Leverproblemer

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Leverproblemer
  Det mentale område og leveren
  Spørg naturterapeuterne
  Kostråd
  Tilskud
  Planter
  Homøopati
  Cellesalte
  Akupunktur
  Zoneterapi
  Magnetterapi
  Aromaterapi
  Healing, ædelsten og meditation
  Medicin

  LEVEREN

  Det er meget vigtigt, at leveren fungerer godt, da leverforstyrrelser vil gå meget ud over kroppens generelle funktioner. Hvis leveren fungerer optimalt, har de fleste sygdomme svært ved at manifestere sig.

  Leveren er kroppens største kirtel. Den ligger i højre øverste del af bughulen under diafragma beskyttet af ribbenene. Leveren har dobbelt blodforsyning. Det ene blodforsyningssystem er portåresystemet, og det samler venøst blod fra alle organer i abdomen herunder alt det næringsrige blod fra mavetarmkanalen og sender det til leveren. Dette betegnes som leverens funktionelle blodforsyning. Portåresystemet leverer ca. halvdelen af leverens iltbehov. Det andet er det nutritive blodforsyning som leveres af arteria hepatica.

  De aktive processer i leveren foretages af leverlobulus. Leverlobulus er små femkanter og sekskanter, som indeholder mange rækker af leverceller liggende tæt som egerne i et hjul. I hjørnerne af disse ligger de glisonske triader. Der er flere celler om at dele de glisonske triader. En glisonsk triade indeholder en lille gren kommende fra vena portae, en lille gren fra arteria hepatica samt en lille galdegang.

  Blodet kommer fra kanten og løber mod centrum, hvor det bliver ekspederet videre til venae hepaticae. Galden derimod løber fra centrum mod kanten, hvor det vil samle sig i større galdegange og til sidst løbe sammen i fælles udførelsesgang og ned i galdeblæren.

  Leverens opgaver:

  1. Leveren danner galde som er nødvendigt for nedbrydning af fedtstoffer i maden. Typisk dannes der mellem 250-1000 ml galde i døgnet. Galden består af galdesalte, kolesterol, lecitin, galdefarvestof, spormetaller og mineraler. Galden opkoncentreres 5-20 gange i galdeblæren.
  2. Galdesalte og kolesterol genoptages til en vis grad i den nederste del af tyndtarmen, så de kan genbruges. Galdens peristaltik styres af hormonet cholecystokinin pancreozymin som dannes i duodenums væg. (Tyndtarmens væg)

  3. Leveren danner plasmaproteiner som falder i 3 hovedgrupper:
   1. Albumin (transport)
   2. Fibrinogen (koagulation)
   3. Globulin (immunsystem)
  4. Leveren har til opgave at nedbryde forskellige stoffer. (Alkohol, medicin, hormoner og andet). Nedsat leverfunktion gør det mere besværligt at nedbryde stoffer, hvorved de lettere ophobes i blodbanen.
  5. Leveren kan deponere glykogen som er en form for energireserve. Forskellige vitaminer og mineraler samt fedt og proteinstoffer, fedt vil også kunne opbevares i leveren.
  6. Leveren er med i aktiveringen af D-vitamin. Det er et samarbejde mellem lever og nyrer der aktiverer D-vitamin.
  7. Leveren kan omsætte forskellige næringsstoffer som kommer via portåren. Kulhydrater kan omsættes til fedt, og aminosyrer kan omsættes til glukose.
  8. Ved skrumpelever forstås en tilstand, hvor der er reduktion i antallet af leverceller. Leverceller er blevet erstattet af bindevæv. Årsagen er ofte langvarig betændelsestilstand eller alkohol.

   Fedtlever ses oftest ved alkoholisme, kraftig overvægt og diabetes. Fedtsyrer som normalt er leverens hovedenergikilde bliver i stedet deponeret som triglycerid. Leverens celler bliver opsvulmede med indhold af vand og fedt.

  Symptomer:

  Der er en række symptomer som indikerer, at leveren ikke fungerer optimalt.

  • Fordøjelsesforstyrrelser med eventuel diarre eller forstoppelse.
  • Der kan være appetitløshed, oppustenhed og sure opstød.
  • Smerter foroven i højre side af maveregionen relateret til leverens placering. Smerterne kan nogle gange stråle helt op i skulderområde.
  • Utilpashed og træthed efter måltiderne.
  • Grå kitfarvet eller mørk afføring og urin.
  • Mangel på galde kan give kvalme, utilpashed og evt. hovedpine. (Oftest i højre side.)
  • Gullig hudfarve og tunge. Hudkløe.
  • Meget lyst til kolde drikke.
  • Psykiske symptomer som udmattelse, depression, irritabilitet og vrede.
  Ved leversvigt:

  Svigtende leverfunktion hvor giftstoffer ophobes i blodet kan give mentale og motoriske forstyrrelser, og vil i alvorlige tilfælde kunne medføre koma.

  LEVEREN OG DET MENTALE OMRÅDE

  Psykiske aspekter kan påvirke leveren. Depression, manglende glæde, vrede og aggressivitet påvirker leveren. Erfaringen inden for den alternative verden viser, at ubalancer i leverområdet først manifester sig i det mentale områder. Psyken påvirker leveren, og leveren påvirker psyken. Leversyge har tendens til at lade sig dominere af negative følelser, de bør bevidst omgive sig med positive og mere opløftende mennesker.

  Nogle mener, at vrede som ikke kan udtrykkes eller som ikke er erkendt hæmmer det frie afløb af galde, så fedtfordøjelsen bliver dårlig.

  Vrede motiverer os til at gøre ende på ubehagelige eller skadelige situationer. Det er også sundt at kunne give udtryk for vrede for at opnå hvad man gerne vil have for at fjerne usunde eller truende mennesker fra vore omgivelser.

  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et detaljeret forløb som du skal følge. Det er kostplan og rådgivning ud fra personlige oplysninger og andet relateret til din historie.

  Der vil være angivet hvilke vitaminer og mineraler der vil være bedst for dig samt i hvilke doseringer, og i hvor lang tid de bør indtages.

  Vi samler alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at [Klikke her].

  KOSTRÅD

  I bogen [Din mad er din medicin] (Aschehoug) findes flere kostemner som kan integreres ved leverproblemer. Herudover findes en masse nyttig information om mad og sundhed.

  Spiseregler

  Spis 5-7 små måltider i løbet af dagen. Problemer med leveren kan opstå af bl.a. for meget fødeindtagelse eller forkerte spisevaner med stress, hvor maden bliver slugt.

  Spis ikke sent om aftenen. De største måltider fordøjes bedst omkring middagstid.

  Gode fødeemner
  Sojaproteintilskud Ved lettere leverproblemer vil der være et større proteinbehov end normalt, idet der er forstyrrelser i. Ved meget kraftige leverproblemer kan det være nødvendigt at nedsætte proteinbehovet. proteinomsætningen. (1,5 g protein/kilo kropsvægt er godt).
  Broccoli, grønkål, rosenkål, hvidkål og karse, grønkål Kålgrøntsager indeholder forskellige forbindelser som bl.a. indoler der aktiverer afgiftende enzymer i leveren. Indeholder også meget K-vitamin.
  Svesker, oliven, sesamfrø, æbleeddike, hindbær, brombær, blommer og jordbær Normalt gode fødevarer for leveren.
  A38, cultura, syrnede mælkeprodukter Hvis der i tarmene er en overvægt af dårlige tarmbakterier grundet overdreven kødindtag, kaffe eller langvarig indtagelse af fiberfattige produkter vil det kunne belaste en i forvejen svækket lever. Dårlige bakteriers stofskifteprodukter (ammoniak, histamin og tyramin.) skal transporteres ud af tarmsystemet og afgiftes i leveren. Hvis leveren i forvejen arbejder på nedsat kraft vil det være et problem.

  Dårlige fødeemner
  Frugtsyrer og fedtsyrer Kan ved leverforstyrrelser ikke bearbejdes ordentlig. Det betyder at der kan komme ubehag ved indtagelse af fed, røget og stegt mad samt visse sure frugter.
  Brød, slik, kager, kiks, desserter, chips, junkfood og frugtkager Indeholder transfedtsyrer som forstyrrer leverenzymers arbejde der er nødvendige for afgiftning.
  Kaffe og te i store mængder Indeholder koffein som irriterer leveren. Kaffe i begrænset mængde synes at kunne forebygge med skrumpelever (Undersøgelse juli 2003)
  Alkohol Alkohol hæmmer leverens omsætning af alt andet end alkohol.
  Salt og peber Irriterer en overbelastet lever.

  TILSKUD

  Tilskud og vitaminer
  E-vitamin Ved leverproblemer er der ofte dårlig optagelse af fedtopløselige vitaminer.
  A og K-vitamin Er begge fedtopløselige vitaminer.
  B-vitamin Er vigtigt for omsætning af fedt, kulhydrater og protein.
  Zink Er vigtigt for opretholdelse af leverfunktion.
  Selen Er vigtig for afgiftning og regeneration af beskadiget lever.
  Mælkesyrebakterier (Se under gode kostemner)

  PLANTER

  [Læs her] hvordan du bruger planterne.
  Løvetand Leverstimulerende.
  Marietidsel Renser for gifte og regenerer leverceller.
  Cikorie Rødderne kan tørres, og de bruges pulveriseret i te til at afgifte leveren med.
  Artiskok Forbedrer leverens arbejde.
  Gurkemeje Stimulerer leveren.
  Scisandra Afgifter leveren.
  Ginseng Substanser i Ginseng kan måske forøge det tempo leveren nedbryder alkohol i
  Svaleurt, rosmarin, ingefær Andre gode planter ved nedsat leverfunktion.

  HOMØOPATI

  [Klik her] for mere information om homoøpati.
  Chelidonium Galde/leversygdomme. Beroligende og harmoniserende på galden. Stimulerer leveren til øget arbejde.
  Cichorium Kroniske leverproblemer. Eksemer og fordøjelsesbesvær.
  Mercurius Solubilis Problemer som forværres om natten. Leveren er øm og hævet. Alle betændelser.
  Belladonna Smerter i lever/galde område.
  Nux Vomica Opsvulmet lever der er trykfølsom.
  Stannum Leverafhængige eksemer og psoriasis. Formende på leveropbygningen. Kroniske leversygdomme.

  CELLESALTE

  [Klik her] for mere information om cellesalte.
  Natrium Sulfuricum Måske afgiftende på leveren. Bruges når leveren er hævet og gør ondt. Regulerer galdeafsondring. Ved kroniske leverproblemer.
  Kalium sulf Ved nedsat leverfunktion. Levercirrose (Sammen med Calcium fluor)

  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle punkter der kan bruges til nåleindstik. Meridianpunkter kan findes under akupunktur. [Klik her] for mere information om emnet.

  Meridianernes energi flyder konstant fra meridian til meridian i en rækkefølge. En cyklus tager 24 timer. Man kan bruge organuret til at behandle et organ i dets egne to timer. Det vil være hensigtsmæssigt, hvor symptomerne følger organuret.

  Leverens organtid er kl. 1-3. Det er selvfølgelig et uhensigtsmæssigt tidspunkt at behandle på, så derfor kan man behandle 12 timer senere med godt resultat.

  Gode punkter ved nedsat leverfunktion:
  Le3 og L14 harmoniserer leveren.
  M36. Co11. Mp6
  3E8 distalt for siden af brystkassen.
  G40
  Le1 (Toniserende teknik ved xu-tilstande)
  Levercirrose (skrumpelever)

  ZONETERAPI

  Under [Alternative behandlingsformer] findes der information om zoneterapi herunder også skitser over føddernes zoner.

  Gode zoner: Lever/galde. Nyrer. Lymfe. Tarmkanalen.

  MAGNETTERAPI

  En del alternative behandlere bruger i Danmark magnetterapi i deres behandling. I andre lande bruges magnetterapi også inden for de mere konventionelle behandlingssystemer.

  Magnetterapi kan bruges hvor leverfunktionen er nedsat til at få mere gang i levercellerne.

  Magnetterapis virkning kendetegnes ved forøget forsyning af blod til karrene og forbedret vævsiltoptagelse. Den forøgede blodforsyning skyldes ikke forøgelse af blodtryk og hjerteslag men ved en udvidelse af det arterielle blodkarnettet og en reduktion af blodkarnettets strømningsmodstand.

  [Klik her] for mere information om magnetbehandling.

  AROMATERAPI

  Olier der kan anvendes
  Citronolie (Leverlidelser) Anvendelse: 2-6 dråber 3 gange dagligt i drik eller sammen med honning eller på sukkerknald.
  Pebermynteolie (Leverlidelser) Anvendelse: 2-5 dråber 3 gange dagligt på sukkerknald eller sammen med lidt honning.
  Rosmarinolie (Leverlidelser, Galdelidelser) Anvendelse: 3 dråber 4 gange dagligt på sukkerknald eller sammen med lidt honning

  [Klik her] for mere information om aromaterapi.

  HEALING, ÆDELSTEN OG MEDITATION

  Mennesket er at betragte som en energimæssig enhed. Der findes ikke nogen organisk sygdom uden følelsesmæssige forstyrrelser, ligesom der heller ikke eksisterer nogen følelsesmæssige forstyrrelser uden fysiologiske konsekvenser.

  Chakraerne er energicentre der ligger forskellige steder på kroppen som skal trække energi fra den omgivende atmosfære ind i kroppen for at oplade denne.

  Solar-plexus chakraet findes mellem navlen og brystkassen. Farven er gul (rødlig, grønlig) og chakraet har at gøre med energiforsyning til bl.a. leveren. Balance i chakraet har at gøre med det at kunne stole på sin egen intuition. Når balancen er i orden forsvinder angst og aggressivitet, idet man bliver mere rolig.

  Hvis de negative mønstre fylder meget og chakraets energi er blokeret kan det give problemer med bl.a. leveren.

  Ædelsten som kan bruges til bl.a. meditation
  Ildopal Relateret til hjertechakra og leverområde. Går ind i vrede og aggressioner. Den åbenbarer de følelser vi ikke har udtrykt og giver os mod til at stå ved dem. Stenen kan placeres over leverområde.
  Obsidan God ved leverlidelser, og renser leveren for giftstoffer. Vrede kan belaste leveren. Giver kontakt med livets mening. Kan placeres over leveren.
  Turkis Det er en sten som kan bruges ved mange forskellige sygdomme.
  Topas, gylden Relateret til solar-plexus. Giver roligt åndedræt. Skaber glæde. Citrin kan også bruges.
  Sulfur Virker udrensende. Giver et roligt åndedræt placeret på solar-plexus.

  Under [Alternative behandlingsformer] kan der læses mere om ædelsten og chakraer.

  MEDICIN

  Forhøjede lever-enzymtal kan indikere, at der er nedsat funktion i leveren. De fleste gange vil disse tal kunne rettes op ved at følge nedenstående kostråd.

  Behandlingen vil rette sig mod de komplikationer der kommer i forbindelse med den nedsatte leverkapacitet.

  Kan man skære ned på mængden af den medicin man tager vil det skåne leveren. Alt medicin belaster leveren.

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved