Blodsukkerbalance, lavt blodsukker

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Introduktion til Blodsukkerbalance, lavt blodsukker
  Symptomer
  Kostråd
  Tilskud
  Planter
  Homøopati
  Cellesalte
  Aromaterapi
  Zoneterapi
  Akupunktur

  LAVT BLODSUKKER

  Lavt blodsukker kaldes også hypoglycæmi. Det er en tilstand, hvor blodets indhold af glukose bliver lavere end, hvad der er fastsat som værende normalt.

  Tilstanden skyldes som regel for stort indhold af insulin og derfor man kan man egentlig kalde det for en omvendt sukkersyge.

  Når sukkerstoffer fra maden kommer ud i blodet, begynder bugspytkirtelen at producere insulin. Insulin har den funktion, at det hjælper sukkeret ind i cellerne samt sørger for opbygning af sukkerdepoter (glykogen) i muskler og lever.

  En del mennesker har svært ved at styre regulering af sukker ved indtagelse af mad. En for stor mængde insulin vil i løbet af kort tid "tømme" blodet for sukkerstoffer og den tilstand som følger heraf kaldes hypoglycæmi.

  Lavt blodsukker sætter reaktioner i gang, hvor depoter med sukker frigøres fra lever og muskler, så blodsukkerniveauet atter kan normaliseres. Disse processer giver udsving i blodsukker koncentrationen.

  SYMPTOMER

  Man regner med at lavt blodsukker kan give op til 50 forskellige symptomer der strækker sig over et vidt spektre. Symptomerne viser sig når blodsukkeret er på sit laveste. Oftest har man ikke symptomerne hele dagen men typisk 3-4 timer efter måltid.

  Kroppen fungerer dårligt, når blodsukkeret bliver for lavt. Hormonkirtler i hjernen registrerer det lave niveau og binyrerne stimuleres til øget produktion af adrenalin. Det giver reaktioner som hjertebanken, uro og kulde i ekstremiteter.

  Hjernen reagerer på den manglende koncentration ved drosle kroppen ned i en søvnlignende tilstand med manglende evne til koncentration.

  Når blodsukkeret er lav bliver man let irritabel.

  KOSTRÅD

  Når blodsukkeret er lavt, griber man ofte ud efter "hurtige kulhydrater" som blot vil genstarte en ny ond cirkel med forhøjet insulin koncentration og nedsat glukagon koncentration i blodet.

  Der er stor forskel på værdien af disse kulhydrater. Gode kulhydrater nedbrydes i kroppen og giver en lang mæthedsfølelse og et stabilt blodsukker. Man taler om et kulhydrats glycæmiske værdi. Jo lavere en fødevares glycæmiske værdi er, jo længere varer det inden sukkerstoffer kommer ud i blodbanen, og jo mere stabilt vil blodsukkeret være.

  Intervallet af måltider skal sættes op for at holde blodsukkeret stabilt. Spis seks måltider om dagen. Mellemmåltiderne er af essentiel betydning. Ved at have solsikkekerner, græskarkerner eller rosiner i lommen kan man også lettere regulere blodsukkeret.

  I bogen Din mad er din medicin (Aschehoug) kan du læse mere om gode fødevarer ved blodsukkerproblemer. Der findes en indeksering over fødevarer, hvor man bl.a. kan læse om fødevarernes glycæmiske værdi, og andet hvad har med fordøjelse at gøre.

  GODE FØDEVARE

  Grøntsager, fuldkornsprodukter har generel lav glycæmisk værdi. Se under de enkelte fødevarer med hensyn til lav eller høj glycæmisk værdi. (Under Mad og sundhed)

  Sojabønner kan regulere blodsukkeret. Der er indholdet af de to aminosyrer glycin og arginin, som reducerer mængden af insulin. Sammen med jordnødder er de meget effektive til at holde et stabilt blodsukker.

  DÅRLIGE FØDEVARER

  Slik, kager, sodavand og kaffe bør undgås hvor der er tendens til lavt blodsukker.

  TILSKUD

  Krom regulerer sukkertransport ind og ud i blodet.

  Zink er med til at regulere bugspytkirtlen.

  PLANTER

  Under Alternative behandlingsformer kan man læse mere om de enkelte planter, og hvordan man udnytter planternes virkning.

  Blåbærblade som te. Det er effektivt men skal kun bruges i begrænset tid. (En måneds tid)

  Taraxacum. Efterårshøst af roden ved lavt blodsukker.

  Enebær, Tormentil, Engkarse, mistelten virker regulerende på blodsukker.

  HOMØOPATI

  Hvad er homøopati? Man kan læse mere om homøopati under de Alternative behandlingsformer.

  Chelidonium: Leverproblemer som indgangsvinkel til lavt blodsukker.

  Apis melifica: Lavt blodsukker.

  Rosmarin:
  • Stabiliserende virkning på lavt blodsukker.
  • Urtinktur eller D1.

  CELLESALTE

  Læs mere om cellesalte under Alternative behandlingsformer.

  Natrium sulfur: Bugspytkirtel sygdomme.

  AROMATERAPI

  Læs mere om aromaterapi under Alternative behandlingsformer.

  Rosmarinolie. 3 dråber 3 gange dagligt på sukkerknald mod lavt blodsukker.

  ZONETERAPI

  Under alternative behandlingsformer findes skitser der illustrerer føddernes zoner.

  Gode zoner: Lever, bugspytkirtel, skjoldbruskkirtel, (+livmoder og æggestokke ved kvinder)

  AKUPUNKTUR

  Læs mere om akupunktur under Alternative behandlingsformer. Her findes også meridianpunkterne beskrevet.

  Gode punkter:
  M36, Co11, Mp6 (Homøostasepunkter)
  Ren12, B20, Le13 (Gode punkter ved forstyrrelse i bugspytkirtlen)

  Øreakupunktur: Bugspytkirtel.

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved