Parkinsons sygdom

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Parkinsons sygdom
  Hvorfor alternativ behandling?
  Spørg naturterapeuterne
  Kostråd
  Tilskud
  Planter
  Akupunktur
  Zoneterapi
  Schröpfkoph-terapi
  Medicin og fremtidsudsigter

  PARKINSONS SYGDOM

  Parkinsons sygdom er en tilstand med ufrivillig rystende bevægelser af arme og ben. Hænderne bevæges, som om man arbejder med et eller andet mellem fingrene. Bevægelserne er langsomme og træge, samtidig med at der en udpræget muskelstivhed, nedsat styrke og tendens til at bøje kroppen fremover.

  Sygdommen begynder hos nogle gradvist omkring 50 års alderen, og det rammer i langt højere grad mænd end kvinder. Sygdommen er en af de mest almindelige sygdomme i nervesystemet hos ældre.

  Årsagen til parkinson er ukendt. Man mener at årsagen skal findes i arvelige forhold samt udefrakommende faktorer med baggrund i miljø. Ved parkinson sker der en beskadigelse af centre vedrørende bevægelsens kontrol (basale-ganglier). Et område her, som kaldes den sorte substans, virker hæmmende på det bevægelseskontrollerende center. Den sorte substans benytter sig af neurotransmitteren dopamin som ved beskadigelse resulterer i dopaminmangel. Muskelstivheden kan forklares med nerveimpulser der bliver sendt af sted med for kort interval.

  I tidlige stadier af sygdommen kan resultater opnås med ernæringsmæssige og biologiske terapier. I fremskredne tilfælde, hvor der er meget beskadiget nervevæv, er forbedring vanskelig at opnå. God ernæring og andre foranstaltninger vil dog i det mindste forhindre, at tilstanden forværres.

  Symptomer:

  Mange gange starter symptomerne ensidigt. Symptomerne udvikler sig ofte gradvist.

  Typiske symptomer: Muskelstivhed, rysten, manglende hurtighed i bevægelser.

  Symptomer som kan forekomme:
  Træthed, ændringer i ansigtets mimik, forandring i stemmen, finmotoriske problemer, problemer med spytflåd.

  SPØRG HVORFOR ALTERNATIV BEHANDLING?

  Med hensyn til Parkinsons sygdom skal man ikke regne med at finde mirakler indenfor nogen af de alternative behandlingsformer. Ved at følge de råd som er her på siden vil man måske kunne være med til at reducere en række af de gener der er knyttet til sygdommen.

  Når folk søger alternativ behandling skyldes det en livs vilje og ønske om selv at handle og tage medansvar for situationen. At kunne se en mening med sin sygdom kan være væsentlig for et godt forløb, bruger man alt for meget tid på at spørge: Hvorfor lige mig kan man godt blive indhyllet i passivitet og opgivenhed.

  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et forløb som du skal følge i perioder. Det er en individuel kostplan og rådgivning ud fra personlige oplysninger og andet relateret til selve sygdomshistorien. (Symptombillede, varighed af sygdom mm.) Der vil være angivet hvilke planter, vitaminer og mineraler der vil være bedst for dig samt i hvilke doseringer, og i hvor lang tid de bør indtages.

  Vi samler herudover alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at klikke ind på Spørg Naturterapeuterne.

  KOSTRÅD

  I bogen Din mad er din medicin (Aschehoug) findes en masse information om mad og sundhed. Cholin er nødvendig for dannelse af achetylcholin som er et vigtig neurontransmitterstof med betydning for impulsoverførsel i hjernen. Man mener, at den aldersbetingede hærdning af membraner fra synapser, som medvirker ved transport af nerveimpulser, kan reduceres ved tilførsel af cholin og lecitin.

  Cholin findes i sojabønner, lecitin, æggeblomme, lever, ølgær, jordnødder, paranødder, bælgvækster og andre grønsager.

  Lecitin har indflydelse på hukommelsesprocesser. Lecitin kaldes også for fosforlipider og består af fedtstoffer, umættede fedtsyrer, cholin og fosfor. Findes i æggeblomme, lever, sojabønne, jordnødder, vegetabilske olier, grønne blade, hvedekim, paranødder. Indgår ofte sammen med B-vitaminer.

  TILSKUD

  Multivitaminprodukt kombineret med nedenstående:

  C-vitamin
  I en undersøgelse har man fundet ud af, at C-vitamin mangel var en måde man kunne være med til at diagnosticere på. Alle der havde Parkinson havde meget lave niveauer af C-vitamin. Man kan dog ikke sige om det kan være med til at forebygge. 500 mg dagligt.

  Lecitin tilskud.

  Fiskeolie og kæmpenatlysolie: Indeholder essentielle fedtsyrer.

  B-kompleks: Indeholder alle B-vitaminer i et.

  PLANTER

  Læs i planteindekset hvordan du bruger planterne.

  Mælkebøtte, bukkehornblade
  Indeholder meget lecitin og cholin.

  Hestemynte
  Indeholder gode substanser der har betydning for passage gennem blod/hjernebarrieren. Indeholder forbindelser der nedsætter nedbrydelsen af acetylcholin.

  Gingko biloba
  Giver bedre gennemblødning af hjernen. Godt for hukommelsen.

  Rosmarin
  Indeholder kemiske stoffer der forhindrer nedbrydning af acetylcholin og som kan passere blodhjernebarrieren.

  Bruges som inhalation af olie eller i bad med rosmarin blade.

  Ginseng, russisk rod og Damiana
  Er andre planter der kan bruges jævnligt.

  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle punkter der kan bruges til nåleindstik. Meridianpunkter kan findes under akupunktur - Alternative behandlingsformer.

  Akupunktur kan bruges ved siden af Dopamin-terapi (som er den kemisk logiske terapi).

  Virkningen af akupunktur terapien er langsom men der kan opnås gode resultater. Man skal regne med, at der skal over 50 behandlinger til for at betydelig forbedring.

  Terapipunkter:
  Homøostase: Co4, Co10, M36
  Sedere rysten: Du20, Ex 6, H7, G20, H3, Du20
  M41, M44 (distal for ansigtets akinese, fugtig varme)
  G34 (muskelstivhed)
  Ved talevanskeligheder og savl og: M4(i retning mod M6), M40, Mp9, Ren23, Ren24, Ex5 (lokalpunkt)

  ZONETERAPI

  Under Alternative behandlingsformer findes skitser der illustrerer føddernes zoner.

  Gode zoner: Hoveds zoner, nakke, rygsøjle, Skuldre, hjerte, solar plexus og lever.

  SCHRÖPFKOPH-TERAPI

  Under Alternative behandlingsformer findes der mere information om denne terapiform.

  Denne terapiform kan anvendes, hvor der er kraftige smerter og stivhed i skulder, arm og nakkeområde.

  Sugekopper placeres i ømme områder omkring nakke/trapezius område. Man påfører først huden en række stik med en dybde på 5-8 mm parallel med endokrinmeridianen. Man suger blod ud, tømmer sugekoppen, og sætter den på igen. Man kan suge blod ud i mængder hvad svarer til mellem 5 og 200 ml.

  MEDICIN

  Neurologiske undersøgelser kan være med til at stille diagnosen Parkinson.

  Eksempler på medicin som bruges i behandlingen af Parkinsons sygdom:

  1. Atropinlignende stoffer:
  2. Akineton, Atropin, Cogentin, Disipal, Kemadrin, Lysantin, Norflex: Nedsætter koncentrationen af acetilkolin, så der opstå større balance mellem signalstoffer.

   Bivirkninger:
   Man skal være forsigtig med grøn stær og forstørret blærehalskirtel, epilepsi eller hurtig hjerterytme. Der kan ses tørhed i munden, forstoppelse, besværet vandladning, hjertebanken, synkebesvær, problemer med synsskarphed. Sommetider kan der komme svimmelhed, søvnighed eller forvirringstilstande.

  3. Levodopa med dekarboxylasehæmmere
  4. Madopar, Madopar Quick, Sinemet: Kan være med til at nedsætte manglen på dopamin i hjernen. Virker kun mod den ikke medicin fremkaldte parkinsonisme, og fjerner kun symptomer for en tid.

   Bivirkninger:
   Kvalme, opkastning, uvilkårlige bevægelser af ansigtet, sommetider ses psykotiske symptomer, nedsat blodtryk, uregelmæssig hjerterytme, varme og rødme af huden, svedtendens.

  5. Amantadin
  6. Virofral: Kombineres ofte med andre præparater. Alene virker det på muskelstivheden og bevægeligheden. Gives så tidligt som muligt under sygdommen.

   Bivirkninger:
   Lette bivirkninger i form af væskeansamlinger i anklerne, blåfarvning af huden på benene, fordøjelsesgener, søvnforstyrrelser, svimmelhed og blodtryksfald når patienten står oprejst. Ved nedsat nyrefunktion kan det ophobes i kroppen.

  7. Bromokriptin
  8. Bromergon, Bromopar, Parlodel. Velegnet hvor tilstanden ændrer sig dagen igennem. Er meget dyr.

   Bivirkninger:
   Kvalme, opkastning, svimmelhed når man rejser sig hurtig, hovedpine.

  9. Selegilin
  10. Eldepryl, Selegilin, Dumex--Alpharma, Selegilin Ercopharm, Selegilin NM, Tremorex: Bruges som supplement til behandling med et levodopapræparat, forhindrer-hæmmer hjernens nedbrydning af dopamin.

   Bivirkninger:
   Ufrivillige kropsbevægelser, mundtørhed, kvalme, svimmelhed kan forekomme. Mere sjældent ses forvirringstilstande, psykotiske symptomer, søvnforstyrrelser, eller blodtryksfald. Forstærker levodopapræparaters virkning.

  11. Cabergolin
  12. Cabaser: Er dopaminantagonister der øger hjernens indhold af dopamin.

   Bivirkninger:
   Kvalme, opkastning, mavesmerter, døsighed, hovedpine, svimmelhed, forstoppelse, søvnløshed. Besvimelse.

  13. Pergolid
  14. Permax: Er et dopaminantagonist, som virker ved at fremme hjernens indhold af dopamin.

   Bivirkninger:
   Blodtryksfald ved hurtig oprejsning. Ufrivillige bevægelsesforstyrrelser, hallucinationer, søvnløshed, træthed, kvalme, fordøjelsesgener, diarre, forstoppelse, hurtig puls, hjerterytmeforstyrrelser.

  15. Pramipexol
  16. Sifrol: Er dopaminantagonister der øger hjernens indhold af dopamin.

   Bivirkninger:
   Kvalme, opkastning, mavesmerter, døsighed, besvimelse, væskeansamling i benene. Kan sammen med levodopapræparat give risiko for ufrivillige bevægelsesforstyrrelser, hallucinationer, forvirringstilstande, blodtryksfald ved hurtig oprejsning.

  17. Tolcapone
  18. Tasmar: Forlænger levodopapræparaternes virkningstid. Avendes som supplement til levodopa.

   Bivirkninger:
   Ufrivillige kropsbevægelser, kvalme, appetitmangel, diarre, søvnforstyrrelser. Farver urinen orange-gul.

  19. Ropinirol
  20. Requip: Er dopaminantagonister der øger hjernens indhold af dopamin.

   Bivirkninger:
   Kvalme, opkastning, mavesmerter, døsighed, besvimelse, væskeansamling i benene. Kan sammen med levodopapræparat give risiko for ufrivillige bevægelsesforstyrrelser, hallucinationer, forvirringstilstande, blodtryksfald ved hurtig oprejsning.

  Eventuelle fremtidige muligheder vedrørende kirurgi:

  • Placering af elektrode i hjernen. (Tilbydes nogle patienter)
  • Transplantation af nerveceller fra fostre. Der forskes inden for denne mulige fremtidige terapiform.
TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved