Forhøjet stofskifte, struma

Netshop
Spørg naturterapeuterne
Phytoterapi/ planter
Homøopati
Cellesalte
Aromaterapi
Akupunktur
Øreakupunktur
Zoneterapi
Spenglersan/ Enderlein
Massage
Schröpfkoph terapi
Baunscheidterapi
Neuralterapi
Hydroterapi
Healing
Magnetterapi
  INDHOLDSEMNER:

  Skjoldbruskkirtlen
  Forhøjet stofskifte
  Kostråd
  Tilskud
  Praktiske oplysninger
  Planter
  Homøopati
  Cellesalte
  Akupunktur
  Zoneterapi
  Massage
  Schröpfkoph-terapi
  Hydroterapi
  Healing, aura og ædelsten
  Medicin

  SKJOLDBRUSKKIRTLEN

  Gl. Thyreoidea er en sommerfugleformet kirtel som ligger lige foran og på siderne af luftrøret lidt nedenfor strubehovedet. Strubehovedet ligger som et skjold foran struben og har derfor navnet skjoldbrusken. Den vejer 25-30 gram.

  Gl. Thyreoidea (Skjoldbruskkirtlen) er underlagt hypofyseforlappens kontrol. I hypothalamus sidder der et temperaturregulerende center, hvis dette center via sensitive nerver registrerer at man fryser, frigøres der et hormon, som bliver sendt ned til hypofysens forlap hvor TSH (Thyroid stimulation hormon) producerende celler aktiveres. TSH bevæger sig til skjoldbruskirtlen hvor den aktiveres. TSH stimulerer for optagelse af jod og aminosyren tyrosin fra blodet.

  Den producerer to hormoner T3(triodothyronin) og T4 (tyroxin )som sendes ud til samtlige celler i kroppen med besked om at bestille noget mere. Endvidere kan TSH aktivere en frigørelse af oplagret T3 og T4 som findes i follikler. Der fyres op under mithokondrierne og der sker en øget omsætning af næringsstoffer til ATP, under denne proces frigøres varme. Derved bliver temperaturen et produkt af stofskiftet. T3 og T4 virker også tilbage på hypofysens forlap, det kendes ved negativ feedback og medfører nedsat dannelse af TSH.

  FORHØJET STOFSKIFTE

  Forhøjet stofskifte kaldes hyperthyreoidisme. Hos hovedparten med forhøjet stofskifte, vil skjoldbruskkirtlen være forstørret (struma), men det er ikke altid tilfældet. En forstørrelse kan være glat eller knudret, det kan føre til forhøjet stofskifte (Toksisk struma).

  En glatte forstørrelse af skjoldbruskkirtel er den mest almindelige struma form. Stofskiftet er ofte normalt, men hvor det begynder at stige kaldes det Basedows sygdom. Ved Basedows sygdom ses en forhøjet koncentration af hormonerne T3 og T4, og lidelsen er ledsaget af udstående øjne og de normale symptomer på forhøjet stofskifte. Det er en sygdom der rammer kvinder 4 gange hyppigere end mænd, og det er delvis arvelig.

  Ved en knudret forstørrelse ses normalt ikke forhøjet stofskifte. Der kan være tale om en enkelt knude, men hele kirtlen kan for så vidt være fyldt med små knuder i forskellige størrelser. Knuderne er næsten altid godartede. Med tiden kan det udvikle sig til en knudret toksisk forstørrelse, hvor autoimmune reaktioner bevirker, at knuderne ikke styres hormonelt mere. Der sker typisk en overproduktion af hormon i skjoldbruskkirtel. Tilstanden ses især hos ældre mennesker.

  En anden årsag til forhøjet stofskifte er infektion i skjoldbruskkirtlen. Tilstanden ses sjælden og det er som regel kun tale om en midlertidig forstørrelse.

  Symptomer:
  • Kraftigere appetit.
  • Vægttab.
  • Træthed.
  • Åndenød.
  • Muskeluro.
  • Øget tarm peristaltik.
  • Psykisk uro.
  • Hurtig puls. Hjertebanken.
  • Hyppigere og kraftigere menstruation.
  • Varme og fugtighed i huden.

  SPØRG NATURTERAPEUTERNE

  Naturterapeuterne kan hjælpe dig med at sammensætte et forløb som du skal følge i 8 uger. Det er en individuel kostplan og rådgivning ud fra personlige oplysninger om bl.a. vægt, højde, køn, alder, eventuel blodtype og andet relateret til selve din historie.

  Der vil bl.a. være angivet hvilke vitaminer og mineraler der vil være bedst for dig samt i hvilke doseringer, og i hvor lang tid de bør indtages.

  Vi samler herudover alle de råd og muligheder som vi vurderer værende de vigtigste for netop dig, og integrerer dem i det forløb som planlægges til opnåelse af velvære.

  Du kommer i kontakt med naturterapeuterne ved at klikke ind på [Spørg Naturterapeuterne].

  KOSTRÅD

  Hvis du vil vide mere om mad og sundhed er bogen [Din mad er din medicin] (Aschehoug) velegnet.

  Hvis du er interesseret i individuel kostplanlægning og vejledning bør du klikke ind på [Spørg Naturterapeuterne].

  Gode fødevarer med terapeutisk værdi
  Fisk, havalger og tang Indeholder jod. Mangel på jod giver dårlig skjoldbruskkirtel funktion.
  Broccoli, blomkål, radise, bønnespirer og rosenkål Især kålgrønsager har et stort indehold af forbindelser, isothiocyanater, der kan sænke blodets indhold af skjoldbruskkirtelhormon.
  Havsalt Indeholder nyttige sporstoffer.
  Krydderurter generel. Basilikum, rosmarin og grøn mynte er blandt de bedste. Er godt ved forhøjet stofskifte.

  Dårlige fødevarer
  Rå kål, turnips, kålroe, jordnødder, sennep Kan hæmme jodoptagelse.
  Koffein og alkohol Kan hæmme jodoptagelse.
  Krydrede fødevarer Kan sætte stofskiftet yderligere i vejret.

  TILSKUD

  Vitaminer og mineraler
  Jod Mangel giver dårlig funktion af skjoldbruskkirtel. Bør indgå i et multimineral produkt, hvis der ikke spises gode fødeemner.
  Mangan Er vigtig ved stofskifteforstyrrelser.
  Magnesium Andet godt mineral ved forhøjet stofskifte.
  Kæmpenatlys Regulerer hormonbalancen.

  PRAKTISKE OPLYSNINGER

  Rygning kan forværre et forhøjet stofskifte.

  I relation til Basedow ses ofte problemer med frugtbarhed og menstruation.

  PLANTER

  [Læs her] hvordan du bruger planterne.
  Salvie Bruges ved mange hormonelle problemer.
  Jernurt Undertrykker kroppens egen produktion af TSH
  Brunelle Undertrykker et forhøjet niveau af stofskiftehormon
  Sværtevæld Ved forhøjet stofskifte. Bladene anvendes bedst til tinktur. Kan på sigt være med til at regulere stofskiftet.
  Citronmelisse Virker på stofskifteprocesserne.

  HOMØOPATI

  [Klik her] for mere information om homøopati.
  Kelp D6 Hvor stofskiftet er forhøjet.
  Acidum nitricum Velegnet til ældre, med disponering for Basedow.
  Belladonna Basedow.
  Jodum Dem der taber sig, dårlig fysik, hjertebanken, middel mod struma.
  Spongia D12 Sygdomme i skjoldbruskkirtlen. Basedow. Kan bruges ved over/underfunktion.
  Kalium Jodatum Godt supplerende middel til afbalancering af skjoldbruskkirtel. Supplerende middel som tages 1 gang ugentlig (2-3 dråber) sammen med andre basismidler. Hvis der ikke tages basismidler kan de tages 3 gange ugentlig.

  CELLESALTE

  [Klik her] for mere information om cellesalte.
  Natrium mur. Basedow
  Natrium sulfuricum Forstyrrelser der udspringer fra leveren.
  Calcium fluor Forhærdninger.
  Magnesium phos. Struma.

  AKUPUNKTUR

  Eksempler på nogle punkter der kan bruges til nåleindstik. Meridianpunkter kan findes under akupunktur. [Klik her] for mere information om emnet.

  Mulige terapipunkter:

  Vandpunkter: Overfunktion af skjoldbruskkirtel er et "varmeproblem".
  3E20, 3E13, Ex1, G21, Co11, M36 (Hormonhomøostase)
  Col8, Tyl7, M9, Ren22 (lokale punkter, M9 ingen nåle!)
  Co4, M36, 3E5 (distal)
  3E13 (Endokrin)
  MP6 (xu-symptomer)
  Meridianpunkter kan findes under akupunktur ("Alternative behandlingsformer")

  Øreakupunktur: Endokrin, thyroidea, shenmen
  Lad nålene side en halv time, 1 gang dagligt hver anden dag 10-15 behandlinger.

  ZONETERAPI

  Skitser over føddernes zoner kan findes under [Alternative behandlingsformer].

  Gode zoner: Skjoldbruskkirtlen. Halsen. Endokrine kirtler. Nyrer og fordøjelsessystem.

  MASSAGE

  Massage virker afslappende.

  Det autonome nervesystem kaldes også det ubevidste nervesystem. Det er delt op i det sympatiske nervesystem og det parasympatiske nervesystem.

  Mange mennesker i vort samfund er domineret af det sympatiske nervesystem, fordi de lever en stresset hverdag med mange impulser som forstyrrer den indre ro og balance.

  De sympatiske virkninger er knyttet til stor kropslig aktivitet og reaktioner på forskellige former for stress. Det hæver blodtrykket, udspiller blodkar i hjerne, hjerte, luftrørs forgreninger og muskler for at disse kan arbejde hurtigt og mere effektivt. Det sympatisk system virker også sammentrækkende på blodkar i hud og de organer som er uden betydning i stress situationer. Det bevirker en overproduktion af en række hormonproducerende kirtler.

  SCHRÖPFKOPH-TERAPI

  Under [Alternative behandlingsformer] findes der information om denne behandlingsform.

  Ved den blodige Schröpfkoph-terapi perforer man huden med små stik, hvorved man kan suge blod ud ved påsættelse af sugekop. Man kan suge blod ud i mængder hvad svarer til mellem 5 og 200 ml.

  Sugekopper placeres i område mellem 3-4 cervikal hvirvel ved blære- og galdeblæremeridian.

  Man påfører først huden en række stik med en dybde på 2-5 mm parallel med meridianerne. Man suger blod ud, tømmer sugekoppen, og sætter den på igen.

  HYDROTERAPI

  Tørbørstning virker beroligende og kan bruges ved stofskifte lidelser. Læs under hydroterapi [Alternative behandlingsformer] om de teknikker der ligger til baggrund for tørbørstning.

  En ispose på skjoldbruskkirtlen reducerer kirtlens aktivitet.

  HEALING, AURA OG ÆDELSTEN

  Psyken er i meget høj grad med til at påvirke skjoldbruskkirtlen. Glæde kan udløse diarre og et dødsfald kan med sorgen udløse forstoppelse. Man kan kalde skjoldbruskkirtlen for et af sjælens instrumenter.

  Halschakraets farve er blå og den relaterede kirtel er skjoldbruskkirtel. Halschakra forsyner skjoldbruskkirtel, spiserør, luftrør, mund, hals, svælg, tænder, gummer og kæber med energi.

  Centret har at gøre med at kunne udtrykke sine følelser. Når følelser, ideer, sorg, vrede og glæde sluges hæmmer det energien i området. Ved ubalancer vil der være tendens til selvundertrykkelse.

  Kreativitet og skabelsesevne hører med til udviklingen af dette chakra. Der skal være plads til at udfolde sig samt at turde gøre det. Hvis man føler sig klemt og utilpas vil det blokere energistrømmen i halschakraet.

  Hvis de negative mønstre fylder meget og chakraets energi er blokeret kan det give problemer med skjoldbruskkirtlen.

  Ædelsten der kan bruges ved skjoldbruskkirtelproblemer
  Azurit Relateres til det tredje øje og halschakraet men kan bruges overalt på kroppen. Gør blokeringer og fortrængninger synlige ved at bringe underbevidsthedens indhold frem. Gør det lettere at træffe beslutninger. Azurit er symbol på indre visdom og udvikling.
  Pyrit Relateret til halscenter. Løsner blokeringer af fysisk og psykisk karakter. Giver robusthed.
  Rav Virker varmende. Kan absorbere negative vibrationer. En god sten ved struma.
  Akvamarin Relateret til hals- og kronechakra. Stimulerer kontakt til åndelige hjælpere. Nedbryder selvdestruktive barrierer og giver lethed.
  Bjergkrystal Kan bruges overalt på kroppen. Virker meget udrensende og kan opløse blokeringer. Indeholder meget kiselsyre.

  Under [Alternative behandlingsformer] kan der læses mere om ædelsten og chakraer.

  MEDICIN

  Overproduktion af skjoldbruskkirtelhormoner behandles enten med antithyreoide præparater, operativ fjernelse eller radioaktiv-jodbehandling.

  Under behandlingen vokser skjoldbruskkirtlen ofte i de første måneder, hvilket kan modvirkes ved samtidig indtagelse af et skjoldbruskkirtel præparat. Behandling tager op til 1 til 11/2 år.

  Produkter: Antityreoide præparater: Neo-Mercazole, Thycapsol

  Jodholdigt antityreoidt: Kaliumjodid

  Mulige bivirkninger:
  Hududslæt, feber, ondt i halsen, nedsat mængde af hvide blodlegemer, ledsmerter især i tommelfingerens grundled. Hos gravide kan det fremkalde udskillelse gennem modermælken som kan fremkalde myksødem hos barnet.

TIL TOPPEN

Bionordic skal oplyse, at virkninger af råd og behandlingsformer, relateret til specifikke lidelser, ikke er dokumenteret. De oplysninger som findes her på siden har til formål at skabe velvære. De er ikke tænkt som erstatning af lægeordineret medicin og behandling. Anvendelse af oplysninger på siden bør ske i samråd med læge. Bionordic kan på ingen måde drages til ansvar for brugen af de oplysninger som findes her på siden.


© Copyright 2000 BioNordic® - All rights reserved