ud fra personlige oplysninger relateret til din historie.

  Vi samler herudover alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at [Klikke her].

  ERNÆRING OG TILSKUD

  Gode kostvaner med to daglige måltider hvor frugt indgår og tre måltider hvor grøntsager indgår vil fremme opheling.

  • Fiskeolier indeholder fedtsyrer der kan reducere betændelsesprocesser i kroppen, hvilket gør dem egnede ved idrætsskader. Fiskeolier af omega-3 typen findes også i laks, makrel, sild og sardin.
  • For en idrætsudøver er det vigtigt, at kosten indeholder mange antioxidanter. Sportsudøvelse fører til oxidativ stress med kraftig produktion af frie radikaler, som har skadelig indvirkning på led og muskler. Antioxidanter beskytter mod frie radikaler og kan forhindre vævsødelæggelse. De vigtigste antioxidanter er E-vitamin, C-vitamin, Selen og Beta-Caroten.
  • Bioflavonoider af antioxidant typen til beskyttelse mod iltningsskader. Bioflavonoider fremmer ophelingsprocesser og reducere vævsødelæggelse ved idrætsskader. De findes naturligt i solbær, blåbær, pærer, grøn peber, hindbær, hyben, citrusfrugter, tomater, blommer, abrikoser, broccoli og løg. I de blå bær og druer findes naturlige salicylater (bioflavonoid) med aspirinlignende virkning som bruges mod smerter.
  I ananas og papaja findes enzymer der giver bedre opheling af idrætsskader. Ananas indeholder enzymet bromelain som har antiinflammatorisk virkning. Mest effektivt er det, hvis man tager det som tilskud, men det kan ikke købes i Danmark.

  C-vitamin og Silicium er vigtigt for bindevævet herunder sener og brusk (Collagenydannelsen).

  A-vitamin er også vigtigt for bindevævet.

  Lav et eddike- eller kålomslag ved skader på knæ og muskler et par dage efter skadens opståen.

  PLANTER

  [Læs her] hvordan du bruger planterne.

  Omslag med lægekulsukker eller morgenfrue på det beskadige knæ efter et par dage.

  Ingefær og gurkemeje kan tages ved idrætsskader.

  Pil kan anvendes mod smerter.

  HOMØOPATI

  [Klik her] for mere information om homøopati.
  Arnica Overbelastning og forstrækning af ledbånd. Det er det primære remedium ved for opståede skader i bevægeapparat og muskulatur.
  Bryonia Problemer med ledbånd og sener.
  Rhus tox Bruges efter at de akutte symptomer er forsvundet. Det bruges også hvis der optræder forværring.
  Ruta Problemer med ledbånd og sener. Bruges når hævelse og ømheden er blevet mindre.

  CELLESALTE

  [Klik her] for mere information om cellesalte.
  Calcium phos Hvor ophelingen går langsom.

  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle punkter der kan bruges til nåleindstik. Meridianpunkter kan findes under akupunktur. [Klik her] for mere information om emnet.

  Terapi på samme side i kroniske tilstande. I akutte tilfælde kan symmetrisk behandling på den modsatte side vise sig mere effektiv.

  Gode akupunkturpunkter ved knæproblemer:
  Vælg punkter på den meridian som løber gennem området.
  Brug lokale punkter og Ashi-punkter mod smerte.
  B11 (Influental for knogler og brusk)
  G34 (Influental for muskler og sener.)
  Mp9 (Ledvæske problemer)
  M35, Ex31, Ex32 ("Kalvens næse")
  M34, M36, Mp10 (Gode punkter ved knæproblemer)

  Akupunktur efter årsag:
  Ved fugt (Hævelse): MP6, MP9, Le3. Jordpunkter.
  Ved vind (Vandrende smerter): G20, Du20, G34. Træpunkter.
  Ved varme (Rødme, hævelse, betændelse): M44, Le2. Vandpunkter.
  Ved kulde (Stivhed, bevægelsesreduktion): Ildpunkter. Lokal Moxa

  Hvor er problemet i knæet?

  l. Medial (MP): MP9, MP1O, Ex32, Le8
  Cross channel punkter:Lu5, H3

  2. Lateral (M, G): M35, M36, M34-1. G34
  Cross channel punkter:3E10, 3E14. (Spænder mod lateralt)

  3. Forside (M): EX35, M36, M34
  Cross channel punkter:Co11, Co10, Co15.

  4. Knæhase (B): B40, N10
  Cross channel punkter:Ty8,Ty10

  Øreakupunktur: Knæpunkt.

  ZONETERAPI

  Skitser over føddernes zoner kan findes under [Alternative behandlingsformer].

  Under knoen på udvendig side af foden findes knæpunktet.

  Følgende zoner bruges også: Hofteled. Albuepunkt i samme side. Lymfe. Bækken

  LASERTERAPI

  Inflammationsbetingede symptomer som hævelse, nedsat bevægelighed og smerter kan behandles med laser. Behandling må foretages rimelig hurtigt efter skadens opståen. Det vil sige, når der ikke længere er de store hvilesmerter, rødme, hævelse og varme i området. (Subakutte fase)

  Dosering: 2 joule pr punkt omkring problemområdet ( =ca. 2 gange a´ 35 sek. med en 30 mW laser). Vælg 10-15 punkter.

  [Klik her]. for mere information om laserterapi.

  EL-TERAPI

  Der findes forskellige apparater til funktionel elektrisk stimulering af muskler til en normal kontraktion. Princippet er, at der ledes strøm gennem patientens hud via elektroder placeret på huden.

  Ved en beskadiget knæ kan el-terapi være med til at genetablere en tabt eller reduceret muskelfunktion af de muskler som findes omkring knæet. Det kan bruges til forebyggelse af muskelatrofi.

  NEURALTERAPI

  Læg prokainkvadler i nogle af de punkter som bruges ved akupunktur og nogle af de ømme punkter som findes omkring knæet.

  Læs om neuralterapi under [Alternative behandlingsformer].

  MAGNETTERAPI

  En del alternative behandlere bruger magnetterapi i deres behandling. Opheling af knæskader vil gå betydelig hurtigere med magnetbehandling.

  Magnetterapis virkning kendetegnes ved forøget forsyning af blod til karrene og forbedret vævsiltoptagelse. Den forøgede blodforsyning skyldes ikke forøgelse af blodtryk og hjerteslag men ved en udvidelse af det arterielle blodkarnettet og en reduktion af blodkarnettets strømningsmodstand.

  Læs om magnetterapi under [Alternative behandlingsformer].

  KIROPRAKTIK

  Øvelse til at løsne spændinger og få ledflader til at stå rigtigt i forhold til hinanden. Det kan laves, hvis der ikke er væske eller blodansamling i knæet.

  Benet bøjes, og man tager fat under knæet (mellem låret og knæet) og man trækker nu knæet op og ind mod sig selv.

  Ved mindre menisk problemer. Menisken kan påvirkes ved at finde ledspalten på begge sider af knæet. Man masser opefra og nedefter for at skubbe menisken på plads.

  MEDICINSK UNDERSØGELSE OG BEHANDLING AF KNÆET

  • Meniskskader:
  • Udgangspunkt er at bevare så meget af menisken som muligt. Man kan glatte kanten til, sy menisken eller man kan fjerne noget af menisken. Det kan gøres i forbindelse med kikkertundersøgelse. Efter operation startes genoptræning. Ledet må belastes til smertegrænsen.

  • Brusk i knæet:
  • Brusk der løs kan måske sættes fast igen. Ofte vil man kunne fjerne løst brusk ved kikkertundersøgelse. Brusk vokser ikke ud igen men vil erstattes af mindre elastisk brusk. Man kan transplantere brusk andre steder fra.

  • Ledbåndsskader:
  • Sideløshed, manglende stabilitet, hævelse og ømhed langs ledbåndene vil være en indikation af ledbåndsskader. Operation ses ikke så ofte ved ledbåndsskader. Ved at give patienten skinne eller stramt bind på i 4-6 uger løses problemet ofte. Man må ikke påbegynde almindelig træning hvis der ikke er fuld bevægelighed i knæet.

  • Korsbåndsskader:
  • Ved korsbåndsskade kan man trække underbenet frem i forhold til lårbenet. Kikkertundersøgelse kan afdække korsbåndsskade. Hvis forreste korsbånd ødelægges vil man, hvis det kan undgås, ikke foretage operation med det samme, idet det erfaringsmæssigt ikke giver et godt resultat.

  GENOPTRÆNING

  Genoptræning efter alvorlige knæskader bør ske i samråd med folk der har erfaring.

  1. Der må gradvis arbejdes med kraftigere belastninger.
  2. Styrketræningsøvelser for quadricepsmusklen er vigtigt ved knæproblemer. Oftest forsømmes træning af benets bøjemuskel som findes på lårets bagside.
  3. Hvis en øvelse gør ondt, må den afbrydes.
TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved