Øreproblemer/Mellemørebetændelse/Otis media

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Ørets anatomi
  Mellemørebetændelsea
  Spørg naturterapeuterne
  Kostråd
  Tilskud
  Praktiske råd
  Planter
  Homøopati
  Cellesalte
  Akupunktur
  Zoneterapi
  Kiropraktik
  Laserterapi
  Magnetterapi
  Medicin

  ØRETS ANATOMI

  Det ydre øre består af ydre øregang samt øremusling. Det yderste del af gangen består af en bruskdel, som i den inderste halvdel omgivet af knoglevæv. Den ydre del rummer hår der virker beskyttende mod stoffer udefra, samt talgkirtler som producerer ørevoks. Ørevoks skal hjælpe med at fjerne fremmedstoffer. Øremuslingen skal være med til at opfange lydbølger og lede dem til øregangen.

  Mellemøret (trommehulen) er et luftfyldt slimhindebeklædt del beliggende i tindingebenet. Der er forbindelse til næsesvælget gennem det eustakiske rør. Det er et meget beskedent område i størrelse. Det eustakiske rør er med til at til at udligne tryk, idet lige tryk på begge sider af trommehinden er en betingelse for at der kan videresendes lydbølger.

  Trommehinden danner overgang mellem det ydre øre og mellemøret. Trommehinden har kontakt til den første af høreknoglerne, hammeren, som har kontakt til ambolten, med videre kontakt til stigbøjlen. (Hammer/ambolt/stigbøjle er et forstærkersystem). Stigbøjlen kan kommunikere med det ovale vindue, hvorigennem der er kontakt til indre øre og sneglens væske. En betingelse for at sneglen kan vibrere, er en lille membran der sidder i det runde vindue.

  Det er altså et koordinationsarbejde mellem trommehinde og høreknogler der viderebringer lydbølger til øresneglens væske. Mellemøret er vigtigt ved lave toner, mens kranieknoglerne kan bringes til vibration ved høje toner. Høje toner forplanter sig til det indre øre.

  Det indre øre som er relateret til hørelse kaldes for sneglen (cochlea). I det indre øre har vi også ligevægtsorganet. Sneglen er placeret i tindingebenet og minder om et spiralformet rør. Den er inddelt i tre sneglegange, hvor den mellemste er afgrænset fra den øverste ved vestibbulære membran.

  Mellem den forreste og mellemste ved basalmembranen. Lydbølgerne blev forstærket af høreknoglerne og blev via stigbøjlen sendt gennem det ovale vindue som var en membran beklædt åbning med kontakt til sneglens væske. Ved vibration kommer væsken i øverste og nederste sneglehus i svingninger, disse forplanter sig videre og kommer til sidst i kontakt med de egentlige sanseceller. Sanseceller er placeret på basalmembranen og danner sammen med dækmembran det høreropfattende organ. Kaldet det Cortiske organ. Impulser herfra samler sig i hørenerven (n. cochlearis) der løber til tindingelappen.

  MELLEMØREBETÆNDELSE

  Overvejende mindre børn er udsat for mellemørebetændelse, fordi deres eustakiske rør er kortere og smallere end hos voksne personer. Det er den væsentligste enkeltårsag til, at børn kommer til læge. Ca. 8 ud af 10 i alderen 3-10 år bliver udsat for mellemørebetændelse, og af disse bliver ca. hver femte behandlet med dræn i øret. Mellemørebetændelse kan både være forårsaget af virus eller bakterier. Oftest vil det dog være bakterielt forårsaget, men det er svært at konstatere.

  En tilstopning af det eustakiske rør grundet forkølelse eller influenza kan bevirke, at der opstår en betændelses tilstand i mellemøret. Mellemørebetændelse er betændelse i det rum, som ligger bagved trommehinden.

  Man skal være opmærksom på en betændelses tilstand i mellemøret, da denne kan udvikle sig kronisk med nedsat hørelse og forsinket sproglig udvikling som resultat.

  Knoglefremspringet som kan mærkes bag øret, processus mastoideus, er fyldt med huller, hvor infektionen kan sprede sig til. Hvis det sker kan det brede sig op i hjernen og være livstruende hvis der ikke sættes ind med antibiotika. (Meningitis eller byld i hjernen.)

  Af andre komplikationer kan nævnes ansigtslammelse, idet betændelsen kan sætte sig på nervus facialis.

  Af årsager som kan være med til at udvikle mellemørebetændelse er forstørrede polypper og allergiske reaktioner. Allergi kan bevirke en opsvulmning af det eustakiske rør.

  Symptomer:

  • Ørepine. Mellemørebetændelse er oftest meget smertefuld.
  • Feber og opkastning ledsaget af kraftig gråd ses ved små børn.
  • Hørenedsættelse.
  • Trommehinden kan briste og der vil komme udflåd. Ca. 15 % af børn med mellemørebetændelse får hul på trommehinden. Når infektionen vil der ske en opheling af trommehinden.
  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et detaljeret forløb som du skal følge i en periode. Det er kostplan og rådgivning ud fra personlige oplysninger og andet relateret til din historie.

  Der vil være angivet hvilke vitaminer og mineraler der vil være bedst for dig samt i hvilke doseringer, og i hvor lang tid de bør indtages.

  Vi samler herudover alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at [Klikke her].

  KOSTRÅD

  I bogen [Din mad er din medicin] (Aschehoug) findes flere kostemner som kan integreres ved mellemørebetændelse. Herudover findes en masse nyttig information om mad og sundhed.

  Er der fødevarer som barnet ikke kan tåle?

  Man skal være opmærksom på at fødevareallergier kan udløse kroniske inflammationer og hævelse i mellemøret.

  Gode fødevarer til indvortes og udvortes brug
  Løg, hvidløg, chili, ananas Gode fødevarer som bør indgå i den daglige diæt ved infektioner.
  Citrusfrugter, kiwi, jordbær og andet frugt Indeholder meget C-vitamin som styrker immunfunktioner.
  Gulerødder, mango, tørret abrikos Indeholder meget Beta-Caroten som bestyrker slimhinder.
  Rosenkål, hvidkål, blomkål, broccoli og andre grøntsager Glutathion er en kraftig virkende antioxidant som dannes af kroppen. Antioxidanter er med til at beskytte slimhinder. Glutathion dannes bedst ved indtagelse af friske grøntsager.
  Yoghurt Stimulerer produktion af gamma-interferon som øger de naturlige dræbercellers aktivitet og sætter produktionen af antistof i vejret.
  De fede fisk som laks, makrel, sardiner og sild Essentielle fedtsyrer som findes meget i fede fisk er med til at fremme produktion af stoffer der reducerer betændelsestilstande og hæver immunreaktioner.
  Kæmpenatlysolie, havregryn (GLA) Essentielle fedtsyrer som Gamma-Linolensyre er med til at fremme produktion af stoffer der øger immunreaktioner og reducerer betændelsestilstande.
  Chili, ingefær, peberrod Stærke fødevarer kan fortynde slimen, så den bliver mere tyndtflydende.
  Hønsekødssuppe Kylling indeholder forbindelse der kan fortynde slim, når det bliver opvarmet som ved en suppe.
  Olivenolie Et par dråber olivenolie kan dryppes i den ydre øregang.

  Dårlige fødevarer: En hovedregel er, at det der kommer direkte fra køleskabet skal undgås.
  Mælkeprodukter, rå grøntsager og umodne frugter, kolde drikke, slik, kager, sukker, mælk og kaffe Er fødevarer der kan påvirke slimdannelsen.
  Alkohol Kan nedsætte effekten af antibiotika.

  TILSKUD

  Vitaminer og mineraler
  A-vitamin eller Beta-Caroten Styrker slimhinderne.
  C-vitamin Styrker immunforsvaret. Kan tages 3-4 gange om dagen i doser af 500 mg ved mellemørebetændelse.
  Zink Styrker immunforsvaret.
  Fiskeolie og kæmpenatlysolie Fremmer immunreaktioner og hæmmer betændelse og allergiske reaktioner.

  PRAKTISKE RÅD

  Ved mellemørebetændelse:

  Et lille apparat ved navn OTOVENT kan bruges. En lille ballon blæses op gennem næsen, hvorefter luften lukkes ud igen. Herved sker der en trykudligning.

  Is mod øret er med til at give lidt smertelindring.

  Hæv hovedenden af sengen 2-3 centimeter.

  Mange børn bliver behandlet ofte med antibiotika. Man skal være opmærksom på, at antibiotika kun virker, hvor der er tale om bakteriel mellemørebetændelse.

  Udrensning: Glycerin i sprøjte sammen med klorhexidin. Skylles rundt.

  Massage af kæberegion og området bag ørerne kan hjælpe væsken med at dræne fra øret.

  Undgå mellemørebetændelse:

  Lad være med at rense øregangen i det daglige. Øregangen må ikke være våd efter svømning.

  Rygning i hjemmet kan øge risikoen for mellemørebetændelse, idet slim vanskeligere vil borttransporteres, fordi røg generer og ødelægger de fimrehår som normalt transporterer slim væk.

  Brugen af hat eller hue kan være med til at forhindre ørebetændelser.

  PLANTER

  [Læs her] hvordan du bruger planterne.
  Echinacea Ved infektion. Styrker immunforsvaret. Tinktur kan tages hver time.
  Hyldeblomst, timian, ingefær. Lakrids, tormentilrod og bukkehornsfrø Gode teer mod betændelse.

  HOMØOPATI

  Eksempler på homøopatiske midler der bliver brugt. [Klik her] for mere information om homøopati.
  Belladonna Akutte kraftige betændelser, dunkende smerte, ofte i højre side som forværres ved larm. Midlet kan anvendes i starten.
  Mercurius Solubilis Betændelse i ydre og indre øre.
  Pulsatilla Øresmerter om natten. Katarer i det eustakiske rør.
  Hepar sulfuris Betændelser.
  Chamomilla Kulde og blæst som giver ørepine.
  Thuja occidentalis Kronisk ørebetændelse med udflåd.

  CELLESALTE

  Ved Livmoderbetændelse. [Klik her] for mere information om cellesalte.
  Ferr. Phos. Mod feber, smerter og tilstopning. Ofte forkølelse eller halsbetændelse som sætter sig i ørerne.
  Kali sulph. Katar i mellemøret med tyndtflydende, gulligt og ildelugtende udflåd.

  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle punkter der kan bruges til nåleindstik. Meridianpunkter kan findes under akupunktur. [Klik her] for mere information om emnet.

  Det er bedre at udøve tryk på punkterne end at stikke nåle i ved små børn.

  Terapipunkter:
  G2, 3E17, Ty19: Kroniske ørebetændelser.
  Ekstra punkt bag Ty19 ved overgang fra øret til kranium.
  3E17-3E21, G12: Ørebetændelser.
  M36, Co11, Mp6 (Immunforsvaret)

  ZONETERAPI

  Under [Alternative behandlingsformer] findes der information om zoneterapi herunder også skitser over føddernes zoner.

  Gode zoner: Eustakisk rør. Ørereflekser. Halshvirvler. Nyre. Lymfe. Tyndtarm.

  KIROPRAKTIK

  Kronisk mellemørebetændelse og blokade af det eustakiske rør?

  Kronisk mellemørebetændelse kan måske også skyldes funktionsfejl i den øverste del af nakken.

  Funktionsfejl i nakken bevirker via nervereflekser en dårlig koordinationen af muskler der bevirker, at det eustakiske rør ikke åbner som det skal. Dette bevirker at luften i mellemøret opsuges af mellemøreslimhinden, således at der opstår et undertryk. Hvis dette undertryk står på længe nok irriteres slimhinden, og den begynder at vokse og udskille væske. Mellemøret fyldes efterhånden helt op med væske.

  LASERTERAPI

  Laser kan være med til at reducere smerterne fra en mellemørebetændelse. Det kræver speciel probe på laseren.

  Dosering: 2 joule med laserbestråling af trommehinden ( =ca. 2 gange á 35 sek. med en 30 mW laser). Behandling 3-4 gange ugentlig.

  MAGNETTERAPI

  En del alternative behandlere bruger i Danmark magnetterapi i deres behandling. I andre lande bruges magnetterapi også inden for de mere konventionelle behandlingssystemer.

  Magnetterapi kan bruges effektivt ved børn der lider af kroniske mellemøreproblemer.

  Magnetterapis virkning kendetegnes ved forøget forsyning af blod til karrene, forbedret vævsiltoptagelse og udrensende virkning. Den forøgede blodforsyning skyldes ikke forøgelse af blodtryk og hjerteslag men ved en udvidelse af det arterielle blodkarnettet og en reduktion af blodkarnettets strømningsmodstand.

  Læs mere om Magnetbehandling under [Alternative behandlingsformer].

  MEDICIN

  Typiske bivirkninger ved antibiotika:
  Der kan optræde overfølsomhedsreaktioner, temperaturstigninger, og navnlig hududslæt. Ved tabletter kan der optræde trykkende fornemmelse i mellemgulvet, kløe i endetarmen, løs afføring og andre mavegener.

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved