Øjenproblemer, Grå stær, Grøn stær

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Øjets anatomi og fysiologi
  Grå stær
  Grøn stær
  Spørg naturterapeuterne
  Alternativ lindring

  ØJETS ANATOMI OG FYSIOLOGI

  Øjeæblet kan deles i tre lag:

  1. En ydre bindevævsbeklædning bestående af en perlemorshvid beskyttende hinde som benævnes senehinden (sclera). Forrest går den over i hornhinden (cornea) der er gennemskinnelig og krum. Hornhinden er placeret over pupil og regnbuehinde (iris)
  2. Hornhinden (Cornea) er opbygget af bindevæv. Den er gennemskinnelig så længe trykforholdene er i orden. Når det ændres bliver linsen uklar. Sammen med kammervandet danner hornhinden en konveks linse der bryder 4/5 af lysets brydning i øjet. Den resterende del af lysbrydningen varetages af linsen, der er i stand til at ændre krumning og stille skarp.

   Glaslegemet (corpus vitreum) bidrager også, men er af beskeden betydning. I hornhinden er der ingen blodforsyning, men der er nerveforsyning der gør den meget sensitiv for berøring og udtørring. Tårevæsken skal sikre mod udtørring.

   Der er to muskler der ligger i regnbuehinden (iris) som kan lukke mere eller mindre lys ind i øjet. Til åbning af pupillen findes radiært forløbende glatte fibre, der er placeret som egerne i et hjul. Disse muskelfibre er innerveret af sympatiske nervetråde.

   Det andet sæt muskelceller ligger ordnet i en ring rundt om pupillen. Ca. 1/3 ude mellem pupil og regnbuehindens ydre kant. Disse muskler innerveres af parasympatiske tråde fra 3 hjernenerve (N. oculomotorius). Pupillen vil blive mindre.

   Regnbuehinden har til formål at beskytte nethinden mod overbelysning. Den er opbygget af bindevæv. Det er indholdet af brunt pigment der giver øjet farve. Hos en albino er der overhovedet ingen pigment tilstede. Blåøjede har mere pigment bagtil i regnbuehinden, hvilket medfører at kortbølgede blå stråler bedre reflekteres end de langbølgede. Med gradvist stigende indhold af pigment vil farven skifte over grøn til lysebrun og endelig mørkebrun. Regnbuehinden hos mennesker er absorberende, mens den hos dyr ofte er reflekterende. Dette pigment kommer først i øjet et stykke efter fødslen. Med alderen kan pigmentering atter aftage.

  3. Under sclera findes pigmentering (farvekorn) og en række blodkar. Området kaldes årehinden (chorioidea). Årehinden er udover blodforsyning også ansvarlig for væk transport af affaldsstoffer.
  4. Området mellem iris og hornhinden kaldes for forkammeret. Bagkammeret er området mellem iris, linse og zonula tråde. I disse kamre flyder kammervandet som dannes i strålelegemet (Corpus cillare).

   Strålelegemet (Corpus cillare) ligger mellem årehinden og iris. Her finder vi de såkaldte zonula tråde og er med til at danne ophæng for linsen. Linsens krumning kan ændres ved innervering af disse tråde.(3 hjernenerve n. oculomotorius).

   Fra forkammeret er der afløb gennem den Schlemm`ske kanal. Det er områder der er med til at regulere trykket i øjet. Stiger trykket grundet tillukning eller indsnævring, vil det kunne beskadige øjets nethinde.

  5. Det inderste lag består af specialiseret nervevæv som danner nethinden (retina). Det er nethindens opgave og opfange lysimpulser og omsætte disse til nerveimpulser.
  6. Det område hvor synsnerven n.opticus træder ud på, giver en blind plet. Men der kompenseres, ved samarbejde mellem de to øjne således at svagheden bliver elimineret. I nethinden er der to typer af sanseceller. Den ene type er stavene og den anden type benævnes tappene. Tappene påvirkes af lys fra hele farvespektret relateret til lysopfattelse om dagen, mens stavene er følsomme for grålige farver, som er mere relateret til mørke.

  Øjets ledningsbaner-Synscenter:

  Synscentret ligger i storhjernens nakkelap. Der er et overkrydsningssted (Chiasma opticum) som ligger tæt på hypofyse. Overkrydsningsstedet betyder, at venstre øjes impulser går til højre side af synscentret. Enkelte fibre passerer direkte fra chiasma opticum og til hypothalamus-området.

  GRÅ STÆR

  Grå stær defineres som små uklarheder i øjets linse og degeneration af makula som er det centrale i nethinden. Det givet øjet et grumset hvidligt udseende. Man vurderer at op mod 50 % af folk i 70-80 års alderen har et syn der er svækket af grå stær. Man kan operere ved at indsætte en kunstig linse.

  Blandt årsagerne er til grå stær er sukkersyge samt længerevarende behandling med binyrebarkhormon. Noget kunne tyde på, at alders betinget grå stær skyldes mangel på antioxidanter.

  Frie radikaler dannes ved fotooxidering, når øjet udsættes for ultraviolet lys. Det er normale processer, men med tiden tager det overhånd og iltningsprocesserne gør med tiden linsen uigennemsigtig, hvilket ødelægger synet.

  GRØN STÆR

  Grøn stær er mere alvorlig og kan ødelægge synet, hvis man ikke gør noget ved den. Grøn stær bevirker, at væsketrykket i øjets væv stiger, efterhånden som der opstår indsnævringer i de små kar og klapper.

  Ved grøn stær har blodet har problemer ved at løbe ind i øjet og forsyne synsnerven med ilt og næring, hvilket resulterer i blinde pletter som forstyrrer synet. Pupillen kan blive meget formindsket, fordi der er et meget stort tryk i øjet.

  Operation kan være nødvendigt for at reducere det store væsketryk som kan føre til blindhed.

  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et forløb som du skal følge i 8 uger. Det er rådgivning ud fra personlige oplysninger relateret til din historie.

  Vi samler herudover alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at [Klikke her].

  ALTERNATIV LINDRING

  GRÅ STÆR

  Kost og tilskud:

  I bogen "Din mad er din medicin" (Aschehoug) findes flere kostemner som kan integreres samt en masse nyttig viden om mad og sundhed.

  Blåbær og E-vitamin tilskud kan i fællesskab bremse udvikling af grå stær. Blåbær indeholder anthocyaniner som er en type flavonoider der beskytter de små kapillærer. Anthocyaniner findes også i brombær, solbær, kirsebær, tranebær, mørke druer og hindbær. Disse har en stærk antioxidant virkning og bør være en fast del af kosten.

  C-vitamin, Beta-Caroten, E-vitamin og Selen har alle god antioxidant virkning og bør indtages som tilskud. Amerikansk undersøgelse viser, at mænd som daglig indtog en multivitamintablet havde 27 % mindre sandsynlighed for at udvikle grå stær, end dem som ikke indtog noget.

  Løg, kromtilskud, mange hyppige måltider i løbet af sagen, gode fødevarer med lav glycæmisk indeks (Se de forskellige fødevarer under i bogen "Din mad er din medicin" Aschehoug) påvirker mængden af blodsukker i kroppen som har betydning for udvikling af grå stær.

  Praktiske oplysninger:

  Rygning fremskynder iltningsskader. Undersøgelser viser, at kvinder som ryger 30 cigaretter om dagen har en forøget risiko på 60 % for at udvikle grå stær.

  Undersøgelser viser, at overvægtige langt hyppigere udvikler grå stær. Overvægt menes at påvirke mængden af blodsukker som har en væsentlig rolle i udviklingen af grå stær.

  Mobiltelefoner, el, computere og andet. De mikrobølger vi udsættes for hele tiden kan skade øjne. Elektromagnetiske stråler kan skade nethinden og være med til at fremkalde dopaminmangel, som er et hormon der er vigtig for opretholdelse af et godt syn.

  Andre muligheder:

  Muchokehl øjendråber 1-2 gange daglig ved forskellige øjenproblemer.

  Cellesalte: Calcium fluor., Natrium mur, Silecea.

  Planter: Svaleurt.

  Zoneterapi: Zoner til øjnene. Øvre lymfe, bihuler, hovedets zoner og medulla.

  Akupunktur bruges bedst i tidlige stadier.

  Terapipunkter:
  Lokal: Ml, B2, Ex2, Ex4, G14
  Distal:Co4, Co11 (homøostase)
  Le3 (Lever/øjnene)

  Punkterne kan bruges dagligt i et kvarters tid.

  GRØN STÆR

  Kost og tilskud:

  Fiskeolie tilskud eller laks, makrel, sild og sardin kan reducere trykket i det indre i øjnene og forebygge grøn stær.

  B-vitamin: B2 opbygger øjenfunktionen.
  A-vitamin: Øjets vitamin.

  Praktiske oplysninger:

  En anspændt person får lettere grøn stær, hvis øjet tager del i den generelle stress belastning.

  Anden behandling:

  Muchokehl øjendråber til forskellige øjenproblemer.

  Homøopati: Belladonna

  Cellesalte: Kalium phos., Kalium chlor., Natrium mur.

  Zoneterapi: Zoner til øjne. Øvre lymfe, bihuler, hovedets zoner og medulla.

  Schröpfkoph-terapi: Sugekopper placeres i område mellem 3-4 halshvirvel ved blære- og galdeblæremeridian.

  Anvendes inden for den tyske heilpraktik. Man påfører først huden en række stik med en dybde på 2-5 mm parallelt med meridianerne. Man suger blod ud, tømmer sugekoppen, og sætter den på igen. Man suger blod ud i mængder hvad svarer til mellem 5 og 100 ml.

  Akupunktur: Anvendes mod tidlige stadier grøn stær.

  Terapipunkter:
  G1, Ex1, Ex2, B2 Lokale punkter.
  G20, Co4, Le2, N3, B63.
  Dette punksæt kan anvendes hver dag i ca. et kvarter.

  Hydroterapi: Varme fodbade og isposer på halspulsåren kan være med til afhjælpe gener.

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved