Nyreproblemer

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Nyrefunktionen
  Spørg naturterapeuterne
  Kostråd
  Tilskud
  Praktiske rådr
  Planter
  Homøopati
  Akupunktur
  Zoneterapi
  Magnetterapi
  Healing, ædelsten og meditation
  Medicin

  NYRERNE

  Nyrerne sidder opad og bagtil i bughulen. De er bønneformede er ca. 10 cm lange og har en vægt på ca. 150 g hver. Nyrevævet kan inddeles i nyrebark, hvor alle nyrernes filterenheder findes, nyremarven og nyrebækkenet.

  Nyrernes filterenheder:

  Der er op imod en halv million filterenheder i hver nyre. Disse er opbygget af små blodkar der ligger rullet op i en karnøgle, som hedder glomerulus. Denne ligger inde i en kapsel, som hedder den Bowmanske kapsel. Blodet med undtagelse af proteinstoffer og blodlegemer filtreres ovre i kapslen.

  Efter kapslen passerer blodet over i nyrekanalen. Den første del af nyrekanalen kaldes den proximale tubulus, og den fortsætter ind i nyremarven for atter at søge tilbage til nyrebarken. Det sidste stykke hvor den slynger sig op igen benævnes Henle´s slynge.

  Derefter har vi distale tubulus der kan sikre en variabel tilbageresorption af forskellige stoffer. Dette benævnes samlet som en nephron.

  NYRERNES OPGAVER
  Filtrering i nyrerne Op mod 1800 l. blod passerer hver dag gennem de to nyrer, og en tiendedel af denne blodmængde sendes ud i nyrekanalerne. Af disse filtreres 180 l. gennem nyrerne. Kapillærnettet omkring nyrerne bevirker, at op mod 99 % af de 180 l. tilbageresorberes, så urinproduktion bliver på ca. 1,5 l.
  Blodtryksregulering For at kunne opretholde en tilstrækkelig filtrerings funktion er der nødt til at være et vist tryk i kredsløbet. Nyrerne er med til at bestemme blodets tryk via et hormonlignende stod ved navn renin. Renin bliver omdannet til angiotensin 1 og angiotensin 2 som bevirker en sammentrækning af karrene og frigørelse af et stof, aldosteron, fra binyrerne som er med til at regulere væskebalancen i kroppen.
  Nyrernes regulation af pH-værdi Hvis der er for meget syre i kroppen kan nyrerne udskille eller opkoncentrere brintioner for at opretholde syrebasebalance.
  Nyrerne og de røde blodlegemer Nyrerne regulerer dannelsen af røde blodlegemer. Hvis der er for få røde blodlegemer, vil nyrerne danne et stof, erytropoietin (EPO), som stimulerer produktion af røde blodlegemer i knoglemarven.
  Nyrerne og kalkbalancen Nyrerne har betydning for kalkbalancen. Nyrerne har betydning for færdigdannelsen af D-vitamin. D-vitamin absorberer calcium fra tarmen.

  Symptomer på nedsat funktionsevne i nyrerne:

  Ved nyresten og betændelser kan der komme en midlertidig nedsættelse af nyrefunktionen. Vedvarende nedsættelse i nyrernes funktionsevne ses bl.a. ved kroniske betændelsestilstande i nyrerne, eller hvor blodtrykket permanent er forhøjet.

  Hvis nyrefunktionen bliver kraftig nedsat, kan affaldsstoffer i blodet ophobes. Der kan opstå urinforgiftning, og patienten må i dialyse, hvor blodet skal renses.

  Når kroppen ikke kan udskille affaldsprodukterne ses ofte hovedpine, hudkløe, smerter højt i lænden og siden af kroppen, kvalme, madlede og evt. opkast.

  Folk med nyreproblemer har ofte en grå hudfarve. Man ser ofte væskeansamlinger ved nyreproblemer. Nyrebetingede væskeophobninger lejrer sig typisk omkring øjne, fingre og håndryg.

  Ved nyreproblemer er der ofte en urinagtig hudlugt.

  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et detaljeret forløb som du skal følge. Det er kostplan og rådgivning ud fra personlige oplysninger og andet relateret til din historie.

  Der vil være angivet hvilke vitaminer og mineraler der vil være bedst for dig samt i hvilke doseringer, og i hvor lang tid de bør indtages.

  Vi samler herudover alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at klikke ind på [Spørg Naturterapeuterne].

  KOSTRÅD

  I bogen [Din mad er din medicin] (Aschehoug) findes flere kostemner som kan integreres ved nyreproblemer. Herudover findes en masse nyttig information om mad og sundhed.

  5-6 måltider om dagen er vigtigt.

  Gode fødeemner
  Fuldkornsprodukter Er god kilde til fiberstoffer og komplekse kulhydrater.
  Grøntsager er generelt gode. Er god kilde til fiberstoffer og komplekse kulhydrater. Nogle grøntsager virker stimulerende på nyrerne. Porre og persille hører til de bedste. Persille som te ved nyrelidelser. 1 tsk. tørret persillerod/kop. 2 kopper dagligt. Ved kraftig nedsat nyrefunktionen kan der være problemer med at udskille kalium som findes meget i grøntsager. Kogning fjerner dog meget af kaliumindholdet.
  Frugter som ananas, svesker og jordbær Nyrestimulerende virkning. Ananas giver bedre proteinnedbrydning (man skal ikke spise meget frugt om dagen).
  Kæmpenatlysolie og hørfrøolie Indeholder essentielle fedtsyrer der er vigtige for god nyrefunktion.

  Dårlige fødeemner
  Fedtstoffer og fed mad Folk med nedsat nyrefunktion har ofte et øget fedtindhold i blodet. Problemet er at der indtages for dårlige fedtstoffer.
  Reducer æg, kød, mælk og andre fødevarer med høj proteinindhold Proteiner øger nyrebelastning. Indeholder generelt meget fosfor som giver øget nyrebelastning.
  Salt Øger væskemængden og nyrebelastning.
  Leverprodukter Indeholder meget A-vitamin. Niveauet af A-vitamin i kroppen er ofte i forvejen meget højt.

  TILSKUD

  Bør ske i samråd med læge eller andre kompetente. C-vitamin, Tiamin, B6-vitamin, Folinsyre og E-vitamin er muligheder.

  PRAKTISKE RÅD

  Drik masser af vand. 1 ½- 2 l. vand dagligt for at fortynde affaldsstoffer.

  Reducer stress og psykisk uro. Det kan have negativ indvirkning på nyrefunktionen, mener mange alternative behandlere.

  PLANTER

  [Læs her] hvordan du bruger planterne.
  Gyldenris God ved alle nyrelidelser. Gyldenris er urindrivende.
  Padderokke Styrker nyrevævet. Virker udrensende.
  Brændeælde Den bruges ved væskeophobning og forskellige nyrelidelser.
  Ingefær Varme omslag af klude der har trukket i ingefær placeres over nyreregion.

  HOMØOPATI

  [Klik her] for mere information om homøopati.
  Solidago Urtinktur bruges ved nyreproblemer.
  Padderokke Urtinktur bruges ved nyreproblemer.
  Carbo veg. "Varmende" på nyrefunktionen. Nyresvækkelser på alle niveauer.
  Arsenicum album Ved kroniske lidelser i nyreområdet.
  Nat. phos. (Cellesalt) Bedre udskillelse.
  Calcium fluor. (Cellesalt) Ved nedsat nyrefunktion.

  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle punkter der kan bruges til nåleindstik. Meridianpunkter kan findes under akupunktur. [Klik her] for mere information om emnet.

  Indenfor den kinesiske filosofi har nyrerne fysisk med rygrad, marv, urinfunktioner, hovedhår, og ører at gøre.

  Psykisk hænger nyrerne sammen med råstyrke, vilje og udholdenhed. Fundamental og ukonkret angst er relateres til nyrerne. Man taler om "nyrepsyke".

  Terapi:
  Ren 4, Ren6, B23, G25, N7, N3 og Du4 støtter nyrekredsløbet.
  Moxa på punkterne vil ofte være velegnet til styrkelse af nyrefunktion, medmindre der er kroniske betændelser.

  ZONETERAPI

  Skitser over føddernes zoner kan findes under [Alternative behandlingsformer].

  Gode zoner: Nyrer, urinveje, blære, nederste del af ryggen og binyrer.

  MAGNETTERAPI

  En del alternative behandlere bruger i Danmark magnetterapi i deres behandling. I andre lande bruges magnetterapi også inden for de mere konventionelle behandlingssystemer.

  Magnetterapi kan bruges hvor nyrefunktionen er nedsat.

  Magnetterapis virkning kendetegnes ved forøget forsyning af blod til karrene og forbedret vævsiltoptagelse. Den forøgede blodforsyning skyldes ikke forøgelse af blodtryk og hjerteslag men ved en udvidelse af det arterielle blodkarnettet og en reduktion af blodkarnettets strømningsmodstand. Læs mere om Magnetbehandling under [Alternative behandlingsformer].

  HEALING, ÆDELSTEN OG MEDITATION

  "Mennesket er at betragte som en energimæssig enhed. Der findes ikke nogen organisk sygdom uden følelsesmæssige forstyrrelser, ligesom der heller ikke eksisterer nogen følelsesmæssige forstyrrelser uden fysiologiske konsekvenser."

  "Sygdom opstår når energistrømmen ikke er åben hvilket kan fremkalde blokeringer. Mønstre i underbevidstheden kan besværliggøre optagelsen af energi. Terapi tager sigte mod at genetablere hele individets funktion, og det tager sigte mod at aktivere eller bane vej for et højere selv i personen, hvor selvhelbredende kræfter aktiveres."

  "Chakraerne er energicentre der ligger forskellige steder på kroppen som skal trække energi fra den omgivende atmosfære ind i kroppen for at oplade denne."

  Harachakraet er beliggende mellem kønsben og navlen ca. 3-4 centimeter over skambenets midtlinie. De dominerende farver er gul, rød og orange og energien fra hara går til bl.a. nyrerne. Hvis centret er i balance er livsglæden og spontaniteten stor.

  Solar-plexus chakraet findes mellem navlen og brystkassen. Farven er gul (rødlig, grønlig) og chakraet har at gøre med energiforsyning til bl.a. nyrerne. Balance i chakraet har at gøre med det at kunne stole på sin egen intuition. Når balancen er i orden forsvinder angst og aggressivitet, idet man bliver mere rolig.

  Hvis disse to chakraers energi er blokeret kan det give problemer med nyrerne.

  Ædelsten som kan bruges til bl.a. meditation
  Karneol Relateret til hara-centret som den aktiverer. Virker blodrensende. Giver udholdenhed.
  Diamant Kan bruges overalt virker helbredende og genopbyggende. Den forstærker andre sten. Giver klarhed.
  Jade Relateret til hjertechakraet men siges at være god ved nyreproblemer.
  Bjergkrystal Kan bruges overalt på kroppen. Virker meget udrensende og kan opløse blokeringer. Indeholder meget kiselsyre.

  Under [Alternative behandlingsformer] findes mere viden om chakraer.

  MEDICIN

  Indikatorer for nedsat nyrefunktion:

  1. Kreatinin
  2. Opstår i muskelstofskiftet og udskilles gennem nyrerne. Ved nedsat nyrefunktion er der en kreatininstigning i blodet.

  3. Urinstof
  4. Det er proteinstofskiftes primære slutprodukt. Urinstof udskilles gennem nyrerne, mængden er afhængig af tilførte proteiner og nyrens udskillelsesfunktion. Forhøjet urinstof indikerer nedsat nyrefunktion. Det ses endvidere under sygdomme med høj feber.

  Vedrørende urinen:

  1. Lugter den grim og er den ugennemsigtig kan der være en infektion.
  2. Er urinen meget mørk kan det være en indikation af galdefarvestoffers tilstedeværelse.
  3. Hvis man ryster glasset, og det skummer, er der æggehvidestoffer i urinen.
  Man kan også undersøge urinen med stips:
  l. felt = Leukocyter i urinen.
  2. felt = Nitrit i urinen (tegn på bakterier i urinen).
  3. felt = PH-værdien, viser syrebase balancen. Normal mellem 6,8 - 7,2.
  4. felt = Æggehvidestoffer.
  5. felt = Blodsukker i urinen.
  6. felt = Ketonstoffer - bliver normalt omdannet i nyrerne.
  7. felt = Bilirubin i urinen.
  8. felt = Blod i urinen.

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved