Menstruationssmerter og endometriose

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Menstruationssmerter og endometriose
  Spørg naturterapeuterne
  Kostråd
  Tilskud
  Planter
  Homøopati
  Cellesalte
  Akupunktur
  Zoneterapi
  Schröpfkoph-terapi
  Aromaterapi
  Hydroterapi
  Healing, ædelsten og meditation

  MENSTRUATIONSSMERTER OG ENDOMETRIOSE

  Menstruationssmerter opstår gerne før menstruation, eller indenfor de første par dage efter at menstruation er startet.

  Menstruationssmerter kan have forskellige årsager. Det skyldes bl.a. stor produktion af dårlige prostaglandiner som øger sammentrækningen i livmodermuskulaturen, hvilket nedsætter tilførsel af ilt og fremkalder smerte. Under kosten kan du læse mere om prostaglandiner.

  En af de almindelige årsager til smerter er sygdommen endometriose. Nogle vurderer at op mod 10 % af alle kvinder har endometriose, men af disse er der ikke alle som har smerte.

  På indersiden af livmoderen er der en livmoderslimhinde der udstødes under menstruation. Endometriose skyldes, at væv fra livmoderens inderside river sig løs og passerer gennem æggestokke og ud i bughulen, mener nogle. Alt afhængig af hvor dette væv fæstner sig, kan det give forskellige reaktioner. Reaktionerne er typisk værst omkring menstruation, idet vævet er under indflydelse af de kvindelige hormoner. Immunsystemet kan angribe dette væv og konsekvensen kan være dannelse af arvæv som kan resultere i barnløshed. Således regner man med, at op mod 25 % med endometriose ikke kan få børn.

  Der er forskellige teorier om årsagerne til endometriose. Nogle mener at det er normalt væv som skifter karakter, og ikke væv som fæstner sig. Der er ikke nogen egentlig behandling til endometriose.

  Der kan være andre årsager til smerter. En smerte som er tilstede under blødnings perioden ses mest hos helt unge piger, eller hos de kvinder som befinder sig i starten af overgangsalderen.

  Smerter i underlivet kan skyldes ægløsning, muskelspændinger, spiral, psykiske årsager, infektioner, cyster og sjældent svulster.

  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et detaljeret forløb som du skal følge. Det er kostplan og rådgivning ud fra personlige oplysninger og andet relateret til din historie.

  Der vil være angivet de vitaminer, mineraler og fedtsyrer der vil være bedst for dig samt i hvilke doseringer, og i hvor lang tid de bør indtages.

  Vi samler alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at [Klikke her].

  KOSTRÅD

  I bogen [Din mad er din medicin] (Aschehoug) findes flere gode kostemner relateret til menstruationssmerter samt en masse information om mad og sundhed.

  Menstruationssmerter kan skyldes en for stor produktion af nogle stoffer som kan benævnes dårlige prostaglandiner. Prostaglandiner er nogle hormonlignende stoffer hvis byggesten er essentielle fedtsyrer.

  Via kosten kan man være med til at styre dannelsen af de typer som fremmer smertereaktioner i kroppen. Det er balancen mellem enkelte fedtsyrer, mineraler og insulinniveau i kroppen der er afgørende faktorer i denne sammenhæng.

  Grundregel nr. 1

  Spis 5-7 måltider i løbet af dagen, så insulinfrigørelsen bliver mere konstant. Meget insulin giver produktion af de prostaglandiner som giver smerte.

  Grundregel nr. 2

  Spis essentielle fedtsyrer.
  • De fede fisk som laks, sild, makrel og sardiner.
  • Forskellige Planteolie som tidsel, solsikke. (Linolensyre)
  • Kæmpenatlysolie (GLA)

  Gode fødeemner
  Soja, lucerne, spinat, persille, bønner, bælgfrugter og dild Indeholder "planteøstrogener".
  Fuldkorn, grøntsager og frugter Fiberrig mad.

  Når kvinder spiser fødevarer der har østrogenlignende virkning, kombineret med fibre, vil det kunne udløse et fald i blodøstrogenniveauet.

  Gammelt husråd mod smerter

  Afkog fra bladselleri:
  Tag to håndfulde bladselleri og skær det i stykker. Lad det koge i 3/4 liter vand i 4 minutter, hvorefter det afkøles og drikkes.

  Dårlige fødeemner
  Fed mad Øger østrogenniveauet i kroppen hvilket før til dannelsen af ovennævnte prostaglandiner.
  Dårlige kulhydrater for slik, kager mm. Vil kunne forværre smertereaktioner.

  TILSKUD

  Eksempler på nogle af de tilskud som bruges ved menstruationssmerter
  2 kalktabletter Daglig kan reducere smerter, viser undersøgelser.
  Fiskeolie, kæmpenatlys og B12-vitamin Kombinationen af disse ser ud til at være effektiv. For at opnå en effekt skal dosering være noget større end anbefalet daglig dosis.
  Magnesium Er vigtig for dannelsen af gode prostaglandiner.

  PLANTER

  [Læs her] hvordan du bruger planterne.
  Humle, salvie, pollen, brændeælde, sort slangerod troldnød Er gode teer ved menstruationssmerter. De indeholder østrogen lignende stoffer.
  Hør Indeholder stoffer der kan kontrollere cellevækst. (Uønsket væv)
  Kamille Er bl.a. egnet ved problemer der viser sig som krampesmerter.

  HOMØOPATI

  [Klik her] for mere information om homoøpati.
  Gelsenium Smerter.
  Cuprum Krampeløsende.
  Colocynthis Krampelignende smerter.
  Belladonna Akutte smerter som begynder pludseligt.

  CELLESALTE

  [Klik her] for mere information om cellesalte.
  Magnesium Phosphoricum Smerter og kramper. Man bør tage Mag. phos. 4-5 dage før forventet mens. for at undgå smerter.

  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle punkter der kan bruges til nåleindstik. Meridianpunkter kan findes under akupunktur. [Klik her] for mere information om emnet.

  Årsager

  1. Smerter før eller ved begyndelse af menstruation: Qi-blokering eller stagnation.
  2. Smerter midt under eller efter menstruation: Qi eller blodmangel. (Xue-xu)
  Gode akupunktur punkter mod smerter:
  Ren3, M27,M29 (Gode lokale punkter)
  G26 (Alle gynækologiske problemer)
  Mp6 (distalt for underlivsområde). Stærk stimulering ved akutte smerter, gerne sammen med Mp8)
  Le3, Le1 (Mod stagnationer)
  Le8, M36, Ren4, Ren6. (Xue-xu)
  B30, Le5, Le6( Andre gode punkter mod menstruationssmerter)

  Vælg 10-12 punkter.

  Øreakupunktur: Æggestok, shenmen, endokrin. Kontinuerlig stærk stimulering indtil smerten letter.

  ZONETERAPI

  Under [Alternative behandlingsformer] findes der information om zoneterapi herunder også skitser over føddernes zoner.

  Gode zoner: Æggeledere. Livmoder. Endokrine kirtler især hypofyse og æggestokke. Nedre del af ryggen.

  SCHRÖPFKOPH-TERAPI

  En terapiform der anvendes inden for den tyske heilpraktik.

  1. Ved den blodige Schröpfkoph-terapi perforer man huden med små stik, hvorved man kan suge blod ud ved påsætning af sugekopper. Man kan suge blod ud i mængder hvad svarer til mellem 5 og 100 ml.
  2. I et væv, hvor man kan bruge denne form for Schröpfkoph-terapi, vil der være opstået en oversyrings tilstand. Viskositet af blodet har ændret sig, og tilførselen af frisk ilt er blevet besværliggjort. Syre kan ikke borttransporteres, og lokale ødemtilstande vil opstå. Der vil ske en opsvulmning. Vi har igen områder som bliver sat ud af kroppens fysiologi, og man kan tale om "störfelder". Oftest har området størrelsen af en femkrone, og dette område vil være smertefuld ved tryk. I denne tilstand ses mere vare og rødme end i den anden tilstand.

   Ved den blodige Schröpfkoph-terapi perforer man huden med små stik på 5-8 mm, hvorved man kan suge blod ud ved påsætning af sugekop.

   1. Området findes mellem segment L2 og L3 ved vinkel af Os sacrum.
   2. Der findes et område over eller umiddelbar lateral fra Spina Iliaca superior som kan bruges ved menstruationssmerter.
   Behandling kan foretages ca. en gang om måneden, men kun hvis der er behandlingsværdige områder i de beskrevne områder.

  3. Ved den tørre måde placerer man Schröpfkoph (sugekop) over et område, og man lader den side indtil der kommer lidt væske ud (lymfe), eller indtil huden får en blålig farve. Man kan også bruge den til at køre over huden til massage. Denne form bruges ved det, man kalder en yin-tilstand inden for den kinesiske filosofi. Det vil sige at gennemblødningen på det pågældende område er nedsat.
  4. Man kan sige, at stofskifteprocesserne ikke forløber lokalt som de skal. Der er mangel på blod og derfor lokalt iltmangel, hvilket igen fører til manglende produktivitet i celler. I cellemembranen ses en "stivnet tilstand", hvor processerne ind og ud af cellen stagnerer (depolarisation).

   Kroppen kan ikke selv af egne kræfter udbedre problemet. Man kan tale om en kold blodfattig forhærdning i bindevævet. Blodstrømmen bliver formodentlig ledt via shunts. Man kalder et sådant område for et "Störfeld".

  AROMATERAPI

  Olier der kan anvendes
  Cajeputolie Anvendelse: 2-5 dråber 3 gange dagligt evt. på en sukkerknalde eller sammen med lidt.
  Enebærolie Anvendelse: 2 dråber 3 gange dagligt på sukkerknald eller sammen med honning.
  Pebermynteolie Anvendelse: 2-5 dråber 3 gange dagligt på sukkerknald eller sammen med lidt honning.

  [Klik her] for mere information om aromaterapi.

  HYDROTERAPI

  1. Kneipps fodbad mod stagnationer i underlivsområde. Hertil bruges to baljer. 40-45 grader varmt vand i den ene, 10-15 grader i den anden. Der skal minimum være 20-30 cm dybt. Hold fødderne i det varme vand i 4-5 minutter, så i det kolde i 30 sekunder. Det gentages to gange mere.
  2. Urtesiddebade og varme omslag kan reducere smerter. Siddebadet fremmer blodcirkulationen i underlivsorganerne. Vandet skal have en konstant temperatur på ca. 37 grader. Man er nød til at hælde varmt vand på for at holde temperaturen. Baderummet må ikke være koldt. Man skal have håndklæder om sig, så man opvarmes yderligere.
  [Klik her] for mere information om hydroterapi.

  HEALING, ÆDELSTEN OG MEDITATION

  Mennesket er at betragte som en energimæssig enhed. Der findes ikke nogen organisk sygdom uden følelsesmæssige forstyrrelser, ligesom der heller ikke eksisterer nogen følelsesmæssige forstyrrelser uden fysiologiske konsekvenser.

  Chakraerne er energicentre der ligger forskellige steder på kroppen som skal trække energi fra den omgivende atmosfære ind i kroppen for at oplade denne.

  Sygdom opstår når energistrømmen ikke er åben hvilket kan fremkalde blokeringer. Mønstre i underbevidstheden kan besværliggøre optagelsen af energi. Terapi tager sigte mod at genetablere hele individets funktion, og det tager sigte mod at aktivere eller bane vej for et højere selv i personen, hvor selvhelbredende kræfter aktiveres.

  Chakraerne er energicentre der ligger forskellige steder på kroppen som skal trække energi fra den omgivende atmosfære ind i kroppen for at oplade denne.

  Rodchakraet er placeret ved skambenet og det forsyner primært benene og hofteområdet med energi. Bag på kroppen over korsbenet ligger et andet center som har nogenlunde samme funktioner. Rodchakraets farve er rød energien fra chakraet går bl.a. til æggestokke.

  Harachakraet er beliggende mellem kønsben og navlen ca. 3-4 centimeter over skambenets midtlinie. De dominerende farver er gul, rød og orange og energien fra hara går til bl.a. kønsorganer. Hvis centret er i balance er livsglæden og spontaniteten stor.

  Ædelsten som kan bruges ved menstruationssmerter
  Karneol Relateret til hara-centret. Virker blodrensende. Giver udholdenhed.
  Månesten Relateret til halschakraet. Det er en som kan bruges ved mange kvindelige problemer.
  Hæmatit Relateret til rodchakraet. Indeholder meget jern fremmer udholdenhed.
  Krysolit Relateret til hjerte-, hals- og solarplexus. Virker åbnende og igangsættende.

  Under [Alternative behandlingsformer] kan der læses mere om ædelsten og chakraer.

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved