Morbus Crohn, Tarmbetændelse

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Morbus Crohn
  Spørg naturterapeuterne
  Kostråd
  Tilskud
  Planter
  Cellesalte
  Akupunktur
  Zoneterapi
  Aromaterapi
  Medicin

  MORBUS CROHN

  Morbus Crohn er en kronisk betændelsestilstand i tarmene. Morbus Crohn kan være en betændelse i alle tarmens lag i både tyndtarm og tyktarm. Det er svært at skelne mellem colitis ulcerosa (tyktarmsbetændelse) og Morbus Crohn, idet symptombilledet mange gange er den samme.

  Morbus Crohn er en lidelse som ofte ses hos unge i alderen 15-30 år. Det sidder for det meste i den nederste del af tyndtarmen, men betændelsen kan udmærket sidde flere steder samtidigt i mavetarmkanalen. Morbus Crohn er en sygdom som i lange perioder kan give symptomfrihed, men sygdommen har man i princippet hele livet.

  Årsagen til Morbus Crohn kendes ikke. Der synes at være en hvis arvelig tilbøjelighed, idet sygdommen ses mere i nogle familier end andre. Blandt de mulige årsag er overfølsomhed overfor specifikke fødevarer eller bakterielle infektioner som kan resultere i autoimmune reaktioner. Betændelser i tarmene opstår ofte i sammenhæng med periode af større psykisk belastning. Det ses oftere hos unge i starten af tyverne som har været ude for emotionel belastning og ændringer i det sociale netværk, hvor man f.eks. i forbindelse med studier er flyttet væk venner og familie.

  I den øvre tyndtarm (Jejunum) dannes der 2 l fordøjelsessaft dagligt, og størstedelen af næringsstofferne optages her (85 %). Der er næsten ingen bakterier men forskellige enzymer dannes i tarmvægen. Det er de tre kulhydratnedspaltende enzymer saccharase, maltase og laktase og de proteinnedspaltende enzymer peptidaser og nukleaser. På indersiden er der en masse trevler, villier som gør at overfladen forøges voldsomt. Det totale areal er 250 m2. Betændelse i tarmen vil kunne ændre næringsoptagelsen betydelig.

  Symptomer:

  • Smerter ved Crohns sygdom sidder ofte i højre side af maven.
  • Forstyrrelser i tarmvæggenes næringsoptagelse og forandring i bakteriefloraen i maven. Dette kan føre til diarre, vægttab og kolikagtige smerter.
  • Svækket almentilstand.
  • Appetitløshed.
  • Feber.
  • Blod- og proteinmangel.
  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et forløb som du skal følge. Det er kostplan og rådgivning ud fra personlige oplysninger om bl.a. vægt, højde, køn, alder, ryger/ikke ryger, eventuel blodtype og andet relateret til selve "sygdomshistorien".

  Der vil være angivet hvilke vitaminer og mineraler der vil være bedst for dig samt i hvilke doseringer, og i hvor lang tid de bør indtages.

  Vi samler herudover alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at [Klikke her].

  KOSTRÅD

  I bogen [Din mad er din medicin] (Aschehoug) findes flere kostemner som kan integreres ved tarmproblemer. Herudover findes en masse nyttig information om mad og sundhed.

  Sygdommen kan medføre et vægttab. Hvis det ikke er tilfældet kan en lettere faste være hensigtsmæssigt, fordi den skal give tarmen mulighed for at regenerere. Efterfølgende lettere skånekost (grød, supper, væske, modne mosede frugter) til at få tarmen stille og rolig i gang igen. Derefter kan man integrere gradvis flere fødeemner og spise 5-7 små måltider i løbet af dagen.

  Gode fødevarer
  Sojaprotein eller proteintilskud Ved betændelse kan der være nedsat proteinoptagelse.
  Grød af havre, boghvede, byggryn, hirse eller andet Grød af forskellige typer plejer at kunne tåles godt.
  Grøntsager i supper. (Eksempelvis mosede kartofler og gulerødder) Skåner maven.
  Mælkesyrebakterier i form af cultura, A38 eller andet Indeholder gode tarmbakterier der styrker tarmforhold.
  Modne frugter Skåner maven og indeholder gode vitaminer og mineraler.
  De fede fisk som laks, makrel og sild Indeholder omega-3 fedtsyrer som kan være med til at reducere betændelse
  Solsikkeolie, tidselolie andre planteolier Ved betændelser kommer man let i underskud af essentielle fedtsyrer.

  Dårlige kostemner
  Krydret mad og alkohol Kan irritere tarmen.
  Almindelige mælkeprodukter, majs, æg, citrusfrugter, tomater, gluten Eksempler på fødevarer der ofte udløser allergiske reaktioner.

  TILSKUD

  Vitaminer og tilskud
  C-vitamin C-vitamin er antioxidant og kan beskytte mod frie radikaler der ødelægger tarmslimhinden. C-vitamin styrker kroppens modstandskraft.
  E-vitamin God antioxidant virkning.
  Beta-Caroten Styrker slimhinderne i tarmsystemet. Har antioxidant virkning.

  PLANTER

  [Læs her] hvordan du bruger planterne.
  Aloe Det bruges af nogle herbalister til at reducere betændelse i tarmen med.
  Bukkeblade te, kamillete, pebermynte te, Ensian, Bukkehorn, Hørfrø, Slangerod, Tormentil, morgenfrue Mod betændelser af forskellig karakter.

  CELLESALTE

  [Klik her] for mere information om cellesalte.
  Nat. sulf. Ved kroniske betændelser.
  Calcium phos. Ved tarmblødninger.

  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle punkter der kan bruges til nåleindstik. Meridianpunkter kan findes under akupunktur. [Klik her] for mere information om emnet.

  Årsag: Defineres som fugtig varme.

  Terapi:
  Ty2, Ty5, Co2: kølende.
  M36, M37, M39 (distalt for tyndtarm, tyktarmen og abdomen)
  M25: lokal punkt.
  Ren3, B22, Mp6
  B17: Blødning.
  B25, B26 (harmoniserer tynd- og tyktarmskreds)

  ZONETERAPI

  Under [Alternative behandlingsformer] findes der information om zoneterapi herunder også skitser over føddernes zoner.

  Gode zoner: Tyktarm og tyndtarm.

  AROMATERAPI

  En del alternative behandlere bruger magnetterapi i deres behandling.

  Ved tarmproblemer
  Basilikumolie 2-5 dråber 3 gange dagligt sammen med honning eller på sukkerknald.
  Geraniumolie Anvendelse: 3-4 dråber 3 gange dagligt på sukkerknald eller sammen med lidt honning.
  Rosmarinolie Anvendelse: 3 dråber 4 gange dagligt på sukkerknald eller sammen med lidt honning

  Læs mere under [Alternative behandlingsformer] om aromaterapi.

  MEDICIN

  Ved Crohns sygdom kan man fjerne dele af tyndtarmen som er ramt af betændelse, men problemet kan udmærket dukke op i et tilgrænsende tarmafsnit.

  Følgende medicin bruges bl.a. i behandlingen af Morbus Crohn:

  1. Glukokortikoider
  2. Sulfapræparater
  3. Salicylsyreprodukt
  1. Glukokortikoider
  2. Produkter:

   1. Glukokortikoider:
   2. Aldecin, Aldecin Nasal, Andion, Becloforte, Beclomet Easyhaler, Becocent, Beconase Aqua, Becotide, Betnovat, Betoid, Carbamid-hydrokotison, Celeston, Colifoam, Corticoderm, Cutivat, Decadron, Depo-Medrol, Dermil, Dermovat, Diproderm, Diprolen, Diprospan, Elocon, Emovat, Entocort, Flixonase, Flixotide, Flunitec, Flurolon, Fluciocort, Halog, Hydrokortison, Hydrocortison acetat, Ibaril, Kenalog, Lederspan, Legederm, Locasyn, Nasal, Locoid, Maxidex, Medrol, Metosyn, Mildison, Nasonex, Nerisona, Pred--Clysma, Predniment, Prednisolon, Prednison, Pulmicort, Rhinocort, Rhinosol, Solu-Cortef, Solu-Medrol, Soriflor, Spirocort, Synalar, Triamcinolon, Ultracortenol, Ultracortenol-Adetat, Uniderm.

   3. Kombination glukokotikoid-antibiotika
   4. Produkter:
    Betnovat med Chinoform, Brentacort, Celestonvalerat med Chinoform, Clotrason, Decadron med Neomycin, Diproform, Hydrocortison med Terramycin og Polymyxin B, Kenacutan, Kenalog comp med mycocastin, Kenalog comp., Ledermix, Locacorten-Vioform, Locoidol, Polycin-Hydrocortison, Sofradex, Spersadex Comp., Synalar med Chinoform.

   5. Glukokotikoid med salicylat
   6. Produkter:
    Diproalic, Ibaril med salicylsyre, Kenalog med salicylsyre, Locacorten med salicylsyre.

   I binyrebarken, som udgør 90 % af binyrerne, produceres en lang række hormoner som kaldes steroidhormoner, af disse er nogle livsvigtige. Glukokortikoiderne omfatter kortisol, kortikosteron og hydrokortison. Virkningerne er talrige og bruges til hæmning af betændelsesreaktioner. Det giver færre symptomer men i virkeligheden svækkes kroppens naturlige forsvar mod betændelse. Det virker hæmmede på hypofyselappens ACTH produktion, hvorved binyrernes egen produktion nedsættes.

   Bruges i behandling ved mangelfuld binyrebarkfunktion, ved forskellige bindevævs sygdomme, herunder leddegigt m.v., ledsygdomme, astma, høfeber, leukæmi, levercirrose, katar og betændelses reaktioner i tynd-, tyk-, og endetarmsslimhinden, eksemer, psoriasis, hudsygdomme, solskoldninger, øjensygdomme.

   Optages let fra mave-tarmkanalen og nogle områder som endetarm og køns- lyskeområde. Optages også nogenlunde fra ansigt og krop, mens det ikke er særlig effektiv optagelse på ekstremiteterne.

   Mulige bivirkninger: Det skal gives med forsigtighed til personer med tuberkulose, betændelses tilstande hvor det ikke er kontrolleret, endvidere ved sukkersyge, brud, mavesår, kraftig blodtryksforhøjelse, alvorlig hjerte eller nyresvigt, psykiske problemer, herpes simplex, Cushings syndrom, graviditet.

   Nedsat binyrebarkfunktion ses ved længere tids indtagelse, endvidere ses bivirkninger som vægtøgning, hævelse og rødme i ansigtet, tiltagende behåring hos kvinder, evt. skægvækst, muskelatrofi med tynde ekstremiteter, øget fedtaflejring i nakke, ansigt og krop, begyndende knogleafkalkning, udvikling af mavesår og sukkersyge, hudblødninger grundet øget karskørhed, for højt blodtryk som følge af øget væskeophobning i vævene, kaliumtab, søvnløshed, rastløshed, psykiske symptomer, forsinket sårheling, spredning af betændelses tilstande, udebleven menstruation, væksthæmning, fosterskade hos gravide er konstateret.

   Virker på sukkerstof skiftet. Der kan komme sukker i urinen.

  3. Sulfapræparater:
  4. Salzopyrin

   Bruges mod betændelsestilstande i tarmslimhinden. Kan hæmme bakteriers vækst, men er ikke bakteriedræbende. Indtages i et par uger i store doser.

   Mulige bivirkninger:
   Præparater bør ikke indtages ved lever og nyresvaghed. Sommetider ses hududslæt, kvalme og let feber. Ved lang tids anvendelse ses knoglemarvshæmning med reducerede antal blodlegemer. Salazopyrin kan give ligesom det kan påvirke frugtbarhedsevnen hos mænd. Blåfarvning af huden ses undertiden. Nedsætter folat-optagelse fra tarmen.

  5. Salicylsyreprodukt:
  6. Aminosalicylsyre anvendes som depottabletter, kapsler, stikpiller, tuber eller til indsprøjtning. Asacol, Asacol suppositorier, Dipentum, Mesasal.

   Bruges mod tarmbetændelser.

   Mulige bivirkninger:
   Trykken opadtil i maven, kvalme, opkastning, diarre og maveblødninger. Over længere tid kan indtagelse være en årsag til mavesår. I enkelte tilfælde ses overfølsomhedsreaktioner i form af hududslæt, punktformige blødninger, nældefeber eller astma-anfald.

   Store doser kan fremkalde forgiftningssymptomer i form af hovedpine, svimmelhed, øresusen, nedsat hørelse, forvirring, sløvhed som kan udvikle sig til bevidstløshed. Der kan ses ændringer i blodets sammensætning og hormonbalance, blodsukkerfald, samt nyrepåvirkning.

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved