Nedsat Stofskifte

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Skjoldbruskkirtlen
  Nedsat stofskifte
  Spørg naturterapeuterne
  Kostråd
  Tilskud
  Praktiske råd
  Planter
  Homøopati
  Akupunktur
  Hydroterapi
  Healing, aura og ædelsten
  Medicin

  SKJOLDBRUSKKIRTLEN

  Gl. Thyreoidea er en sommerfugleformet kirtel som ligger lige foran og på siderne af luftrøret lidt nedenfor strubehovedet. Strubehovedet ligger som et skjold foran struben og har derfor navnet skjoldbrusken.

  Gl. Thyreoidea (Skjoldbruskkirtlen) er underlagt hypofyseforlappens kontrol. I hypothalamus sidder der et temperaturregulerende center, hvis dette center via sensitive nerver registrerer at man fryser, frigøres der et hormon, som bliver sendt ned til hypofysens forlap hvor TSH (Thyroid stimulation hormon) producerende celler aktiveres. TSH bevæger sig til skjoldbruskirtlen hvor den aktiveres.

  TSH stimulerer for optagelse af jod og aminosyren tyrosin fra blodet. Den producerer to hormoner T3 og T4 som sendes ud til samtlige celler i kroppen med besked om at bestille noget mere. Endvidere kan TSH aktivere en frigørelse af oplagret T3 og T4 som findes i follikler.

  Der fyres op under mithokondrierne og der sker en øget omsætning af næringsstoffer til ATP, under denne proces frigøres varme. Derved bliver temperaturen et produkt af stofskiftet. T3 og T4 virker også tilbage på hypofysens forlap, det kendes ved negativ feedback og medfører nedsat dannelse af TSH.

  NEDSAT STOFSKIFTE

  Nedsat stofskifte benævnes også myxødem eller hypothyreoidisme. Hvis skjoldbruskkirtlen ikke er sund og velfungerende kan der ske det, at den ikke reagerer på det stimulerende TSH hormon og ikke danne nok stofskiftehormon. Hypofysen vil forsøge at sende store mængder TSH af sted, uden at skjoldbruskkirtlen reagerer. Det er hyppigst hos kvinder. 8 gange flere kvinder end mænd har lavt stofskifte. Især ældre kvinder.

  Årsager til et nedsat stofskifte kan være tidligere behandling mod forhøjet stofskifte, betændelser i skjoldbruskkirtlen, arvelige årsager eller kraftig jod indtagelse.

  Symptomer:
  • Fedme.
  • Forstoppelse.
  • Lavt blodtryk.
  • Svag eller manglende menstruation.
  • Tør hud på ekstremiteter.
  • Dårlig hukommelse hos ældre.
  • Hæs og lidt dyb stemme.
  • Træthed.

  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et forløb som du skal følge i 8 uger. Det er en individuel kostplan og rådgivning ud fra personlige oplysninger om bl.a. vægt, højde, køn, alder, eventuel blodtype og andet relateret til selve din historie.

  Der vil bl.a. være angivet hvilke vitaminer og mineraler der vil være bedst for dig samt i hvilke doseringer, og i hvor lang tid de bør indtages.

  Vi samler herudover alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at klikke ind på [Spørg Naturterapeuterne].

  KOSTRÅD

  De fødeemner som findes beskrevet her sætter forbrændingen i vejret og beskytter kredsløbet. Hvis du vil vide mere om mad og sundhed er bogen [Din mad er din medicin] (Aschehoug) velegnet.

  Hvis du er interesseret i individuel kostplanlægning og vejledning bør du klikke ind på [Spørg Naturterapeuterne].

  Gode fødevarer
  Fiskeolier, fisk, fede fisk som laks, sild, makrel og sardiner Det modvirker blodpropper, åreforkalkning og forhøjet blodtryk. Fisk indeholder jod. Jodmangel giver en dårlig funktion af skjoldbruskkirtel.
  Tidselolie, majskimsolie, solsikkeolie, hvedekimsolie, vindruekerneolie Det er fedt, og fedt skal ikke overdrives. Essentielle flerumættede fedtsyrer forøger energiproduktionen ved at hjælpe kroppen til større ilt optagelse. De forøger forbrændingen og dermed stofskiftebalancen.
  Kæmpenatlys og havregryn Indeholder Gamma-linolensyre. Ved at være med i dannelsen af gode eikosanoider forbedrer GLA alle cellemembraners funktion. Det giver øget vitalitet og påvirker hormonbalancen og den psykiske balance.

  De flerumættede fedtsyrer som ikke kan ikke dannes af kroppen selv, men må tilføres kaldes de essentielle fedtsyrer (EFA.) De essentielle fedtsyrer er forløbere for prostaglandiner og leukotriner som er en form for vævshormoner, med indflydelse på alle hormonalt styrede processer i cellen.

  PGE1 er eksempel på en essentiel eikosanoid der bl.a. hæmmer sammenklumpning, hjælper blodkarrene med at udvides og er stimulerende for dannelse af hormoner.

  Krydderier som ingefær, peber og chili Stærke krydderier sætter forbrændingen i vejret.
  Bønner, sennep, brøndkarse, havre, sesam, purløg, græskarkerner, peanuts, squash Indeholder tyrosin som er vigtig i dannelsen af skjoldbruskkirtelhormoner.

  Dårlige fødevarer
  Polerede ris, hvid pasta, hvidt brød Højt kulhydratkoncentration i blodet er fedende og giver ustabilt blodsukker. Det fremmer dannelse af dårlige eikosanoider som påvirker hormonbalancen.
  Reducer det mættede fedt Øger risikoen for hjerte- og kredsløbssygdomme.
  Kager, sodavand, sukker, junkfood og slik Indeholder dårlige kulhydrater som feder.
  Kaffe, te og alkohol Koffein og alkohol er dårligt ved stofskifteforstyrrelser.
  Kålgrønsager, rosenkål, blomkål, peanuts og ferskner Disse fødevarer kan nedsætte blodets indhold af skjoldbruskkirtelhormoner og give dårligere forbrænding.

  TILSKUD

  Vitamin/mineral i kompleks præparat.

  B-vitamin kompleks.

  Kelp, Tang: Indeholder nyttige sporstoffer.

  Kæmpenatlysolie: Hormonregulerende.

  PRAKTISKE RÅD

  Rygning er dårlig ved stofskifteforstyrrelser.

  PLANTER

  [Læs her] hvordan du bruger planterne.
  Valnødder Ekstrakt af grønne valnødder har i forsøg vist sig at kunne hæve indholdet af stofskiftehormonet, thyroxin. Man kan lave udtræk af grønne valnødder ved at koge dem i 15-20 min. Man kan også bare spise valnødder.
  Salvie Bruges ved forskellige hormonelle lidelser.
  Ensian, rød chilipeber, tang, savpalme Har "vitaliserende" virkning på skjoldbruskkirtlen.
  Gyvel, Brunrod Ved nedsat stofskifte.
  Prikbladet perikon Hvor et lavt stofskifte er ledsaget af depression.

  HOMØOPATI

  Under [Alternative behandlingsformer] findes der information om [homøopati].

  Graphitis: Ved tilbøjelighed til fedme, forstoppelse, åndelig og legemlig sløvhed. D6.

  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle punkter der kan bruges til nåleindstik. Meridianpunkter kan findes under akupunktur. [Klik her] for mere information om emnet.

  Akupunkturpunkter:
  Ildpunkter: Lavt stofskifte er et "kuldeproblem".
  3E20, Ex1, G21, Co11, M36 (Hormonhomøostase)
  Moxa på Ren17, Ren22, Dul4, 3E13.
  KS6, H7 (Skjoldbruskkirtel overfunktion)

  Ørepunkt: Skjoldbruskkirtel.

  HYDROTERAPI

  Tørbørstning virker vitaliserende og kan bruges ved stofskifte lidelser. Læs under [hydroterapi] om de teknikker der ligger til baggrund for tørbørstning.

  Sauna ophold kan øge kirtlers aktivitet. Læs under [hydroterapi] hvordan man laver et terapeutisk saunaophold.

  Et koldt brusebad stimulerer stofskiftet.

  Varmt og koldt brusebade. Sådanne bade stimulerer mange legemsfunktioner, navnlig binyrer og andre endokrine kirtler. Lad først bruseren give varmt vand i 4-5 minutter, så kroppen bliver varmet op. Slå så hurtigt over til koldt vand i 10-15 sekunder. Så igen 4-5 minutters varmt vand. Det gentages to gange eller mere, men det skal afsluttes med det kolde bad. Efter badet tørres med håndklæde, og så bruges børste massage.

  HEALING, AURA OG ÆDELSTEN

  Psyken er i meget høj grad med til at påvirke skjoldbruskkirtlen. Glæde kan udløse diarre og et dødsfald kan med sorgen udløse forstoppelse. Man kan kalde skjoldbruskkirtlen for et af sjælens instrumenter.

  Halschakraets farve er blå og den relaterede kirtel er skjoldbruskkirtel. Halschakra forsyner skjoldbruskkirtel, spiserør, luftrør, mund, hals, svælg, tænder, gummer og kæber med energi.

  Centret har at gøre med at kunne udtrykke sine følelser. Når følelser, ideer, sorg, vrede og glæde sluges hæmmer det energien i området. Ved ubalancer vil der være tendens til selvundertrykkelse.

  Kreativitet og skabelsesevne hører med til udviklingen af dette chakra. Der skal være plads til at udfolde sig samt at turde gøre det. Hvis man føler sig klemt og utilpas vil det blokere energistrømmen i halschakraet.

  Hvis de negative mønstre fylder meget og chakraets energi er blokeret kan det give problemer med skjoldbruskkirtlen.

  Ædelsten der kan bruges ved skjoldbruskkirtelproblemer
  Azurit Relateres til det tredje øje og halschakraet men kan bruges overalt på kroppen. Gør blokeringer og fortrængninger synlige ved at bringe underbevidsthedens indhold frem. Gør det lettere at træffe beslutninger. Azurit er symbol på indre visdom og udvikling.
  Pyrit Relateret til halscenter. Løsner blokeringer af fysisk og psykisk karakter. Giver robusthed.
  Rav Virker varmende. Kan absorbere negative vibrationer. En god sten ved struma.
  Akvamarin Relateret til hals- og kronechakra. Stimulerer kontakt til åndelige hjælpere. Nedbryder selvdestruktive barrierer og giver lethed.
  Bjergkrystal Kan bruges overalt på kroppen. Virker meget udrensende og kan opløse blokeringer. Indeholder meget kiselsyre.

  Under [Alternative behandlingsformer] kan der læses mere om ædelsten og chakraer.

  MEDICIN

  Skjoldbruskkirtlen kan undersøges ved at få foretaget blodprøve, hvor man måler niveauet af skjoldbruskkirtelhormoner.

  Medicin ved lavt stofskifte:

  Produkter: Eltroxin

  Anvendes til behandling af myksødem og mod visse former af forstørret skjoldbruskkirtel for at nedsætte skjoldbruskkirtlens størrelse.

  Mulige bivirkninger:
  Der kan være reaktioner, som hvis kirtlen producerede for meget hormon, hvilket kaldes tyreotoksikose, og som er farlig ved mennesker med dårligt hjerte. Midlet bør ikke bruges til at tabe sig med.

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved