Leddegigt

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Leddegigt
  Spørg naturterapeuterne
  Kostråd
  Tilskud
  Praktiske oplysninger
  Planter
  Homøopati
  Cellesalte
  Akupunktur
  Zoneterapi
  Hydroterapi
  Laserterapi
  Healing, ædelsten og meditation
  Medicin

  LEDDEGIGT

  Op mod 50000 mennesker lider af leddegigt eller rheumatoid artritis i Danmark. Det er en sygdom som ikke kan helbredes, og sygdommen følger ofte patienten gennem hele livet. Lidelsen ses oftere hos kvinder end mænd, især hos yngre og midaldrende. Sygdommen kan i høj grad lindres ved at følge en række af de råd som findes her på siden.

  Leddegigt er en autoimmunsygdom, hvor kroppens antistoffer angriber sit eget bindevæv. Det ses ofte i leddene, hvor der sker en udvikling af en betændelsesagtig tilstand.

  Betændelsestilstanden bevirker en fremadskridende nedbrydning af ledkapslen, ledbrusken og knoglevævet i den nævnte rækkefølge. Inflammationen starter inde i ledkapslen, i synovialmemebranen. Ledkapslens inderste lag hæver op og vokser ind over ledbrusken og nedbryder denne. Efterfølgende kan inflammationen brede sig til ydersiden af ledkapslen, ledbånd og sener. Ledbrusken kan senere ødelægges, og knogleenderne kan omdannes.

  Oftest går det ud over led i fingre, tæer, håndled eller knæled. Symptomer ses ofte i begge sider af kroppen.

  Sygdommen vil ofte bluse op i akutte anfald, hvor leddene hæver op.

  Mulige årsager til leddegigt:

  Årsagen til leddegigt kendes som tidligere nævnt ikke.

  Blandt de mulige årsager er virus- eller bakterieinfektioner, der bevirker at kroppen danner antistoffer rettet mod eget væv. En kamp mod mikroorganismerne er med til at holde en betændelse aktiv.

  Hos folk med leddegigt ser man, at celler i immunforsvaret reagerer mod kroppens eget ledbrusk. Rheumafaktoren IgM er et antistof, der er rettet mod personens egne IgG antistoffer, og herved opstår immunkomplekser der aktiverer kroppens immunforsvar, og dette sætter en inflammation i gang. IgM er i næsten 4 ud af 5 af leddegigt-tilfælde forhøjet ved blodprøver.

  Man ser ofte, at gigtpatienter har bestemte vævstyper (HLA-B27), hvilket indikerer en genetisk disponering. Sygdommen ses mere i familier, hvor et familiemedlem har sygdommen.

  Psykiske og fysiske overbelastning synes at have negativ indvirkning på sygdommens forløb.

  Måske spiller hormonsystemet også en rolle, f.eks. oplever kvinder tit en forværring omkring menstruation.

  Symptomer:

  De mennesker der er meget plaget af leddegigt har ofte en uge hver måned, hvor deres arbejdsevne er reduceret.

  • I led der er angrebet af leddegigt mærkes stivhed grundet væskeophobning, ledsmerter og reduceret bevægelse. Symptomer i starten vil være rødme, hævelse, varme og smerte der typisk er værst om morgenen. Senere ses deformiteter i leddene. Når ledbrusken er væk vil kroppen begynde at forme egne ledhuler, hvilket giver reduktion i bevægelserne.
  • Forud for led problemer ses ofte andre symptomer som muskelsmerter, træthed og feber.
  • Ved udvikling af leddegigt bliver bindevævet andre steder i kroppen angrebet. Det kan medføre en helt række reaktioner:
   • Nyrerne kan udsættes for inflammation, hvilket kan give nedsat nyrefunktion.
   • Gigtbetændelse i seneskeder og slimsække.
   • Bindevævet i øjnene kan angribes.
   • Lungebesvær med lungehindebetændelse.
   • De 2 ægte led ved stemmelæberne kan svulme op, så stemmen ændrer karakter.
   • Betændelse i hjertehinderne.
   • Sænkning af spyt- og tåredannelse.
   • Gigtknuder i huden eller hudsår.
   • Nerveforstyrrelser.
  1 ud af 5 af vil ikke mærke mere til sygdommen efter første angreb. 1 ud af 20 vil have en voldsom udvikling sygdommen med invaliditet inden for få år.

  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et detaljeret forløb som du skal følge. Det er kostplan og rådgivning ud fra personlige oplysninger og andet relateret til din historie.

  Der vil være angivet hvilke vitaminer og mineraler der vil være bedst for dig samt i hvilke doseringer, og i hvor lang tid de bør indtages.

  Vi samler alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at [Klikke her].

  KOSTRÅD

  I bogen [Din mad er din medicin] (Aschehoug) findes flere kostemner som kan integreres ved leddegigt. Herudover findes en masse nyttig information om mad og sundhed.

  Spiseregler

  Hvis man vil prøve at lave kostomlægninger bør man starte med en form for faste i en uges tid hvor man kun indtager urtete og grøntsagesupper.

  Efter denne fase bør man integrere et nyt fødeemne hver anden dag. Såfremt man mærker reaktioner som stivhed og opsvulmning af led, skal man prøve en fødevare en gang mere for at se om der virkelig er en reaktion relateret til den pågældende fødevare.

  Hvis det er tilfældet udelukkes denne fødevare permanent, og man går herefter videre med at prøve andre fødevarer af.

  Indtag overvejende fødevarer fra den basiske gruppe. I bogen [Din mad er din medicin] findes en god oversigt over syrebasebalance.

  Kosten bør indeholde tilstrækkelig med essentielle fedtsyrer. Essentielle fedtsyrer fremmer produktion af hormonlignende stoffer (prostaglandiner) der reducerer smerte, betændelse og inflammation.

  Gode fødeemner
  Surmælksprodukter, syrnede mælkeprodukter Disse produkter kan være med til at reducere tarmens permeabilitet, og vil nedsætte immunapparatets eksponering for antigener fra kosten.
  De fede fisk som laks, makrel, sardiner og sild Essentielle fedtsyrer som findes meget i fede fisk er med til at fremme produktion af stoffer der reducerer betændelsestilstande og allergiske reaktioner.
  Kæmpenatlysolie, havregryn (GLA) Essentielle fedtsyrer som Gamma-Linolensyre er med til at fremme produktion af stoffer der reducerer betændelsestilstande og allergiske reaktioner.
  Solsikkeolie, sesamolie og andre planteolier Kroppen kan selv danne Gamma-linolensyre ud fra linolsyre der findes i planteolierne.
  Æblecidereddike Kan prøves mod leddegigt med 1 spsk. før måltiderne. (Baselignende virkning)
  Hvidløg Kan nedsætte smerteoplevelse ved at påvirke dannelsen af nogle stoffer der fremmer smerte.
  Eddike og kål omslag Man kan sove med det om natten viklet tæt omkring betændte led.
  Olivenolie og avocado Indeholder monoumættet fedt som er godt ved leddegigt.
  Kålfamilien, asparges, kartofler, tomater, avocado, grapefrugter, vandmelon (frugter og grøntsager generelt) Mange terapeutiske fordele (antioxidanter, vitaminer, mineraler, fibre, baselignende virkning mm.)

  Dårlige fødeemner
  Majs, hvede (gluten), mælkeprodukter, havre, rug, æg, oksekød, kaffe, ost, grapefrugt, appelsiner, citron, tomater, kartofler, auberginer, peberfrugter, jordnødder, rørsukker, smør, soja, rabarber, lucerne Kan hos nogle give allergiske reaktioner.
  Kød Er byggesten for stoffer der fremmer betændelsesreaktioner.
  Tilsætningsstoffer som bl.a. det tredje krydderi (E621) der bruges meget i asiatisk mad, chips Tåles dårligt af mange med leddegigt.

  TILSKUD

  Tilskud som Glucosamin, Chondroitin og MSM kan afhjælpe gigt-gener.
  For mere information:[Klik her]

  Frie radikaler er nogle stoffer der hele tiden dannes inde i vores krop. Det er naturligt og ikke farligt medmindre kroppen er i underskud af nogle stoffer kaldet antioxidanter som har til opgave at opfange og neutralisere frie radikaler.

  Ved en stor produktion af frie radikaler vil der ske skade på cellemembranerne, og dermed øget inflammatorisk aktivitet. Man kæder også frie radikaler sammen med frigørelse af nogle hormonlignende stoffer som giver smerter i led (Prostaglandiner/eikosanoider).

  Tilskud og vitaminer
  C-vitamin, E-vitamin, Beta-Caroten og Selen Antioxidanter som er blandt de mest effektive til at opfange frie radikaler.
  E-vitamin Er en vigtig antioxidant der opfanger frie radikaler. Undersøgelser viser, at E-vitamin i doser større end anbefalet daglig dosis kan virke betændelseshæmmende, lindre smerter og hævelser forårsaget af leddegigt.
  B6-vitamin Er en antioxidant. En af dens gode virkninger er, at den beskytter mod homocystein, som er en aminosyre der ødelægger blodkarrene. Folk med leddegigt har ofte forhøjede værdier af aminosyren homocystein. En anden god egenskab ved B6 vitamin er, at den kan reducere allergisk betingede væskeophobninger.
  Omega-3 fedtsyrer Mod inflammation. Fedtsyrer kan være med til at nedsætte medicinbehovet ved leddegigt. Forskning viser, at fiskeolier har en beskeden men gunstig effekt på de symptomer som folk med leddegigt har.
  Chlorella Undersøgelser viser, at næsten 2 ud af 3 med leddegigt fik det bedre efter et halvt års indtagelse af chlorella.
  B3, B6, C, E Og mineraler som magnesium og zink er med til at sikre produktion af stoffer der reducerer smerte og inflammation
  Mælkesyrebakterier Man kan også spise mælkesyrebakterier som tilskud for at sikre mere gunstig mavetarm forhold.

  PRAKTISKE OPLYSNINGER

  1. Kraftig overvægt vil belaste leddene. Folk der behandles med steroider, som mange leddegigt patienter gør, vil lettere tage kilo på.
  2. Det er vigtigt at lave en hvis form for motion. Svømning og motionsøvelser med vægte er godt.
  3. Rygning øger niveauet af homocystein i blodet, og da folk med leddegigt ofte har forhøjede værdier i forvejen kan det være en risiko for skader på blodkarrene.
  4. Vibratorer og elektroterapi kan være med til at reducere smerter. For at opnå en smertelindring skal der behandles fra en lav til en hel time.
  5. Som bad og indgnidning kan bruges æteriske olier som fyr, lavendel, merianolie, citronolie, terpentræolie og enebær.
  PLANTER

  [Læs her] hvordan du bruger planterne.
  Laurbærblade te Bruges af mange behandlere mod leddegigt.
  Ingefær Lindrer betændelsestilstande.
  Djævleklo, Venustorn Udrensende og god mod ledsmerter.
  Lægekulsukker Bruges udvortes mod ledsmerter.
  Sort slangerod Bruges især af kvinder hvor der er hormonmæssig sammenhæng med deres gener.
  Gurkemeje Indeholder et stof, curcumin, som kan dæmpe inflammation. Indtages som kapsler og i madlavning. (Men der skal meget til for at opnå virkning)
  Ranunkel, Smørblomst, pil Mod smerter.
  Echinacea, rød solhat Undgå planter som echinacea der har immunstimulerende virkning.

  HOMØOPATI

  Eksempler på homøopatiske midler der bliver brugt. [Klik her] for mere information om homoøpati.
  Bryonia Betændelse i leddene. Opsvulmede led med bevægelsesindskrænkning.
  Arnica Smerter ved bevægelse og berøring.
  Causticum Almindelige gigtsygdomme og leddegigt. Stivhed og deformitet i leddene.
  Colchicum Alle slags gigt. Gener forværres i kulde.
  Ledum Hvor der er anlæg for gigt. Opsvulmede led.
  Spongia Hævede lymfekirtler.
  Rhus toxicodendron Reumatiske smerter hvor det forværres om natten.
  Staphisagria Gigtknuder ved leddene.

  CELLESALTE

  [Klik her] for mere information om cellesalte.
  Calcium Phosphoricum Urinsyregigt og anlæg for gigt idet hele taget.
  Natrium Sulfuricum Stofskifteforstyrrelser der er leverrelateret. Gigt. Stikkende ledsmerter.
  Natrium Phosphoricum Disponering for urinsyre og leddegigt.
  Silicea Knuder ved senerne.
  Natrium mur Ved hævelse af leddene.

  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle punkter der kan bruges til nåleindstik. Meridianpunkter kan findes under akupunktur. [Klik her] for mere information om emnet.

  Behandling efter lokalisation:

  1. Punkter på den meridian, der løber igennem området.
  2. Lokalpunkter kombineret med distalpunkter for området.
  3. Terapi på samme side i kroniske tilstande. I akutte tilfælde kan symmetrisk behandling på den modsatte side vise sig effektiv.
  Gode terapipunkter:

  1. Ved hævelse, rødme og ømhed ledsaget af let feber: H7, Ks6, Ks4; MP10, B17, B40, M44, B11 (ved led deformiteter, influentalpunkt for knogler og brusk) + vandpunkter og lokale punkter omkring plagede led.
  2. ACTH punkter på kroppen: N7, G41, B63.
  3. Homøostasepunkter: Co11, M36, MP6, Dul4 kan bruges ved betændelse og autoimmunreaktioner.
  4. Fordøjelsessystem: M36, M37, M25.
  Ved leddegigt i fingre skal der suppleres med Ex 28 som ligger i svømmehuden mellem fingrene.

  Øreakupunkturpunkter: Binyrer. ACTH punkter og punkter for angrebne led.

  ZONETERAPI

  Under [Alternative behandlingsformer] findes der information om zoneterapi herunder også skitser over føddernes zoner.

  Velegnede zoner:
  • Alle zoner ved berørte led.
  • Lever/nyrer.
  • Binyrer.
  • Blære.
  • Fordøjelsessystem.

  HYDROTERAPI

  • For nogle hjælper det med varme. Især om morgenen, hvor kan det være meget svært at komme i gang.
  • Dampbade, mineralske, mineralske bade, mudderpakninger kan lindre smerter og er befordrende på bevægeligheden, hvor sygdommen har forladt den akutte fase.
  • Sauna kan være udmærket medmindre der er stærk forhøjet blodsænkning.
  • Kolde bade stimulerer kredsløbet og fremmer udskillelsen af affaldsstoffer der sidder i leddene.
  • Skiftevis lange varme og korte kolde doucher kan reducere smerter og øge bevægelighed i led.
  • Betændte og opsvulmede led kan behandles med kolde omslag.
  LASERTERAPI

  Laserbehandling af de angrebne led kan måske være med til at fjerne ledsmerter. Personer med inflammation i led uden ledødelæggelse er den gruppe som vil have mest glæde af laserterapi. Laserterapi bruges, hvis der ikke er rødme, hævelse og varme i området. Hvis inflammationen er for aktiv vil væskeophobning kunne forværres.

  Leddene behandles langs ledlinier. Dosering: 2 joule pr punkt ( =ca. 2 gange a´ 35 sek. med en 30 mW laser) ved fingerled og tåled.

  Håndled, albueled, knæled og hofteled bør have en totaldosering på ca. 20 joule. Der behandles 2 punkter langs ledliner ved disse led. 10 joule pr punkt ( = ca. 10 gange a´ 35 sek. med en 30 mW laser)

  Nogle reagerer med en opblussen af inflammationen. Herefter vil der komme bedring.

  Patienter med en leddestruktion vil ofte reagere voldsom på laserbehandling. Derfor bør man starte med noget lavere dosering som f.eks.: 1 joule for finger og tåled, 10 joule for håndled, knæled, hofteled og skulderled.

  HEALING, ÆDELSTEN OG MEDITATION

  Mennesket er at betragte som en energimæssig enhed. Der findes ikke nogen organisk sygdom uden følelsesmæssige forstyrrelser, ligesom der heller ikke eksisterer nogen følelsesmæssige forstyrrelser uden fysiologiske konsekvenser.

  Chakraerne er energicentre der ligger forskellige steder på kroppen som skal trække energi fra den omgivende atmosfære ind i kroppen for at oplade denne.

  Sygdom opstår når energistrømmen ikke er åben hvilket kan fremkalde blokeringer. Mønstre i underbevidstheden kan besværliggøre optagelsen af energi. Terapi tager sigte mod at genetablere hele individets funktion, og det tager sigte mod at aktivere eller bane vej for et højere selv i personen, hvor selvhelbredende kræfter aktiveres.

  Følgende sten kan prøves ved gigt
  Sulfur Virker udrensende. Giver et roligt åndedræt placeret på solar-plexus.
  Krysolit Relateret til hjerte-, hals- og solarplexus. Virker åbnende og igangsættende.
  Krysopras Relateret til hjertechakraet. Gør det mere klart hvad der er destruktive mønstre.
  Turmalin Det kaldes en forvandlingssten. Sort turmalin bruges ved gigtlidelser.

  Under [Alternative behandlingsformer] kan der læses mere om ædelsten og chakraer.

  MEDICIN

  Eksempler på medicin der bruges i behandlingen.

  1. Glukokortikoider
  2. Aldecin, Aldecin Nasal, Andion, Becloforte, Beclomet Easyhaler, Becocent, Beconase Aqua, Becotide, Betnovat, Betoid, Carbamid-hydrokotison, Celeston, Colifoam, Corticoderm, Cutivat, Decadron, Depo-Medrol, Dermil, Dermovat, Diproderm, Diprolen, Diprospan, Elocon, Emovat, Entocort, Flixonase, Flixotide, Flunitec, Flurolon, Fluciocort, Halog, Hydrokortison, Hydrocortison acetat, Ibaril, Kenalog, Lederspan, Legederm, Locasyn, Nasal, Locoid, Maxidex, Medrol, Metosyn, Mildison, Nasonex, Nerisona, Pred--Clysma, Predniment, Prednisolon, Prednison, Pulmicort, Rhinocort, Rhinosol, Solu-Cortef, Solu-Medrol, Soriflor, Spirocort, Synalar, Triamcinolon, Ultracortenol, Ultracortenol-Adetat, Uniderm.

   Anvendes mod reumatiske lidelser hvor andet ikke har hjulpet.

   Mulige bivirkninger:
   Det skal gives med forsigtighed til personer med tuberkulose, betændelses tilstande hvor det ikke er kontrolleret, endvidere ved sukkersyge, brud, mavesår, kraftig blodtryksforhøjelse, alvorlig hjerte eller nyresvigt, psykiske problemer, herpes simplex, Cushings syndrom, graviditet.

   Nedsat binyrebarkfunktion ses ved længere tids indtagelse, endvidere ses bivirkninger som vægtøgning, hævelse og rødme i ansigtet, tiltagende behåring hos kvinder, evt. skægvækst, muskelatrofi med tynde ekstremiteter, øget fedtaflejring i nakke, ansigt og krop, begyndende knogleafkalkning, udvikling af mavesår og sukkersyge, hudblødninger grundet øget karskørhed, for højt blodtryk som følge af øget væskeophobning i vævene, kaliumtab, søvnløshed, rastløshed, psykiske symptomer, forsinket sårheling, spredning af betændelses tilstande, udebleven menstruation, væksthæmning, fosterskade hos gravide er konstateret.

  3. Penicyllamin
  4. Atamir, Dimetylcystein, Rhumantin.

   Er et stof der normalt anvendes ved blyforgiftning. Kan også bruges ved leddegigt, idet det hæmmer dannelsen af giftfremkaldende stoffer.

   Mulige bivirkninger:
   Må ikke anvendes af folk der er overfølsomme over penicillin. Nyreskader kan ses, hæmning af knoglemarvens dannelse af nye blodlegemer, leverpåvirkning, appetitnedsættelse, kvalme og opkastning.

  5. Propionsyrepræparater
  6. Acular, Alpoxrn, Barcan, Bonyl, Brufen, Daprox, Daprox Entero, Diclon, Difenet, Diklofenak, Flurofen, Ibumetin, Ibunet, Ibuprofen, Ipren, Ketoprofen, Miranax, Modifenac, Nalfon, Napronet, Naprosyn, Naproxenm Nurofen, Nycopren, Nyfen, Ocufen, Orofen, Orudis, Oruvail, Relifex, Solpaflex, Surgamyl, Todolac, Tolectin, Toradolm,Voltaren.

   Virker betændelseshæmmende, smertenedsættende og febernedsættende. Adskiller sig ikke så meget fra fenylbutazonpræparater men har færre bivirkninger.

   Præparaterne virker ved hæmme dannelsen af visse prostaglandiner som har betydning for udvikling af gigtlidelser. Stabiliserer cellevæggene i lysosomer så cellens indhold af vævsbeskadigende enzymer ikke så nemt kommer ud.

   Bruges ved muskelsmerter, leddegigt, reumatiske sygdomme, akutte anfald af urinsyregigt, slidgigt. Kan også bruges ved menstruationssmerter, hovedpine, og operationssmerter.

   Mulige bivirkninger:
   Skal ikke anvendes af folk med nedsat leverfunktion eller øget blødningstendens. Bivirkninger er mavesmerter, forstoppelse, maveblødning, diarre, halsbrand, lettere uro, hovedpine, træthed, søvnløshed, synsforstyrrelse, øresusen, svimmelhed. Sommetider kan der komme hududslæt. Sammen med fenytoinpræparater, epilepsi, kumarin, blodpropspræparater, sulfapræparater forstærker disses virkning.

  7. Antralinsyrepræparater
  8. Clotam, Migea

   Virker hæmmende på prostaglandindannelse samt blokerende på receptorer som prostaglandinerne virker på. Anvendes mod leddegigt, slidgigt og andre reumatiske lidelser. Kan også bruges mod visse former for menstruationsbesvær og migræne.

   Mulige bivirkninger:
   Lette fordøjelsesgener, mavesmerter, kvalme, opkastning, diarre eller forstoppelse. I sjældne tilfælde ses mavesår, hududslæt eller hovedpine. Endvidere er der er set vandladningsproblemer, hyppig vandladning og let blodig urin.

  9. Malariamidler mod reumatiske sygdomme
  10. Ercoquin, Klorokinfosfat, Malarex, Plaquenil.

   Anvendes til langtidsbehandling af leddegigt. Bør ikke bruges af gravide eller folk med psoriasis, da dette kan forværres.

   Mulige bivirkninger:
   Man skal være forsigtig hvor der er nedsat leverfunktion, blod eller nervesygdomme. Man bør under behandling undgå direkte lyspåvirkning da lysfølsomheden ændrer sig. Af direkte bivirkninger ses fordøjelsesgener, diarre, hudreaktioner, knoglemarvshæmning med nedsat mængde blodlegemer, nedsat leverfunktion, synsforstyrrelser.

   Ved forgiftning kan der optræde kollaps, med vejrtrækningsbesvær, kramper og pludselig død. Præparaterne bør ikke gives sammen med fenylbutazon- eller guldpræparater, da risikoen for betændelse og eksem i huden øges.

  Nyttige links:

  Allergi
  Lungekreft
  Candida
  Tarmfloraen
  Astma
  Åreforkalkning
  Migrene
  Ulcerøs kolitt
  Tarmproblemer
  Diabetes
  Immunforsvar
  Karsykdommer
  Karsykdommer
  Gallestein
  Endometriose
  Tykktarmskreft
  Hjerteinsuffisiens
  Prostataproblemer
  Revmatisme
  Stoffskiftesykdommer
  Forøyelse
  Homeopathic
  Worldvide Consultation
  Iris diagnosis
  Consultation
  Konsultation
  Irisanalyse
  Alternativ klinik

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved