Prostataproblemer (Prostataforstørrelse)

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Forstørret prostata
  Spørg naturterapeuterne
  Kostråd
  Tilskud
  Praktiske råd
  Planter
  Hydroterapi
  Cellesalte
  Homøopati
  Akupunktur
  Zoneterapi
  Healing, ædelsten og meditation
  Medicin

  FORSTØRRET PROSTATA

  Prostatakirtlen kaldes også blærehalskirtlen. Kirtlen findes kun hos mænd og den er placeret ved det øverste af urinrøret lige under blæren hos mænd. Den er på størrelse med en valnød og vejer hos en ung mand ca. 20 gram. Prostata fremstiller sædvæske, hvilket gør det muligt for sædcellerne at komme frem til ægget. Sædvæsken blandes ved udløsning med sæden.

  En forstørrelse kan have to former. Den ene er hypertrofi, hvor celleantallet er uændret, men hvor hver enkelt celle bliver større. Den anden er hyperplasie, hvor kirtlen vokser, fordi der kommer flere celler. Forstørret prostata sker ved hyperplasie. Udvidelsen sker i alle retninger også indad, hvor trykket på urinrøret øges. Ved cancer er det den midterste prostata lab der vokser. Det mærkes tydeligt gennem endetarmen. Det føles gummiagtig med forhærdninger.

  Forstørret prostata er en af de mest almindelige problemer hos ældre mænd. Forstørret prostata er en temmelig ufarlig tilstand. Blærehalskirtlen vokser gennem hele livet, hvilket kan give smertefulde problemer ved vandladning. Ca. 70% af alle mænd på 70 år har forstørret prostata, men det er dog langtfra alle der har gener af det.

  I 50 års alderen har 40-50 % prostata problemer. Også yngre mænd kan have problemer med kirtlen, man regner med, at der i 30 års alderen er ca. 10 % med prostataproblemer.

  Ved forstørrelse vil der være et kontinuerligt pres på urinrøret, hvilket resulterer i en hyppig, langsom og ofte smertefuld vandladning. Der kan være problemer med at tømme blæren helt.

  Når kirtlen vokser er årsagen det mandlige kønshormon testosteron, som omdannes til et beslægtet stof dihydrotestosteron (DHT) via enzymet 5-alpha-reductase. DHT stimulerer celledelingen, hvilket resulterer i en forstørrelse af kirtlen. Testosteronniveauet falder med alderen.

  Symptomer:

  1. Vandladningsbesvær. Ofte ses en svag stråle. En indikation af, at kirtlen er forstørret er, at man skal presse for at komme af med vandet.
  2. Blæren bliver ikke tømt ordentlig under vandladning. Hyppig vandladning (ofte om natten). Der kan være en lettere svien, når man tisser. Efterdryp ses ofte.
  3. Senere kan urinen afspærres, hvilket kan give stor smerte. Der ses sommetider blod i urin og inkontinens. I et sent stadie kræver det ofte oplægning af kateder for at kunne tømme blæren. Indsættelse af kateder øger risikoen for blærebetændelse betydelig.
  Komplikationer:

  Ved forstørret prostata vil der være større risiko for udvikling af urinvejsinfektioner og stendannelse. Når urinafløbet fra nyrerne forstyrres, kan det føre til nedsat nyrefunktion.

  Symptomer ved betændelse i prostata:

  Akut prostatitis:
  Feber, kulde ,uklar urin, smerter ved vandladning. (Antibiotika)
  Kronisk prostataitis. Giver smerter nedadtil i ryggen sommetider også i testiklerne.

  Inden du selv begynder at behandle prostatabesvær, bør lægen være med til at sikre, at det drejer sig om en godartet forstørrelse af prostatakirtlen.

  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et forløb som du skal følge i en periode. Det er rådgivning ud fra personlige oplysninger relateret til selve sygdomshistorien.

  Vi samler herudover alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at [Klikke her].

  KOSTRÅD

  GODE FØDEVARER
  Græskarkerner Kerner indeholder zink og en olie som reducerer omdannelsen af testosteron til dihydrotestosteron. 1-2 spsk. dagligt er godt.
  Sojaprodukter, spinat, persille, bønner, lucerne Indeholder østrogenlignende stoffer der kan påvirke omdannelsen af testosteron til dihydrotestosteron ved at påvirke enzymet 5-alfa-reductase.
  Hvedekimsolie, olivenolie og planteolier (Omega-6). Makrel, laks og sild (Omega-3) Indeholder essentielle fedtsyrer som er vigtig for god prostatafunktion.
  Fiberrige produkter som klid og fuldkornsprodukter Indeholder fiberstoffer så man undgår at få forstoppelse, hvilket kan presse yderligere på en hævet kirtel. Se evt. gode fødevarer mod forstoppelse.

  DÅRLIGE FØDEVARER MM.
  Kaffe Kaffe kan bevirke stramning i blæremuskulaturen, hvilket besværliggør vandladning.
  Raffinerede kornprodukter Hæmmer udnyttelsen af mineraler som bl.a. zink.
  Øl Humle kan være med til at hæve niveauet af hormonet prolactin, som er med til at hæve produktion af dihydrotestosteron. Vin er også i stand til at påvirke prolactinniveauet. Spiritus er tilsyneladende bedst.

  TILSKUD

  [Klik her] for mere informationer om vitaminer.
  E-vitamin Kan reducere niveauet af prolactin der har betydning ved forstørret prostata. Hvis kolesterol iltes via angreb fra frie radikaler kan det stimulere til vævsforøgelse i prostata. Antioxidanter som E-vitamin kan forhindre iltning af kolesterol som kan føre til forstørrelse af kirtler i prostata.
  Selen Er en antioxidant der arbejder godt sammen med E-vitamin.
  Zink Hæmmer enzymet 5-alpha-reductase, hvilket vil sige de processer der fører til forstørret prostata. Zink hæmmer også udskillelsen af hypofysehormonet prolaktin, der fremmer optagelse af testosteron/dihydrotestosteron i prostata.
  Kæmpenatlysolie, fiskeolie Essentielle fedtsyrer er af stor betydning. Undersøgelser har vist, at koncentrationen af essentielle fedtsyrer i sæd og prostata ofte ligger langt under normal hos folk med forstørret prostata.
  Aminosyrer som Glycin, alanin og glutaminsyre I kombination taget som tilskud med 200 mg dg. af hver aminosyre kan det lindre symptomer ved forstørret prostata. (Aminosyrer kan ikke købes isoleret i DK)

  PRAKTISKE RÅD

  • Tab kilo. Overvægt vil øge trykket mod blære og prostata.
  • Dyrk motion. Gang og let jogning er med til at holde blærehalskirtlen i god form. Optræn muskler i bækkenbunden for at styrke prostata. Man laver muskelsammentrækning, ligesom når man vil holde igen på urinen. Man laver 20-25 af disse sammentrækninger dagligt og holder ca. 4-5. sekunder.
  • Når man tisser må man ikke klippe strålen over, da dette er generende for prostata.
  • Drik masser af vand, idet kirtlen irriteres, hvis urinen er for koncentreret.
  • Reducerer stressniveau. Hvis man er stresset er man ofte tilbøjelig til at trække bækkenbundens muskler sammen. Det er generende for prostata.
  • Pas på med seksuel ophidselse der ikke afsluttes naturligt med ejakulation. Seksuel aktivitet er godt for at holde prostatakirtlen i gang.
  • Følgende øvelse er god for prostatakirtlen.
   • Lig på ryggen og træk knæene så langt op muligt.
   • Tryk fodsålerne mod hinanden.
   • Stræk benene så langt som muligt i et spark, mens fodsålerne trykkes mod hinanden.
   • Øvelsen gentages så mange gange som muligt.
  • Rygning eller passiv rygning er uheldig, fordi indeholder kadmium der er et tungmetal der bl.a. blokerer for zinkaktiviteten.
  PLANTER

  Te forslag: [Læs her] hvordan du bruger planterne.
  Savpalme, Sabal Indeholder forbindelser der reducerer omdannelsen af testosteron til dihydrotestosteron ved at påvirke enzymer. Sabal kan fjerne mange symptomer ved forstørret prostata. Købes som tinktur/ekstrakt. Bedste planteprodukt ved forstørret prostata.
  Lakridsrod Forhindrer omdannelsen fra testosteron til dihydrotestosteron. Lakridsrod skal ikke drikkes som te i lang tid.
  Brændeælde Har vanddrivende virkning. God ved betændelser i prostata

  HYDROTERAPI

  • Skiftevis varme/kolde omslag på mellemkødet (mellem pung og endetarm)
  • Sædebad Varme/kulde tilsat salt.
  • Urtedampebade. (dampende varmt afkog i en balje lægger et bræt over. For at holde på dampen skal man prøve at isolere med et stort badehåndklæde. Man skal konstant tilsætte varmt vand/urteafkog.
  Information omkring hydroterapi findes under [Alternative behandlingsformer].

  CELLESALTE

  [Klik her] for mere information om cellesalte.
  Nat.sulph. En tab. to gange dg. mod forstørret prostata.
  Mag. phos. Reducerer vandladningstrangen.
  Silicea Blødgør, skærer.

  HOMØOPATI

  [Klik her] for mere information om homøopati.
  Sabal Serruslata(Palme) Forstørret prostata.
  Baryta carbonica Forstørret og hård prostata.

  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle punkter der kan bruges til nåleindstik. Meridianpunkter kan findes under akupunktur. [Klik her] for mere information om emnet.

  Terapi:
  Ren4, Du4, Du20, Mp10, Ren6, Le8, Le4, Ren1, M29 er gode punkter.

  ZONETERAPI

  Skitser over føddernes zoner kan findes under [Alternative behandlingsformer].

  Gode punkter: Blærehalskirtlen, nyrer, blære, urinleder, nederste del af ryggen og testikler.

  HEALING, ÆDELSTEN OG MEDITATION

  "Mennesket er at betragte som en energimæssig enhed. Der findes ikke nogen organisk sygdom uden følelsesmæssige forstyrrelser, ligesom der heller ikke eksisterer nogen følelsesmæssige forstyrrelser uden fysiologiske konsekvenser."

  "Chakraerne er energicentre der ligger forskellige steder på kroppen som skal trække energi fra den omgivende atmosfære ind i kroppen for at oplade denne."

  "Sygdom opstår når energistrømmen ikke er åben hvilket kan fremkalde blokeringer. Mønstre i underbevidstheden kan besværliggøre optagelsen af energi. Terapi tager sigte mod at genetablere hele individets funktion, og det tager sigte mod at aktivere eller bane vej for et højere selv i personen, hvor selvhelbredende kræfter aktiveres."

  "Chakraerne er energicentre der ligger forskellige steder på kroppen som skal trække energi fra den omgivende atmosfære ind i kroppen for at oplade denne."

  Rodchakraet er placeret ved skambenet og det forsyner primært benene og hofteområdet med energi. Bag på kroppen over korsbenet ligger et andet center som har nogenlunde samme funktioner. Rodchakraets farve er rød, og energien fra chakraet går bl.a. til prostata.

  Harachakraet er beliggende mellem kønsben og navlen ca. 3-4 centimeter over skambenets midtlinie. De dominerende farver er gul, rød og orange, og energien fra hara går til bl.a. kønsorganer.

  Ædelsten som kan bruges ved prostataproblemer
  Karneol Relateret til hara-centret. Virker blodrensende. Giver udholdenhed.
  Granat, rød Relateret til rod- og harachakra. Øger viljestyrke og produktivitet. God ved seksuelle ubalancer.
  Krysolit Relateret til hjerte-, hals- og solarplexus. Virker åbnende og igangsættende.

  Under [Alternative behandlingsformer] findes mere viden om chakraer og ædelsten.

  MEDICIN

  Ved at udfylde vandladningsskema og undersøgelse af kirtlen gennem endetarmsundersøgelse kan diagnosen stilles af læge.

  Ved operation kan man fjerne noget af kirtelvævet. 1 ud af 4 som er opereret har efterfølgende potensproblemer. Man udvikler hele tiden nye og mere skånsomme teknikker til operative indgreb bl.a. med øget brug af laser og strøm.

  Eksempler på medicin mod forstørret prostata:

  Produkter: Alfuzosin, Hexapress, Omnic, Peripress, Prazac, Prazosin, Proscar, Xatral.

  Nedsætter modstanden af urinens passage gennem urinrør og bruges til blæretømningsbesvær som både skyldes nervemæssige problemer eller forstørret prostata.

  Mulige bivirkninger:
  I sjældne tilfælde ses svimmelhed, træthed, gener fra mave tarmkanalen og hovedpine. Skal undgås ved for lavt blodtryk, da blodtrykket kan blive yderligere sænket, nedsat hjertefunktion og ved kraftig leverinsufficiens.

Nyttige links:

Allergi
Lungekreft
Candida
Tarmfloraen
Astma
Åreforkalkning
Migrene
Ulcerøs kolitt
Tarmproblemer
Diabetes
Immunforsvar
Karsykdommer
Karsykdommer
Gallestein
Endometriose
Tykktarmskreft
Hjerteinsuffisiens
Prostataproblemer
Revmatisme
Stoffskiftesykdommer
Forøyelse
Homeopathic
Worldvide Consultation
Iris diagnosis
Consultation
Konsultation
Irisanalyse
Alternativ klinik

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved