Kolesterol

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Forhøjet kolesterol
  Spørg naturterapeuterne
  Kost og kolesterol
  Praktiske oplysninger
  Vitaminer og mineraler
  Planter
  Homøopati
  Cellesalte
  Akupunktur
  Zoneterapi
  Massage
  Medicin

  KOLESTEROL, FORHØJET

  Kolesterol er et fedtstof der indgår i kroppens opbygning af celler. Kolesterol er et livsnødvendigt og gavnligt stof som bl.a. er med til at gøre cellemembranerne stærke. Derudover er det et byggesten for D-vitamin, galdesyrer og hormoner. Det meste kolesterol dannes i leveren og kun ca. 1/5 stammer fra kosten.

  Kolesterol flyder ikke frit i blodet, men det transporteres i mikroskopiske fedtkugler, lipoproteiner, der har forskellig størrelse.

  Forhøjede kolesterol værdier er ikke nogen sygdom, men det er en indikation af, at man er mere udsat for hjerte- og kredsløbssygdomme. Halvdelen af alle danskere dør af hjerte- og kredsløbssygdomme. Forhøjet serum-kolesterol anses for at være en forvarsel om arteriosklerose der starter med fedtaflejringer i kredsløbssystemet.

  Kolesteroltal er betinget af kost og arv. Nogle vævstyper disponerer til kolesterolaflejringer hvilket er tilfældet med den arvelige betingede form for forhøjet kolesterol, hvor der er utilstrækkelig med modtagereceptorer til at transportere kolesterol ind i cellerne.

  Det farlige i kolesterolet kaldes LDL (Low Density lipoprotein). For meget af denne type kolesterol i blodet vil med tiden aflejres i blodårerne og resultere i kredsløbslidelser. Når LDL-kolesterol strømmer gennem blodet, sætter det sig fast på forskellige receptorer i celler som har brug for det. Overskydende kolesterol vil irritere de indre flader i blodårerne og være udviklende til fedtbelægninger, plaques. Farlig bliver det, når LDL-koleterol bliver angrebet af frie radikaler. LDL-kolesterol gennemgår en kemisk ændring som følge af de frie radikalers angreb. Man taler om oxideret kolesterol, og det har en større tilbøjelighed til at blive aflejret i karvæggene.

  HDL (High density lipoprotein) transporterer overskydende kolesterol tilbage til leveren, hvor det udskilles/nedbrydes.

  Triglycerider er en anden form for blodfedt der dannes i kroppen. Det ses mere som reaktion på alkohol, sukker og hormoner. Højt niveau af triglycerider sættes også i forbindelse med hjerte- og kredsløbssygdomme.

  Kolesteroltal (mmol/l)

  Under 5 er ideelt, men det skal ikke ned under 3. I undersøgelser har man fundet ud af, at der er øget risiko for hjerneblødning ved meget lavt kolesteroltal. Membraner der dækker hjernecellerne har behov for mindstemål af kolesterol for at kunne fungere. Ved et kolesteroltal på 5 bør andelen af HDL-kolesterol hos mænd ikke være under 1, mens det hos kvinder ikke må være under 1,2. Hos personer der lider af en hjertesygdom bør tallet altid være under 5.

  5-7 ligger på grænsen. Tallet bør stimulere til ændringer i kosten. Behandling kan være påkrævet. Hvis man ikke ryger, har normalt blodtryk og ikke er arvelig disponeret for forhøjet kolesterol, så er er et tal under 7 acceptabelt.

  7-9 betragtes som en grundlæggende sygdomsfremkaldende årsag. En grundig omlægning er krævet. Medicin i en periode kan være nødvendig. Hver 10 dansker mellem 20-60 år har et kolesteroltal over 7.

  Over 9. Risiko for hjertesygdom er høj. Et højt tal kan skyldes arvelige forhold eller sygdomme i nyrer/lever eller stofskiftesygdomme.

  Kvinder har typisk et højere indhold end mænd af det ”sunde” HDL-kolesterol i blodet. Derfor er mange kvinder slet ikke i faregruppen alligevel, hvad der ikke altid orienteres om. Kun hvis man måler niveauet af HDL-kolesterol kan man finde frem til et tal der siger noget om risikoen.

  Hvem skal have målt kolesteroltallet:

  • Dem der har nære familiemedlemmer som har haft hjertesygdomme før 60 års alderen.

  • Hvis man har forhøjet blodtryk, åreforkalkning, hjertesygdom eller sukkersyge.

  • Lever/nyre sygdomme.

  • Hvis man er særlig fed i maveregionen (æblelignende) er risikoen for hjerteanfald dramatisk øget, fordi fedme i maveregionen er et næsten sikkert tegn på et øget antal fedtsyrer i blodet og forhøjede insulinkoncentrationer.

  Symptomer på forhøjet kolesterol:

  Det giver normalt ikke symptomer før blodtilførslen til især hjertet er nedsat væsentlig. Det kan være med anfald af angina pectoris eller slagtilfælde.

  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et forløb som du kan følge. Det er en individuel kostplan og rådgivning ud fra personlige oplysninger om bl.a. vægt, højde, køn, alder, eventuel blodtype og andet relateret til selve sygdomshistorien.

  Der vil være angivet hvilke vitaminer og mineraler der vil være bedst for dig samt i hvilke doseringer, og i hvor lang tid de bør indtages.

  Vi samler herudover alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at klikke ind på Spørg Naturterapeuterne.

  KOST OG KOLESTEROL

  De vigtigste faktorer i behandlingen af forhøjet kolesterol skal på sigt findes i kosten.

  I bogen Din mad er din medicin (Aschehoug) findes flere kostemner som kan integreres ved kolesterolproblemer.

  Generelt må føden indeholde mest grøntsager, frugt og fuldkornsprodukter.

  EKSEMPLER PÅ GODE FØDEVARER

  Boghvede, havre, kostfibre og bælgfrugter:
  Fødeemner der kan sænke kolesteroltallet. Gryn har endda den fordel at den sænker LDL-kolesterol uden at sænke HDL-kolesterol. Fiberrige produkter forhindrer kolesterol og galdesyrer i at blive optaget i kroppen.

  Frugter som bl.a. æbler:
  Indeholder opløselige fibre der bidrager til reduktion af kolesterolindholdet i blodet, fordi de bindes til kolesterol.

  Hvidløg:
  Virker antikoagulerende ved at forhindre produktion af thromboxan. Hvidløg kan begrænse leverens kolesterolsyntese.

  A38, Cultura (Syrnede mælkeprodukter):
  Det synes som om, at tarmbakterier af typen acidophilus og bifidus kan forbedre udskillelsen af LDL-kolesterol.

  Løg:
  Quercetin i løg har antioxidant virkning og bevirker at LDL-kolesterolet ikke iltes og angriber årene.

  Rødvin:
  Øger mængden af HDL-kolesterol ved indtagelse af 1-2 glas dagligt. Ved større doser øges mængden af det totale kolesterol og LDL.

  Te:
  Det kan mindske aflejringer af kolesterol i karvæggene ved at medvirke til at afbryde LDL-kolesterolets stimulering af væksten af glatte muskelceller i karvæggene.

  Bladselleri:
  Indeholder forbindelser der sænker blodtryk og kolesterol.

  Sojabønne:
  Daglige mængder af soja svarende til ca. 50 g sojaprotein kan sænke blodets indhold af LDL-kolesterol og triglycerider.

  Fede fisk som laks og sild:
  Øger mængden af HDL og kan sænke mængden af triglycerider. Fremmer heling af karskader.

  Olivenolie, hørfrøolie, avocado og nødder:
  Indeholder monoumættet fedt.Monoumættet fedt påvirker balancen mellem HDL- og LDL-kolesterol. En kost rig på monoumættede fedtsyrer kan sænke triglyceridniveauer.

  DÅRLIGE FØDEVARER MM.

  Det mættede fedt fra smør og kød bør reduceres. Mættet fedt øger blodets kolesterol og mængden af fibrinogen i blodet.

  Alkohol:
  I mængder på mere end to genstande dagligt hæver det blodets indhold af mættede fedtsyrer. (Alkohol i små mængder modvirker dannelsen af blodpropper og øger mængden af det gode HDL kolesterol.)

  Sukkerrige fødevarer:
  Bevirker stigning i niveauet af triglycerider som er en anden type fedt der belaster kredsløbet.

  Kaffe:
  Bevirker stigning af kolesterol niveau.

  Brød, slik, kager, kiks, desserter, chips, junkfood og frugtkager:
  Indeholder transfedtsyrer gør blodpladder mere klæbrige og øger LDL kolesterol.

  PRATISKE OPLYSNINGER

  • Stress kan bevirke stigning i blodtryk og kolesterol. Modsat virker omsorg og kærlighed sænkende på blodets kolesterolindhold.
  • Solens stråler er med til at omdanne blodets fedt til D-vitamin.
  • Motion kan være afstressende og er godt for kredsløbet.
  • Tobak fremmer forkalkningen af pulsårerne fordi kulilte stjæler ilten fra blodet. Tobak øger blodtrykket og pulsen samt det farlige LDL-kolesterol.
  VITAMINER OG MINERALER

  Antioxidanter forhindrer frie radikaler i at angribe LDL kolesterol.

  E-vitamin øger koncentrationen af det gode kolesterol (HDL) der forebygger forkalkning. E-vitamin har antioxidant virkning. (Beskytter herved mod den iltning som bevirker at kolesterol beskadiger kredsløbssystemet)

  C-vitamin hæver mængden af det gode kolesterol der modvirker at blodkarrene indsnævres af plak. C-vitamin har kraftig antioxidant virkning som forhindrer dannelsen af oxideret LDL.

  Selen beskytter arterierne ved at forebygge sammenklumpninger af blodplader der kan fremme dannelsen af blodpropper. Selen har antioxidant virkning. I et forsøg viser det sig, at et dagligt kalktilskud kunne sænke det samlede kolesteroltal med 6 %.

  Kromtilskud har i forsøg været med til at sænke totalindholdet af kolesterol med 5-6 %. og LDL niveauet med 14 %.

  B6-vitamin har antioxidant virkning og beskytter mod homocystein, aminosyren der ødelægger blodkarrene. (Folinsyre og B12 vitamin har også betydning her)

  B3-niacin i store doser kan sænke kolesteroltal. Byg gradvis op til 3 gram dagligt i løbet af en fjorten dages tid. Holdt det et minimum en uge men tilladt helt op til et halvt års tid og trap ned til 1 gram om dagen. Det bør ske i samråd med læge.

  PLANTER

  Læs i planteindekset hvordan du bruger planterne.

  Bukkehorn:
  Indeholder slimstof, mucilago, som har dokumenteret kolesterolnedsænkende virkning.

  Guar:
  Sænker niveauet af det farlige LDL-kolesterol. Virkningen er dokumenteret. Der findes forskellige standardiserede produkter. Indtag mellem 15-20 g dagligt. Brugen skal være ledsaget af kraftig væskeindtag og først bruges 1-2 timer efter indtag af andre lægemidler.

  Ingefær:
  Hindrer blodpladesammenklumpning. Sænker kolesterol.

  Hvidtjørn:
  Til alle over 40 til styrkelse af kredsløbet.

  HOMØOPATI

  Under Alternative behandlingsformer findes der information om homøopati.

  Eksempler på forskellige homøopatiske enkeltpræparater der kan bruges ved kolesterol- og kredsløbsproblemer:

  Arnica
  Åreforkalkning, dårlig kredsløb.

  Aurum
  Højt blodtryk, åreforkalkning, hjertemiddel.

  Chelidonium
  Galde/leversygdomme.

  Conium
  Åreforkalkning.

  Kalium carbonikum
  Hjertemuskellidelse, dårligt kredsløb, fedthjerte.

  Phosphorus
  Hjertesvækkelse, fedthjerte, hjertemuskeldegeneration.

  Plumbum
  Åreforkalkning, højt blodtryk, følger af slagtilfælde. Max 4 ugers indtagelse.

  CELLESALTE

  Information omkring cellesalte findes under Alternative behandlingsformer.

  Eksempler på cellesalte der kan bruges ved kolesterolproblemer.

  1. dag Kalium phos
  2. dag Kalium sulph
  Fortsætter skiftevis i en periode på nogle måneder.

  En anden mulighed:
  • Natrium Sulfuricum.
  • Afgiftende på leveren. Hæver stofskiftet.

  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle akupunkturpunkter der kan bruges. Meridianpunkternes beliggenhed kan ses under akupunktur.

  Terapi: Co11, M36, MP6 (Er kroppens homøostasepunkter)

  Det vi interesserer os for er, hvad kolesterolet bringer med sig af symptomer.

  ZONETERAPI

  Skitser over føddernes zoner kan findes under Alternative behandlingsformer.

  1. Generel behandling. Afstressende virkning der afslapper nervesystemet. (Sympatiske)
  2. Lever. (Fedtstofskiftet)

  MASSAGE

  Massage virker afslappende. Meget stress bevirker at organismen i lang tid frigiver for meget adrenalin og kortisol. Dette medfører at musklerne i blodkarrene spændes og hullet i blodkarrene formindskes.

  Hjertet må arbejde hårdere for at sikre en tilstrækkelig blodforsyning. Følelsesmæssig stress kan medføre en stigning i kolesterolindholdet på 10-20% indenfor få timer.

  Det autonome nervesystem kaldes også det ubevidste nervesystem. Det er delt op i det sympatiske nervesystem og det parasympatiske nervesystem.

  Mange mennesker i vort samfund er domineret af det sympatiske nervesystem, fordi de lever en stresset hverdag med mange impulser som forstyrrer den indre ro og balance. Der vil være en øget blodpropsrisiko.

  De sympatiske virkninger er knyttet til stor kropslig aktivitet og reaktioner på forskellige former for stress. Det hæver blodtrykket, udspiller blodkar i hjerne, hjerte, luftrørs forgreninger og muskler for at disse kan arbejde hurtigt og mere effektivt.

  Det sympatisk system virker også sammentrækkende på andre blodkar, og blodkar i de organer som er uden betydning i stress situationer. Når blodkarrene er trukket sammen falder temperaturen i området, det bliver vanskeligere at komme af med affaldsstoffer og der kan opstå smertereaktioner.

  MEDICIN

  Medicin bør ikke være førstevalg ved kolesterolproblemer medmindre der er tale om en arvelig sygdom i fedtstofskiftet.

  • Vanddrivende medicin og medicin mod forhøjet blodtryk, binyrebarkhormoner (ikke ved lokalbehandling) kan forhøje kolesteroltallet.
  • Kolesterolsænkende medicin har vist sig at være kræftfremkaldende hos dyr!.
  EKSEMPLER PÅ KOLESTEROLNEDSÆTTENDE MIDLER

  Midler der bruges i behandling af forhøjet kolesterol:

  1. Indholdsstof: Klofibrat, Benzafibrat, gemfibrozil.

  Virkning og bivirkninger:
  Nedsætter både fedt og kolesterolindhold i blodet ved at hæmme frigørelsen af frie fedtsyrer og leverens kolesterolproduktion. Nedsætter endvidere blodets indhold af urinsyre. Må ikke anvendes af personer med nedsat lever og nyrefunktion, af gravide eller diegivende kvinder.

  Der kan optræde lette fordøjelsesgener i form af kvalme, opkastning og diarre. Ligeledes ses galdestensanfald, muskelstivhed og muskelsmerter. I enkelte tilfælde ses hovedpine, nedsat kønsdrift, hårtab, risiko for kræftfremkaldende virkning.

  2. Indholdsstoffer: Lovastatin og staniner.

  Hæmmer de enzymer der medvirker til dannelsen af kolesterol i blodet. Må ikke anvendes ved aktive leversygdomme, af gravide eller diegivende kvinder.

  Bivirkninger:
  Kan i nogle tilfælde give hududslæt, fordøjelsesproblemer, søvnløshed og hovedpine. Sjældent optræder også muskelømhed og muskelsmerter. Øger niveauet af archidonsyre der byggesten for dårlige eikosanoider som thromboxan A2.

  3. Indholdsstoffer: Nikotinsyre og acipimox.

  Nedsætter blodets og fedtets kolesterolindhold på anden måde end klofibrat.

  Bivirkninger:
  Rødblussen i ansigtet og hedeture pga. blodkarudvidelse, der kan komme lettere fordøjelsesgener, stigning i blodets urinsyreindhold, kløe og hovedpine. Må ikke anvendes af folk med leverlidelser.

  4. Inholdsstoffer: Kolestyramin og kolestipol.

  Bivirkninger:
  Nedsat optagelse af fedtopløselige vitaminer, nedsat appetit, kvalme, opkast, diarre og forstoppelse. Man skal ikke tage andet medicin de første 4 timer efter indtagelse, idet det kan mindske optagelsen af andre lægemidler.

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved